• 1
  • 2
Съвети за начинаещи готвачи.
mita6kiii - специалист
Днес си набрах около килце, сега как да я съхраня?Мисля, че теябва да я исуша преди това.
pavkatay - майстор
mita6kiii написа:
Днес си набрах около килце, сега как да я съхраня?Мисля, че теябва да я исуша преди това.
Да, и трябва да знаеш, че този чай е най -добрата комбинация за 50 мл. хубаво бренди в някой студен зимен ден :)
torbalan - Дървен философ
тук съм готов да споря...
мисля, че с черен чай е най-добре за брендито :)
(имам силно подозрение обаче, че ще си стиснем ръцете на варианта "шопска салата с хубава ракия")

а за шипката - майка ми я суши върху мрежа, опъната върху дървена рамка... все едно комарник за прозорец...
div - напреднал
и аз съм го пробвал и е гот.Згрява и гони вирусите.
mit2markov - специалист
вече е късно за моето мнение но за догодина ще ви е полезно.плод с най-високо съдържание на вит.С е шипка,но да се запази съдържанието на витамините трябва да се суши на 100градуса поС.инак чрез сушене около 50%
С 2 леви - специалист
Какви 100 градуса бре? Той (витамин Ц) на стайна температура се окислява, какво остава за 100 градуса... :lol:
Сушиш на тъмно и студено!
schuldiner - майстор
Ударното сушене е за предпочитане пред бавното, както и попарването с вряла вода пред варенето. Доколкото знам руснаците затова практикуват запарките - прекъсва се окислението и витамините се запазват максимално (и вкусът най-вече). Китайската кухня е същото - висока температура за кратко.

Мен всъщност витамините не ме интересуват и не чакам шипките да изсъхнат, а си правя чайовете и от прясно набрани, и от бавно изсушени (между два вестника на сянка) плодове. Определено не са най-вкусният чай, нито пък са лесни за бране - тая седмица брах и доста се изподрах... Хубаво става като се комбинират с глог и трънка, добавят се ситно нарязани ябълки и други билки, но по малко. Запарката трябва да престои поне половин-един час, за да дръпне добре ароматите. Отделно приготвям подсладителя (захарен сироп) и го смесвам с прецедения концентрат от чая при притоплянето.
Ако ще е с алкохол, на практика марковите питиета не стават - не са достатъчно сладки и грогчето има тричав вкус. Пък и е грехота да смесваш отлежал коняк с каквото и да е. Савойският ром най ми допада, че е от меласа и му личи по вкуса. Обикновеният "каруцарски" от едно време (да не се бърка с брендито) беше още по-добър, ама няма вече... Коктейлът е 200 чай, 100 ром и супена лъжица захар, предварително разтворена на сироп. Без лимон и излишни гевезелъци. Боли глава на сутринта, но чувството за безпричинна веселост след първата чаша си струва.
Наздраве!
null - специалист
чая от шипки трябва да е с много шипки и да е от вчера на печката...
като кипне го дърпаш настрани, ама пак върху печката на топло
става тъмен като кафе и с невероятен аромат и вкус
кисел - без захар не може да се пие
schuldiner - майстор
Малко уточнение - "ударното сушене" не било чак толкова бързо според майка ми. Първо два часа във фурната на най-ниската степен да се поизпари водата от плодовете, а после 15-20 мин. на 100 градуса, като се внимава да не се запекат и прегорят, т.е. разбъркват се и се гледат от време на време. Като станат трошливи са готови. Времето и градусите са относителни, всичко се преценява на око. Съхранява ги в хасени торбички в килера.
Аз, както казах, съм по-мързелив и не държа толкова на качеството, та по лесния начин с вестници..., но пак е задоволителен резултатът.
mim - специалист
вестниците не са особено препоръчителни заради мастилата и химията на машините през които са минали, за каквато и да била храна
хартията за готвене пък е малко скъпичка, но по-сигурна
среден вариант - някаква чиста хартия, ако ще и опаковачна

1 лист отдолу, ред шипки, 1 лист от горе, за да не се прашат и ги забравяте на гардероба отгоре
от време на време гребвате по някоя шепа и в чайника
по някое време като са чупливо изсъхнали може да се приберат и в хартиени кисии

аз на термична обработка вяра нямам и 5мин на 100 градуса са им много

ммм присетих се за бабиния ми шипков конфитюр, но е зверска хамалогия правенето
  • 1
  • 2

Тема "Шипка за чай.Как?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: