• 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 102
Съвети за начинаещи готвачи.
stiv1961 - майстор
След всяко бъркане нали изхвърляш чепките? Стана дублаж някакъв :?
kapanec - специалист
Само на бялото , на другите не се старая много чепките са източник на танин и за това
roly - специалист
Приятели, имам едно питане:

Ходя на работа и имам възможност да го бъркам само сутрин и вечер,
става ли така защото четох че трябва да се бърка през 3 часа за да влиза кислород. :sad: :| :?:
stiv1961 - майстор
roly написа:
Приятели, имам едно питане:

Ходя на работа и имам възможност да го бъркам само сутрин и вечер,
става ли така защото четох че трябва да се бърка през 3 часа за да влиза кислород. :sad: :| :?:
Не е фатално, по- важно е шапката да не се оставя суха дълго време.
Mega - специалист
Колеги, днес сложих 260 кила мерло, за сефте - 24% захарност. Температурата в мазето е 19 градуса. 19.5 градуса в помещението и 20 градуса на сместта. Има ли нужда от леко загряване до над 20 градуса за да започне ферментация? Освен това капака съм от оставил леко открехнат, добре ли е или да е затворен? Не съм слагал никаква химия.
stiv1961 - майстор
И аз не долюбвам химиите. Мисля, че при тази температура и захарност ферментацията ще започне още утре :) Успех :partyman:
Mega - специалист
Много благодаря, чакам да живне. Има вентилация, ще го бъркам редовно. ;) A капака как да държа? Бидона е от сините PEHD с черните капаци и обръчите.
valentor - специалист
Не си прави излишни нерви, Мега.
При условията които съобщаваш, а такива са и моите, ще стане.
Капака само го сложи отгоре. Нито да е открито, нито да е затиснат.Просто свободно да си стои на мястото.Като се образува налягане ще излезе , и толкоЗ.
Имаш 4-5-7 дена по-бурна ферментация, която ще започне още след първите няколко часа.
Споко. Всичко ще е наред.
След като паднат джибрите / 30 денЯ/ идва особен мемент.
АмЪ нИ съ радвай.
Къв чеп те чака като доДЕ момента да точиш от бидоните. Хи-хи. ТогИз шЪ видиш зор.
Mega - специалист
... Ааа, зор с точенето нямам, цяла зима имам на разположение. ;) Надявам се да се справя достойно. ;) хаха
stiv1961 - майстор
Аз моето след първата седмица го източих в буретата и ферментацията протича на воден клапан. Вчера майка ми се обади, че бълбукането и на двете бурета е спряло. Кой ли ще има вино за празника на Стара Загора :) :partyman:
  • 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 102

Тема "Вино" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: