Голям проблем колеги,помагаите.Имам 300кг дюли и искам да си направя дюлева ракия,но си нямам идея как.Ако някои е правил моля да ми обясни как да се справя с проблема.В нета нищо свясно като технология не намерих.
								
															
																															
																								
															- 1
 - 2
 
Съвети за начинаещи готвачи.
		
		
		
		
		
	16 мнения в "Дюлева ракия"
		
		
			 
		
	
		sinbor 
	
				- специалист			
				
				- Мнения: 150
 
Намери начин да ги смелеш (зеленчукорезачка примерно) добави към получената каша захарен сироп 3/1 (150л.вода / 50 кг. захар примерно) след като мъстта преври търси казан и дестилирай, за предпочитане два пъти. След това ракията я "забрави " в дъбово буре поне 6 месеца и накрая можеш да кажеш НАЗДРАВЕ!!!
								
															
																															
																								
															
		
		
			 
		
	
		hygro 
	
				- майстор			
				
				- Мнения: 2849
 
Дюлевата е ароматична и става доста ефектна, ама е трудоемка. Най-напред, преди да правиш пюрето, изчисти много добре плода. Изчеткай мъха, защото придава гранив дъх на ракията. Като правиш пюрето, внимавай да не се начупят семките, а най-добре ги махай, ако имаш търпението. Понеже пюрето е гъстичко, обикновено се капва пектиназа, за да го втечни, ама ако няма кой да те помогне за това, не го прави... Заливаш със захарен сироп докъм 1/3 от плода. Първо правиш в една кана проба с количеството и гъстотата така, че накрая да имаш в бидона захарност 18-20%. От аптеката си купуваш лакмус и измерваш киселинността. Ако pH e високо, гледаш с лимонена киселина да го докараш до около 3. Всяко нещо, което добавяш, слагай предварително разтворено, на малки порции и бъркай интензивно. Бидона държиш на тъмно при около 20°C и затворен добре, така че да няма достъп на въздух. Въглеродния двуокис от ферментацията пускаш през воден клапан. Ако ферментацията не тръгне веднага, можеш да забъркаш мъничко хлебна мая, за да я подкараш...
Вари се двукратно и внимаваш много добре да отделяш първака и патока. Като дойде време за варене на ракията, питай в този сайт, за да те упътят:
http://www.rakiyata.com/forum/
Макар че сезонът отмина и ракиджиите се разбягаха, там все има по някой маниак, който да помогне.
								
															
																																	Вари се двукратно и внимаваш много добре да отделяш първака и патока. Като дойде време за варене на ракията, питай в този сайт, за да те упътят:
http://www.rakiyata.com/forum/
Макар че сезонът отмина и ракиджиите се разбягаха, там все има по някой маниак, който да помогне.
										Последна промяна от hygro на пон ное 16, 2009 9:38 pm, променено общо 2 пъти.
																			
															
																								
															- Мнения: 4
 
проблема е как да ги смеля,като нямам под ръка нищо......
								
															
																															
																								
															
		
		
			 
		
	
		vastov 
	
				- напреднал			
				
				- Мнения: 23
 
Аз ги сварих дюлите, предварително и после ги смачках добре.Добавих вода и захар и оставих за ферментация.В казана преди варенето добавям винаги сода за хляб 3-4пакетчета на 200л материал.Не съм фен на преварейката ,защото ракията си губи аромата при преваряването.Най добре е ако казана е с ректификационна колона за по-добро отделяне на метиловия спирт.Ако няма такава колона се отделя повече първак- 1-1,5% от обема на материала.След варенето е хубаво да се "преточва"ракията.Така допълнително се отделя метилов спирт.
								
															
																															
																								
															
		
		
			 
		
	
		chapara 
	
				- майстор			
				
				- Мнения: 9516
 
vastov написа:Аз ги сварих дюлите, предварително и после ги смачках добре.Добавих вода и захар и оставих за ферментация.В казана преди варенето добавям винаги сода за хляб 3-4пакетчета на 200л материал.Не съм фен на преварейката ,защото ракията си губи аромата при преваряването.Най добре е ако казана е с ректификационна колона за по-добро отделяне на метиловия спирт.Ако няма такава колона се отделя повече първак- 1-1,5% от обема на материала.След варенето е хубаво да се "преточва"ракията.Така допълнително се отделя метилов спирт.
- 1
 - 2
 
Тема "Дюлева ракия" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
 - ↳ Вашите ремонти
 - ↳ Кухня
 - ↳ Баня
 - ↳ Дневна
 - ↳ Спалня
 - ↳ Детска
 - ↳ Градина
 - ↳ Коридор
 - ↳ Тераса и балкон
 - Направи сам
 - ↳ Направи сам
 - ↳ Ремонтирай сам
 - ↳ Къде е по-евтино?
 - ↳ Дърводелство
 - ↳ Ел. инструменти
 - ↳ Металообработване
 - ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
 - Строителство
 - ↳ Всичко за вилата
 - ↳ Къщи
 - ↳ Саниране
 - ↳ Хидроизолация
 - ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
 - Сухо строителство
 - ↳ Окачени тавани
 - ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
 - ↳ Сухи и повдигнати подове
 - ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
 - ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
 - Въпроси и Отговори
 - ↳ Полезни съвети
 - ↳ Автомобили
 - ↳ Партньори
 - ↳ Боядисване и Декориране
 - ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
 - ↳ Водоснабдяване и канализация.
 - ↳ Всичко за ремонта
 - ↳ Електротехника
 - ↳ Отопление
 - ↳ Газификация
 - ↳ Електроника и Схеми
 - ↳ Газобетон
 - ↳ От всичко по малко
 - ↳ Компютри и периферия
 - ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
 - ↳ Мобилни устройства, GSM-и
 - ↳ Нека се запознаем
 - ↳ Recycle Bin
 - Статии
 - ↳ Практични решения
 - ↳ Качване на снимки
 - ↳ Какви статии искате?
 - ↳ Готварство, туршии и зимнина
 - ↳ Отмора и шеги
 - ↳ От нищо нещо
 - ↳ Не е за вярване
 - ↳ Литература
 - ↳ Връзки към Интересни сайтове
 - Магазин
 - ↳ Препоръки и Мнения за он-лайн магазина
 - ↳ Крадeни инструменти !!!
 


