• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Съвети за начинаещи готвачи.
ebahti - майстор
Явно зависи от климата-при мен става :wink:
atanasov2004 - специалист
Една проста и изпитана рецепта за пъстърма. Телешки шол, изрязан по
подходящи парчета, се заравят в морска сол 24 часа, после всяко
парче се измива вниманелно с червено вино, подсушава се със карпа
или салфетки, всяко парче се омазва със смес от подправки: млян чер
пипер,кимон,риган,по желание млян лют червен пипер...Суши се на
проветриво и студено место, съхне 21 дни като всяко парче се точи с
някаква празна стъклена бутилка :-D която се ползава като точилка...
ArturDent - Почти Безобиден
Пробвам, общо взето следвам рецептата на http://bg.wikipedia.org/wiki/Пастърма

Материала, телешко около 1.7 кг (20 лв.) и морска сол 2 кг. (0.32 лв.)

Изображение


Разфасоване и премахване на жилите:

Изображение

Изображение

Както е описано - ред сол, ред месо, ред сол, ред месо...

Изображение

Изображение

Изображение

Ето това ще го оставя да отлежава в хладилника за 48 часа

Изображение
ebahti - майстор
Що не взе шол,стои по червен и няма ципи.ама щом имаш здрави зъби... :)
ArturDent - Почти Безобиден
Извадих месото и го изкиснах малко.
Солта беше яко изсмукала, кръвта и другите течности

Изображение


Подправките -
Изображение

Овалваме
Изображение

И "простираме"
Изображение

Сега чакам....
svetliopi44 - Чирак...
Ako не си го изкисвал поне 10-12 часа ще е много солена ...
няма да се лизва :?
lordmails - специалист
Добре си се справил но малко ги раздалечи да не се опират ,така ще заветрят по бързо.
ArturDent - Почти Безобиден
svetliopi44 написа:
Ako не си го изкисвал поне 10-12 часа ще е много солена ...
няма да се лизва :?
Имам достатъчно вино ;)
А и това е нулева серия. Като блъсна някое теле ще изкисвам повече.
rahhan - напреднал
Аз държа месото една седмица заровено в сол , след това го изкисвам в студена вода , която подменям до достигането на мекотата , която е имало преди осоляването. До сега не съм имал пресолено месо и считам,че за това време солта е проникнала вавсякъде в парчетата месо.
rahhan - напреднал
Ако за някого представлява интерес тук : http://www.offroad-bulgaria.com/showthr ... 194&page=4 един човек се е постарал да сканира книжки , които могат да се свалят.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Туршии, боб, кисело зеле, дайте да си поговорим за Пастърма!" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: