• 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 33
Съвети за начинаещи готвачи.
gechev - специалист
Съни говори като интелигентна жена, а не като простакеса. Моля те. Щото като ти гледам яденето, което го представяш и сигурно е много вкусно, но със сигурност е красиво. А не може да представяш яденето си в такъв стил. Нямам нищо лично, но :supz: ако мислиш, че си права продължавай. Мисля обаче, че не е така. :supz:
Съни - специалист
gechev написа:
Съни говори като интелигентна жена, а не като простакеса. Моля те. Щото като ти гледам яденето, което го представяш и сигурно е много вкусно, но със сигурност е красиво. А не може да представяш яденето си в такъв стил. Нямам нищо лично, но :supz: ако мислиш, че си права продължавай. Мисля обаче, че не е така. :supz:
Интелегентен отговор на подобни смехотворни предложения, които имат за цел, или може би не, стилът ми на писане да бъде иронизиран, не би могло да се очаква. А и къде ми е чувството за хумор инак с мойте писания в рецертите, които описвам? Съжалявам ако дразня някого, но аз тук се опитвам да съчетавам полезното с приятното, не да държа тест за интелегентност. Него съм го издържала където трябва. Добре или зле е за този, който го интересува.

И докато навън Голям Сечко най-сетне затупа кожуха да ви покажа какво сънувам понякога:

Пролет е. Птички пеят, пчелички жужат, природата се събужда за нов живот. Съни си спи. Всички се втурват към гори и планини, жадуващи за слънчев лъч, гальовен пролетен полъх и ширнали зелени, цветни поляни, които те мамят да докоснеш безкрая. Ала Съни си спи. И сънува... А когато сънува обикновено мирише на… вкусно. На нездравословни свински пържолки и синьо сирене, с добавка от малко камембер и сметана, дребни гъбки и кисели бебета краставички, нежно обгрижени от резени шунка. Ей такива неща сънува Съни. Защото е май, да определено не е юни и тя трябва да сътвори своята «Майска феерия от свински руладини в сос от сирена» (не ги обичам иначе). Защо пък да трябва? Може би защото сънува.
Поляните изчезват, слънчицето намигва към любимата печка и… Съни се събужда. Пържолките — вратни без кост, чакат да им обърне необходимото внимание. Крехки, без да е флиртувала с продавача, и се нуждаят само лекичко да ги понатупа  с чукчето, за да придобият нейната любима форма. Доволна от резултата се заема да ги овкуси със сол, черен пиперец и малко мащерка и кимион. Облива ги леко със сос Уорчестър и така ги оставя да починат и да забравят грубия подход на чука. Щом грозните спомени са заличени, е време да ги завият с по едно тънко нарязано парче шунка, което да се оцвети с резенчета кисела краставичка и сурови гъбки. Деликатността тук е от значение и Съни е сбръчила чело да не обърка нещо.
Вече са покрити, така че е ред да се оформят на рулца. Не иска да ги боде с клечки, но в името на феерията и те са съгласни. Красиви и вдъхновени от идеята, рулцата се озовават в огнеупорният любим съд за риба, но и това не ги обезкуражава. Нито факта, че им е тясно. Ще станат най-хубавите руладини на света. Ще види тя Съни. Та страх не страх гмурват се те в 200 градусовата пещ и стискат клечки, въпреки че боли. Ала Съни знае и след час, когато вече не издържат, махва лошия капак, който ги държи на тъмно и ги къпе в сос от сирена, които са като балсам. Не я питат какъв е соса, но тя решава да им каже, че е сложила мъничко синьо сирене, още толкова камембер и малко сметана за готвене, за да има в какво да се плацикат защото знае, че обичат. Така вече ще могат да изчакат още 15 минути. И да се покажат в целия си блясък на трапезата.
Чудесно! Но може ли някой да е щастлив, ако е самотен? Съни знае и това. Преди още да са покапали първите сълзи от тъга, тя вече е довела пресните картофки, задушени в масълце и копър и самардала, с които със сигурност няма да има самота, и за да е още по-весело се е обадила и на Доматино, на когото пък е обещала, че пресният лук непременно ще убеди зехтина и моцарелата да не закъснеят. Умница е Съни. Умее да организира парти и доволно усмихната оставя новите си приятели да се веселят, а тя потъва в поредния сън, защото идва юни. Идва лятото и я чакат нови приятели.

И така....

Тя будната Съни отараши целия си снимков материал да докаже, но явно това е само един много красив и вкусен сън и доказателства няма да има открити. Сънувайте и вие прекрасни сънища. Не непременно за манжи де... хихи.

И редакцияяяяяяяяяяя. Щот се оказало че половинът спал, ама като се събудил ето и да онагледим:

Изображение

и

Изображение
Последна промяна от Съни на ср яну 29, 2014 11:11 pm, променено общо 1 път.
Andri01 - майстор
Съни написа:
НищЪ у съботата. Имам да поготвя малко... много. Виж там за седмицата нещо, ама с едно шуше ракия само нема мине номера ша знаиш. Па и бъди осторожен с кръга да не станете нещо на кълбо, че мразя неразбирателства между хората хихи. Дома скандалите имам право и привилегия да вдигам само я.
А да е ф нИделята,тогаз? СъбУтатъ ида да фърлим една таблЪ с Теди,да пием по едно/ нема гюрултия и hight тон/ и шъ съ разберем кът гУлеми мъжове,а? Тъкмо ще дИмонстрирЪш и адетЪ си на гУтвачка,я! Ей на,сегичка тръгвам по баиря на долу и...къде 2-3 деня съм у Софето,ко пък / ако тъмнозелените на са гепили и баластрата от линиите на НКЖИ-то/.
a_anastassov - специалист
Съни,
С интерес чета това, което си направила сама на печката - независимо от това, че използваш диалект, но именно това създава чарът в твоите описания. На който не му харесва твоят език - да не чете твоята тема.
kuger - майстор
Съни, не обръщай внимание на заяждания. Има хора, които, като няма какво да кажат, правят точно това.
Поздрави!
gechev - специалист
Момчета, мисля че Съни много добре ме разбра. Даже и от страна на хумора, една дама държаща на стил и възпитание не трябва да си позволява да говори на диалект различен от този на медиите. Все пек форумът не е само шопски, родопски, добруджански, радомирски, граовски, врачански, македонски..... . Иначе много се ядосвате, когато някой пише на латиница. Не подценявайте Съни. Последния и пост е връх носещ в душата затопляне. Много пролетен.
kuger - майстор
gechev написа:
Момчета, мисля че Съни много добре ме разбра. Даже и от страна на хумора, една дама държаща на стил и възпитание не трябва да си позволява да говори на диалект различен от този на медиите. Все пек форумът не е само шопски, родопски, добруджански, радомирски, граовски, врачански, македонски..... . Иначе много се ядосвате, когато някой пише на латиница. Не подценявайте Съни. Последния и пост е връх носещ в душата затопляне. Много пролетен.
Колега, не прекъсвай полет на птица!
Съни доказа, че може и да е лирична, но, предполагам няма да е приятно да се "докладва" рецепта в академичен стил. :?
Така поднесени, рецептите радват не само с вида си, но и със стила на поднасяне.
Лека вечер!
Съни - специалист
gechev написа:
Разбрах, че на някого моят стил на изразяване не допада и си позволява да прави генерални квалификации от едни непретенциозни по съществото си писания, които имат за цел да забавляват. Ще ми е много интересно да ме осветлиш какъв точно е моят диалект и кое ме издига като простакеса в очите ти. И да Майската феерия е още един мой поглед на нещата и целта беше единствено да се върнем на правилната тема. Тоест какво сме сготвили и интересно ли ще бъде то като идея. Признавам, че бях провокирана да покажа и другия си стил, но аз обикновено си долюбвам непретенциозния и следващата си рецепта пак ще представя така пък който не иска просто да не чете.
gechev - специалист
Съни, каквото човек си направи сам, друг не може. Пиши както си искаш. Ако със забележката от моя страна съм те обидил, то най искрено се извинявам. Иначе пак ще те чета, въпреки, че ще ми е трудно. Рецептите ти са уникални.
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 33

Тема ""Направи сама" на печката :)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: