• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 102
Съвети за начинаещи готвачи.
boltik - специалист
rahhane много добър сайт.Само не можах да разбера какво точно ще помогне на човек решил да се пробва да си направи вино,казано аджемия човек :?
Стефчо кажи на хората,че хубаво вино става само от хубаво грозде :lol: и отлично умита каца,да не остават с впечетление,че винарството е бодни пръчка пий вино :lol:
Г-н Симеонов половината от нещата написани в сайтчето са само в краен случей.Инък имама много-верни нещица в него :)
Последна промяна от boltik на пон окт 19, 2009 9:38 pm, променено общо 1 път.
Стефан - майстор
То се подразбира, който може да го разбере :lol:
neillmakoli - специалист
Аз си правя вино предимно от мерло , като допълвам каберне и/или мавруд.
Избирам наи-хубавото грозде,вода не слагам.
Според мен добре би се получило ако има и отелче за аромат, но досега не съм правил така.
Ако е хубаво гроздето си има достатъчна захарност и не се налага да се дослага, максимума на които го оставям е 24, иначе трудно ще ферментира(ако изобщо успее,особено ако е от 25 нагоре).
minca - специалист
Има една книжка ,която можеш да намериш по реп-овете,която е чудесна-"Тайните на винопроизводството" от Иван Чолаков.Горещо я препоръчам на всички домашни винопроизводители
crez - майстор
Допълнение към написаното от torbalan.
Веднага след смъстването се добавя задължително калиев метабисулфид (или серниста киселина)за стабилизиране на цвета и против цветясване. Сега пуснаха по магазините винни дрожди (аз преди си ги взимах от института по виното на Павлово) слагаш и тях за подсилване на ферментацията и бъркаш всеки ден по 1-2 пъти в продължение на 1 седмица.
vyrhara - специалист
crez написа:
...
Веднага след смъстването се добавя задължително калиев метабисулфид (или серниста киселина)за стабилизиране на цвета и против цветясване. ..
От сернистата киселина ще потиснеш ферментацията, затова аз я слагам след края на буйната ферментация- поне така беше миналата година, че имах вино в големия бадън,
а сега няма и да слагам, че ми е в едно бидонче и няма да има време да се укисЕли.
Илиян Илиев™ - майстор
Аз доколкото разбрах сернистата се слага за да избие до крак дивите дрожди.

След това се слагат културни дрожди и виното ставало по-добро.

Аз утре ще правя. 200кг грозде. Ще го правя по книга прочетена във форума на хигро.

После ще пиша за резултатите. :wink:
ArturDent - Почти Безобиден
torbalan написа:
количеството може да се сметне по простото тройно правило, но и с постепенно добавяне на малки количества също може...
Без да се заяждам, но не можеш да разчиташ на тройното правило на 100%. По принцип се вземат се предвид и тегловните коефициенти...ама ще стане урок по химия...
Само да кажа че смесването на 1 литър 100 градусов спирт с 1 литър вода не дава 50 градусова смес.
neillmakoli - специалист
Тази година геоздето е доста качествено,това което купих бе между 23% и 26% захарност,получи се 24.
Мерло,Каберне и Мавруд.
Може да е писано някъде но не съм срещал, така че да попитам....
Искам да си направя машинка за мелене на грозде,да не е тип преса а с валци.
Някаква схема имате ли подръка, чертеж или снимки?
Мерси предварително.

И наздраве :drinkers:
Илиян Илиев™ - майстор
Намачках всичко и го сложих в бидона.

Някой ще обясни ли подробно колко дрожди да сложа и как се слагат?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 102

Тема "Вино" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: