Mega написа:Кими, никъде не съм написал, че съм мерил дни след слагането на материала? Казвам, че с три захаромера ми даваше различни стойности. Мерено е веднага след смилането. Взех от приятели още два захаромера и нагодих някак си 23 градуса. Но сега искам да видя как да действам с лични ми захаромери.Колеги, не вдигайте толкова захарността,то все някак ще преври,но да не стане на вермут

А иначе КИМИ пак си влезе в ролята , на всяко буре канелата....
Аз съм писал на няколко места от какво и как си правя вино, поради липса на пари взимам джибри от приятели, слагам вода и захар-3,5 /1 и за толкова години НИКОГА не ми е вкисвало вино, дори в момента имам миналогодишно, няма абсолютно никакви наченки на разваляне , нито утайки, нито кисело,а за цветясване още по-малко, и това е при захарност около 20...
Всеки има пълното право да си вина/ракии/мезета както намери за добре,но има доста колеги, които влизат в тези форуми с едничката надежда да намерят лесно и просто решение на проблемите си и като срещнат подвеждащите съвети на некои колеги и.

В този форум има поне 10 човека, работещи в тази индустрия-вино и алкохоло производство,но явно тайните на технологиите са по-секретни от тая на Кока-Кола, та не споделят какви са ''тайните''
Иначе, до колкото си спомням от теорията по винарство, за червените вина оптималната захарност е 19-20,а за белите 20-21...
При червените е по-ниска поради по-голямото съдържание на танини, които спомагат за стабилитета на виното,а при белите е недопустимо такова наличие на танини и за това се стабилизират повечко..
П.П. Не искам да обидя, засегна или поставя под съмнение опита и практиката на НИКОГО и най-вече не налагам своето мнение,но все пак се съобразявайте,че понякога непредубедения читател може да изтълкува погрешно некои неща и да си съсипе продукцията....