В къщи майка ми се занимава предимно със зимнината, аз само помагам нашата салата правим със скумрия или речна риба, само че не слагаме грах и царевица и като цяло не мерим продуктите, а сипваме на око
Съвети за начинаещи готвачи.
25 мнения в "Консерва,,Ропотамо""
filmatoplo
- майстор
- Мнения: 17830
Как се приготвя сафрид в бурканчета с дафинов лист и бахар , за държан 24 часа в саламура знам , но по спомен съм ял сафрид който беше като пържен в бурканчетата -тази рецепта ми трябва.
bycec
- специалист
- Мнения: 129
filmatoplo написа: за държан 24 часа в саламура знам , но по спомен съм ял сафрид който беше като пържен в бурканчетата -тази рецепта ми трябва.Да не се бъркаш заради олиото, което се налива за да ограничи достъпа на кислород до матряла. А между кисненото в саламура се кисне и в оцет......
onkelabg
- специалист
- Мнения: 232
Моята консерва се развали... ебахти кашмера.Уж всичко спазих/не ми е за пьрви пьт / ама от 8 буркана. 6 бумбаш след 1месец.Добре,че 2 бур-изядох,с ракиика та да не ме е яд .
Всичко по-реда си направих,кипнах ги /20-30м/ за капачка... но уви .Нови винтови капачки купих,дали да е от тях,или вьздух/имаше/поне това видях-но откьде ...като ги сварих ги обьрнах с капачките надолу .
пп-А на; Дунава; живея и те...оплесках работата
Всичко по-реда си направих,кипнах ги /20-30м/ за капачка... но уви .Нови винтови капачки купих,дали да е от тях,или вьздух/имаше/поне това видях-но откьде ...като ги сварих ги обьрнах с капачките надолу .
пп-А на; Дунава; живея и те...оплесках работата
filmatoplo
- майстор
- Мнения: 17830
Виж дали не си ползвал някоя вносна съставка , сол,оцет,лютеница А моя Сафрид -се пържи предварително, после в буркана се залива в предварително варена и изтинала марина , после след затваряне на капачките се вари за тях.
radius
- майстор
- Мнения: 5567
Да споделя какво сътворих днес. Понеже има чернокоп и реших да мариновам. Стандартната рецепта:
Киснене в солена вода ( теста с изплуващото яйце) 24ч., киснене в оцет 12ч., подсушаване, и редене с подправки по вкус- ч.пипер, бахар, даф. лист, копър в моя случай. Заливане с препечено олио и изкарване на въздуха между рибите.
Вече ми текат лигите, а трябва поне 10 дни да минат. Чудя се колко ли ще трае, да не вземе да се развали след 2 седмици. И друг път съм правил, но сега е малко повече и няма да свърши бързо.
Киснене в солена вода ( теста с изплуващото яйце) 24ч., киснене в оцет 12ч., подсушаване, и редене с подправки по вкус- ч.пипер, бахар, даф. лист, копър в моя случай. Заливане с препечено олио и изкарване на въздуха между рибите.
Вече ми текат лигите, а трябва поне 10 дни да минат. Чудя се колко ли ще трае, да не вземе да се развали след 2 седмици. И друг път съм правил, но сега е малко повече и няма да свърши бързо.
kuger
- майстор
- Мнения: 4293
Така си го правя и аз, но без копър. Запържвам в олиото 1-2 филийки хляб до оранжево, охлаждам и заливам.
Така правя и белевица, но тази година оплесках нещата. След оцета забавих с 5-6 часа останалата част от процедурата, и рибката замириса. Отиде за махленските котки.
При вас чернокопа на каква цена е? В Бургас е на 6 лв.
И тъй като темата е за салата Ропотамо, правя една, която ми я предложиха за Ропотамо. Салатата е без риба, но ще стане, мисля, и с рибка. Ако има мераклии ще я пусна.
Така правя и белевица, но тази година оплесках нещата. След оцета забавих с 5-6 часа останалата част от процедурата, и рибката замириса. Отиде за махленските котки.
При вас чернокопа на каква цена е? В Бургас е на 6 лв.
И тъй като темата е за салата Ропотамо, правя една, която ми я предложиха за Ропотамо. Салатата е без риба, но ще стане, мисля, и с рибка. Ако има мераклии ще я пусна.
kuger
- майстор
- Мнения: 4293
Давам, що да не давам
Салата "Ропотамо" - постна
1,5 кг. бял боб, сварен
1 кг. моркови, сварени, нарязани на малки кубчета
2-3 буркана мариновани краставички, нарязани като морковите
5 кг. червена капия печена, белена, нарязана на лентички /жулиени/
1,5 кг изварени домати /сгъстени/, аз слагам същото количество кетчуп, с него става по-
1 буркан стерилизиран грах
Чесън, скилиди по 2-3 на буркан
Марината
0,7 л. олио
0,25 кг захар
0,3 л. оцет 6% винен
3-4 с.л. сол /на вкус/
1 пак.кимион млян /около 10 гр./
Маринатата се загрява леко до разтваряне на продуктите, изчаква се да изстине
Всичко се смесва в голям съд и се дегустира с чашка ракия
Пълни се в бурканчета, буркани, кой както желае.
Стерилизира се 20-25 минути
Да ви е сладко!
Мисля да пробвам със запържена или маринована предварително рибка.
Салата "Ропотамо" - постна
1,5 кг. бял боб, сварен
1 кг. моркови, сварени, нарязани на малки кубчета
2-3 буркана мариновани краставички, нарязани като морковите
5 кг. червена капия печена, белена, нарязана на лентички /жулиени/
1,5 кг изварени домати /сгъстени/, аз слагам същото количество кетчуп, с него става по-
1 буркан стерилизиран грах
Чесън, скилиди по 2-3 на буркан
Марината
0,7 л. олио
0,25 кг захар
0,3 л. оцет 6% винен
3-4 с.л. сол /на вкус/
1 пак.кимион млян /около 10 гр./
Маринатата се загрява леко до разтваряне на продуктите, изчаква се да изстине
Всичко се смесва в голям съд и се дегустира с чашка ракия
Пълни се в бурканчета, буркани, кой както желае.
Стерилизира се 20-25 минути
Да ви е сладко!
Мисля да пробвам със запържена или маринована предварително рибка.
Тема "Консерва,,Ропотамо"" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература
- ↳ Връзки към Интересни сайтове
- Магазин
- ↳ Препоръки и Мнения за он-лайн магазина
- ↳ Крадeни инструменти !!!