• 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 80
Съвети за начинаещи готвачи.
hitrov.lbbg - помощник
Здравейте съфорумци,

случайно попаднах на тази тема и реших да споделя моят тарикатлък,
с който от 7-8 години мързеляшката правя страхотно зеле, та:

нареждам зелките в бидончето, като само им издълбавам кочаните,
в десетлитрова туба слагам 400 грама едра сол, наливам около 2 литра
топла вода и разклащам, докато солта се разтвори напълно. След това допълвам
със студена вода и пак разклащам, целта е да не остане и кристалче неразтворена сол.
С такава саламура пълня бидончето над зелките, хвърлям вътре една царевица и
една дюля нарязана на 4,натискам с нещо тежко да се потопят зелките слагам един мек
найлонов чувал на гърловината и затягам добре с капака, така че да се вакумира.

След 40 ина дни отварям и се започва една......... НАЗДРАВЕ !!!
Последна промяна от hitrov.lbbg на съб яну 05, 2013 10:15 am, променено общо 1 път.
nikolson - майстор
Ние есенес хапнахме двайсет кила, турих 40, обаче и те свършват, та ще слагам още 20-30.
Stefan_62 - майстор
nikolson написа:
Ние есенес хапнахме двайсет кила, турих 40, обаче и те свършват, та ще слагам още 20-30.
Абе вие само зеле ли ядете :lol:, ние 50 кг. го ядем от декември до март/ но го разреждам с мръвки да има за по-дълго време/ :lol: , слагай и ти по-малко мръвки на зелето, че да не правиш по няколко пъти :lol: Ха :drinkers:
gogin - специалист
Вчера реших да правя киселото зеле в буркан. Не бях го поглеждал по-вече от месец, и очаквах гледката да е покъртителна, но след като отворих бидоня останах доволен: зелцето не беше мръднало. Отказах се от всякакви интервенции. Ще го правя по-нататък.
наздраве :drinkers:
stiv1961 - майстор
И аз мисля тия дни да правя това упражнение, че Хартиса :) Ще има и листа за сърми, и нЕкоя манджица на валандара, и.... те така :-D
nikolson - майстор
Stefan_62 написа:
nikolson написа:
Абе вие само зеле ли ядете
Свършило е, свършило е! Вече рупаме зеленото. Спанак, чесън, лук, марулки, репички. Просто в нашето семейство се храним "разделно"-мръвките не ги готвим със зарзават :-D , че се цапат.
EDI - майстор
Айдееееее, турихте ли зеленцето.В къщи женския състав вече подреди нещата в бидоня.Не съм видял какво са надробили, ама зимъска ще стане ясно. :lol:
Илчо Илиев - майстор
Абе то сезона дойде, но времето нещо е бая топло....
VLADO66 - майстор
И аз чакам да застудее че 100 кила ядат ли се наведнъж :-D
Илчо Илиев - майстор
Като полу втаса, слагаш калиев сорбат и нямаш грижи...
Ама за 100кила..бая ракия ще трябва..
:partyman:
  • 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 80

Тема "Кисело зеле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: