• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15
Съвети за начинаещи готвачи.
iivanov - майстор
Вчера вземах 50 кила декстроза монохидрат и утре май ще друсам джанките.
zmiori - специалист
iivanov написа:
...+активен въглен.
?
Това чудо как се слага. Преди години колегата си бе загорил материала и замириса гадно, някой спомена за активен въглен, сложихме в една чаша "изгоряла" ракия малко активен въглен държахмия една седмица ама това нещо си остана черно като "арап". Не се утаи и джаснахме матриало.
Та ако знаеш как се ползва казвай.
valentor - специалист
Изчакваш да се утаи черното / към 3-5-7-14 дена може да стигнат/.
Вземаш пласмасова фуния, голяма , особено горната,разширена част.
В отвора на фунията/дългата част/, слагаш памук.
Нито плътно нито рехаво /их че готино го обясних.../ .
Укрепваш фунията върху съдът в който ще събираш за да не се преобърне .
Наливаш бистрото в широката част на фунията и то трябва да КАПЕ , а не да тече в събиращия съд.
След половин час проверяваш колко е изкапало и съответно доливаш, а може и да си пресметнеш кога ще е следващото доливане на фунията.
Наздраве.
iivanov - майстор
zmiori написа:
...Та ако знаеш как се ползва казвай.
Слага се в казана при варенето
Фло - специалист
iivanov написа:
zmiori написа:
...Та ако знаеш как се ползва казвай.
Слага се в казана при варенето
Да ,ама не(П.Бочаров ),слага се в ракията!
Адсорбиращите свойства на въглерода са предпоставка активният въглен да се използва при пречистването на въздуха, питейната вода и различни видове алкохол, както и в медицината.

Активен въглен - премахва неприятния вкус и мирис на ракията.

Начин на приложение: Необходимото количество се добавя в ракията и се бърка по три пъти на ден в продължение на 10 дни.

Бистри се с бентонит винарски - 1 гр.на литър.

Утайката се изхвърля!!!

Дозировка: 0.5-5гр./л. активен въглен в зависимост от аромата
iivanov - майстор
Колега Фло,вие този филм гледали ли сте го или са ви го разказвали?Щото ако сте го гледал значи сте кофти майстор. :-D
Идеята е точно филтрация,но без досадното чакане,бъркане,преточване и т н.По-лекия въглен изплува отгоре и създава"филтър",който пречиства отлитащите алкохолни пари.Смятам ще се съгласите,че в това състояние алкохола е по-податлив на пречистване.Старите хора за целта са слагали пепел от огнището.
Фло - специалист
Колега iivanov,тоя филм се играе на студено,защото колкото е по-висока температурата на течността с толкова повече се намаляват адсорбционните свойства на активния въглен.Така ,като го варите заедно с материала няма да има никакъв ефект.Нула!Това е абсолютно сигурно,затова и в алкохолната промишленост и в парфюмерията течностите се охлаждат преди да се третират с активен въглен.
iivanov - майстор
А с газовете как стои въпросът?Питам от любопитство щот лоша ракия досега не съм варил. :-D
И тъй като сте вещ в химията,бихте ли ни дръпнали една лекция"как да превърнем декстроза монохидрат в етилов алкохол".
Фло - специалист
iivanov написа:
А с газовете как стои въпросът?Питам от любопитство щот лоша ракия досега не съм варил. :-D
Къде е връзката между газовете и лошата ракия,че не се сещам? Факторите за хубавата ракия са много,няма да ми стигне цяла вечер да ги изброявам,но най-важните са качеството на материала , температурата и скоростта на дестилация. Няма лошо да си харесваш ракията дето си я варил.Вкусът е индивидуално усещане и съм пил много боклуци,на които майсторите им се бият в гърдите.Аз харесвам водката,главно украинската и руската и ще допълня нещо любопитно : Менделеев е станал доктор на науките с дисертация за водката и откритието му за контракцията на спирта, а не с периодичната таблица, с която е световно известен :partyman:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15

Тема "Варене на ракия" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: