• 1
  • 2
Съвети за начинаещи готвачи.
Justy - майстор
Джером Кл. Джером пишеше за джинджифилова бира :? :shock: :roll: Трябва да са много зле тези на острова :lol:
boby - помощник
Като прочетох за джинджифила,та се сетих за джинджифиловата ракия,която варели монаси от.......... ееееее РАМ паметта нещо ми изневерява...... :-D ,ЕГН ко да прайш.Айде бай Гугъл ще каже.
http://www.eunet.bg/media/show_story.ht ... =119882263
5-6 тона материал :?: ,ако добива е 10% това са поне 500 литра.И само за вътрешна консумация. :roll: 500 л. : 365 дни = 1.37 л дневно.
И като махнем съответните пости нещата отиват на амколко си литра на ден.Уаууу :roll: Та в същият ред на мисли:
Отишъл един мъж при дядо поп и рекъл:
- Отче сега е пости,ракийка може ли?
-Грях е чадо пости е,рекъл попът
-Ами месце?
-Още по голям грях е,отвърнал попът
-Ами туй онуй със жената?
-Това е още по голям грях,казал попът и го погледнал строго.
-Ами тогава комшията Пешо защо яде,пие и ..... таковата?
-Защото не пита чедо. :-D :-D
Emerald - модератор
Стефан написа:
Emerald, днес ходих до двора, и изкопах няколко грудки. Сама прецени дали говорим за едно и също нещо:
Абсолютно, Стефане. Научното название на това е ТОПИНАМБУР. Няма нищо общо с джинджифила. Стават хубави салатки от него. Искаш ли рецептичка? :)
Стефан - майстор
Ако имаш рецепта някаква, давай! Може да е полезна. Не съм се ровил в справочници/не смятам и да го правя/, но това название "топинамбур" в България ли е известно, или в Канада? Щото, нали си представяш физиономията на някой чичко на пазара, ако му поискаш 1 кг топинамбур, и къде ще те прати?
Emerald - модератор
Литературното му име и на български е топинамбур. Въпреки, че е известно по различни краища с разни народни названия.

Ще потърся рецептички и ще ти пусна. Това е прекрасен зеленчук, незаслужено малко употребяван в кухнята ни.
Emerald - модератор
Салата от топинамбур

150 гр. топинамбур
50 гр. ябълки
1 с.л. заквасена сметана
магданоз за декорация
сол на вкус

Топинамбура се настъргва на рендето, добавя се нарязаните на ситно ябълки и се подправят със сметаната. Соли се и се украсява със зеленината.
Стефан - майстор
Emerald написа:
Салата от топинамбур
150 гр. топинамбур
50 гр. ябълки
1 с.л. заквасена сметана
магданоз за декорация
сол на вкус
Ако реша да се правя на Утко, към това бих добавил сок от половин лимон, половин люта чушка, ядките от поне 5-6 кралски скариди/ситно нарязани/. Като странична добавка и малко черен хайвер в отделно блюдо. +няколко препечени филийки хляб, + малко масълце. Всичко това е добавка към поне 200 грама гаражна. После......реанимация 12 часа
  • 1
  • 2

Тема "джинджифил" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: