• 1
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 102
Съвети за начинаещи готвачи.
Илчо Илиев - майстор
Mega написа:
Кими, никъде не съм написал, че съм мерил дни след слагането на материала? Казвам, че с три захаромера ми даваше различни стойности. Мерено е веднага след смилането. Взех от приятели още два захаромера и нагодих някак си 23 градуса. Но сега искам да видя как да действам с лични ми захаромери.
Колеги, не вдигайте толкова захарността,то все някак ще преври,но да не стане на вермут :-D ...
А иначе КИМИ пак си влезе в ролята , на всяко буре канелата....
Аз съм писал на няколко места от какво и как си правя вино, поради липса на пари взимам джибри от приятели, слагам вода и захар-3,5 /1 и за толкова години НИКОГА не ми е вкисвало вино, дори в момента имам миналогодишно, няма абсолютно никакви наченки на разваляне , нито утайки, нито кисело,а за цветясване още по-малко, и това е при захарност около 20...
Всеки има пълното право да си вина/ракии/мезета както намери за добре,но има доста колеги, които влизат в тези форуми с едничката надежда да намерят лесно и просто решение на проблемите си и като срещнат подвеждащите съвети на некои колеги и. :axe:
В този форум има поне 10 човека, работещи в тази индустрия-вино и алкохоло производство,но явно тайните на технологиите са по-секретни от тая на Кока-Кола, та не споделят какви са ''тайните''
Иначе, до колкото си спомням от теорията по винарство, за червените вина оптималната захарност е 19-20,а за белите 20-21...
При червените е по-ниска поради по-голямото съдържание на танини, които спомагат за стабилитета на виното,а при белите е недопустимо такова наличие на танини и за това се стабилизират повечко..

П.П. Не искам да обидя, засегна или поставя под съмнение опита и практиката на НИКОГО и най-вече не налагам своето мнение,но все пак се съобразявайте,че понякога непредубедения читател може да изтълкува погрешно некои неща и да си съсипе продукцията....
Mega - специалист
Аз си слагам червеното на 23% захарност и за сега нямам забележки. Става разкошно. Така го дават и по книгите. Въпроса е в точното мерене.
s_toshkov - специалист
Здравейте

въпрос -колко време да държа в джибрите 2-рото вино ?

Купих си 50 кг мерло +50 кг каберне + 40 кг мавруд.Отделих повече от половината чепки смлях всичко и го държах така 6 дни.На 6-тия ден източих шерата -70-75 кг - добавих дрожди и си ври -първоначално бясно , сега по-спокоино......

Малиииии, кво му се пише само да стане..... :drinkers:

В останалите джибри налях 80 литра вода -като в нея разтворих 20 кг захар - и до днес вече 12 дни си го държа накиснато , като всяка вечер съм го бъркал , защото си вреше доста стабилно и всяка вечер джибрата беше като шапка отгоре .

Въпроса ми е още колко дни да го "изкисвам " в джибрата ?Кога да го източа и на него дрожди да му слагам ли ?

Днес забелязах след като го разбърках че вече ферментацията не чак толкова бурна
Илчо Илиев - майстор
Ако няма да правиш трето вино, което не е проблем при наличните сортове гроздя, изчакай да си преври напълно, което ще стане много по-бързо от първото , като се избистри виното, точиш и което за където е...джибрите в казана, а виното в дамаджана..
Това обаче не може да се обвърже със срок, може да стане за 20 дни, а може и месец,само малко ме притеснява съотношението вода/захар, ще трябва да го изпиете по-бързичко, доста тъничко ще стане и няма да е трайно...
Още малко и виното е готово. Моето е комбинация от домашната липачка, смесена с мерло. Ще видим какво ще се получи тази година!
КИМИ - специалист
s_toshkov написа:
В останалите джибри налях 80 литра вода -като в нея разтворих 20 кг захар - и до днес вече 12 дни си го държа накиснато , като всяка вечер съм го бъркал , защото си вреше доста стабилно и всяка вечер джибрата беше като шапка отгоре .

Въпроса ми е още колко дни да го "изкисвам " в джибрата ?Кога да го източа и на него дрожди да му слагам ли ?
Ако ще вариш ракия от тези джибри- вади ги веднага и заливай захар/вода 1/4 на 40 гр. С, количество прецени да направиш вино според обема на казана.
Дрожди се слагат само първия път, после не е нужно- тях си ги има, само чакат захарчица да папат и пак започват. 12 дни накиснато второ не е много, за да има по- наситен цвят но си на ръба, за да не получиш дъх на танин и чепки- вади джибрата от виното.
kapanec - специалист
s_toshkov написа:
Здравейте

Купих си 50 кг мерло +50 кг каберне + 40 кг мавруд.Отделих повече от половината чепки смлях всичко и го държах така 6 дни.На 6-тия ден източих шерата -70-75 кг - добавих дрожди и си ври -първоначално бясно , сега по-спокоино......

Днес забелязах след като го разбърках че вече ферментацията не чак толкова бурна
Серниста киселина слагал ли си още като го смля гроздето .Дрождите до колкото знам се слагат още първия ден а не на 6-я ден .Според мен 2-то вино го изчакай повечко да се о бистри и тогава го вади понеже е по тънко и ,ще дойде малко по слабо,да си вземем повечко танин а ти каза ,че повечето чепки си ги махнал така ,че няма да имаш дъх
s_toshkov - специалист
kapanec написа:
s_toshkov написа:
Здравейте

Серниста киселина слагал ли си още като го смля гроздето .Дрождите до колкото знам се слагат още първия ден а не на 6-я ден .Според мен 2-то вино го изчакай повечко да се о бистри и тогава го вади понеже е по тънко и ,ще дойде малко по слабо,да си вземем повечко танин а ти каза ,че повечето чепки си ги махнал така ,че няма да имаш дъх

Слагал съм серниста киселина само при първоначалното смилане .

После след ичточването и добавянето на водата със захар за 2-ро вино серниста киселина не съм добавял

В крайна сметка колко да го държа второто вино в джибрите - вече се "кисне " 13 дни и да попитам да продължавам ли всяка вечер да го бъркам .

Джибрите повече няма да ги използвам м или ги изхвърлям или ги подарявам на някой съсед
kapanec - специалист
До като се избистри после го точиш слагаш 1гр серниста киселина на 1л вино и го оставяш за 2 седмици в покой.Относно бъркането щом почнат джибрите да потъват леко на долу спираш и чакаш да се избистри
Mega - специалист
Колеги, дайте едно рамо. На 6-ти сложих два бидона мерло и един каберне. До вчера всичко бе наред, но от вчера кабернето спря да кипи? Мерлото си е ок, кипи си, бъркам си го и запалката не гори в бидона. Кабернето спря, не е прекипяло обаче, шапката е горе, но е кишава, не се надига и не кипи. Запалката си гори. В мазето поддържам 20-21 градуса? Идеи?
  • 1
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 102

Тема "Вино" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: