• 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 102
Съвети за начинаещи готвачи.
Какво правим с винарките? Миналата година брах ядове с тях - доста бяха - ама аз си бях виновен, защото оставих джибрито отворено дълго време, та се разплодиха доста.

Сега гледам въртят се няколко, ще ме нападнат пак - дайте съвет.
BobyB - специалист
Емил Костадинов написа:
Какво правим с винарките? Миналата година брах ядове с тях - доста бяха - ама аз си бях виновен, защото оставих джибрито отворено дълго време, та се разплодиха доста.

Сега гледам въртят се няколко, ще ме нападнат пак - дайте съвет.
Какъв е проблема с винарките? Аз имам доста сега като джибрито ми ферментира за ракия сега, след като извадих виното?
BobyB - специалист
Stefan_62 написа:
teon написа:
crez написа:
В майката слагаш на 10л. вода 1кг. захар и правиш второ вино за ракия.
...не е ли малко шекера :?...
Малко е разбира се - /"Колкото повече, толкова повече!" казал Мечо Пух/ :lol: , от шекера зависи количеството на крайният резулта стига де е в рамките на разумното. Аз го правя 1/4 или на 10л. вода слагам 4кг. захар.
Е то това е почти 1 към 2.5. 1 към 4 е на 4 кг. захар на 16 литра вода.
bulhomes2 - майстор
За сефте щях да правя вино, но се получава оцет. Бях казал на бащата да го преточва и сутрин и вечер и да не отваря прозореца на мазата, но той си решил, че не е толкова важно. Както и да е. Четох, че със сода за хляб и (или) пепел в казана за ракия ще успея поне някаква ракия да направя, но кога да го варя? Не са минали 21 дена още, но май не "ври" вече.
tysonlkr - специалист
bulhomes2 написа:
За сефте щях да правя вино, но се получава оцет. Бях казал на бащата да го преточва и сутрин и вечер и да не отваря прозореца на мазата, но той си решил, че не е толкова важно.
Аз за първи път чувам вино да се преточва :shock: Какво точно имаш впредвид? Източваш отдолу и сипваш отгоре, това ли правиш. Тази технология не ми е позната, според мен даже с това преточване нарушаваш процеса и за това правиш оцет.
bulhomes2 - майстор
Ми така ми обясниха - че шапката трябва да не изсъхва.
Stefan_62 - майстор
tysonlkr написа:
bulhomes2 написа:
За сефте щях да правя вино, но се получава оцет. Бях казал на бащата да го преточва и сутрин и вечер и да не отваря прозореца на мазата, но той си решил, че не е толкова важно.
Аз за първи път чувам вино да се преточва :shock: Какво точно имаш впредвид? Източваш отдолу и сипваш отгоре, това ли правиш. Тази технология не ми е позната, според мен даже с това преточване нарушаваш процеса и за това правиш оцет.
Изобщо не се нарушава процеса, по този начин се подържат джбрите отгор постоянно мокри/когато шапката не е затисната/ и това не позвоява да изсъхнат и вкиснат, а и самото вино се обогатява с кислород. Аз дълги години по този начин правя виното, като същеременно в стаята където го правя е пълно с виненки и досега вино никога не ми е вкисвало и си става перфектно и издържа до лятото/ тогава свършва :-D /. В случая вкисването на виното на колегата се дължи на други фактори. Или захарноста му е много ниска или съдовете в които го е правил не са почстени добре, номоже и да е от друго. Слагай в казана с повече сода и пепел и вари. Бях писал преди време, че гледах един старец на казана на вкиснало вино преди варене слагаше в казана една прясна зелка разрязаа на две и обясни, че обирала киселото от виното, но не съм пробвал.
teon - специалист
BobyB написа:
Е то това е почти 1 към 2.5.
...кое е 1:2.5 ?...
ArturDent - Почти Безобиден
bulhomes2 написа:
За сефте щях да правя вино, но се получава оцет.
Аз моето го правя от "магазина на ъгъла до пазара".
1~3 лева литъра, от малка изба. Държат го при 0-5 градуса. Плътно. За 1-2 седмици на стайна температура, отворено вкисва. Няма консерванти.
Кеф ти каберне, мерло, ....
Stefan_62 - майстор
ArturDent написа:
bulhomes2 написа:
За сефте щях да правя вино, но се получава оцет.
Аз моето го правя от "магазина на ъгъла до пазара".
1~3 лева литъра, от малка изба. Държат го при 0-5 градуса. Плътно. За 1-2 седмици на стайна температура, отворено вкисва. Няма консерванти.
Кеф ти каберне, мерло, ....
Абе друго си е домашното :lol: , поне знаеш какво пиеш :drinkers:
  • 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 102

Тема "Вино" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: