Съвети за начинаещи готвачи.
boltik - специалист
Е аз няамах впредвид да влизам в прериканияа с никого от форумът.
Спрциално за газираното немците казват,че от бирата(газировката)чернийт им дроб ставал на дупки.В същото време газировката чисти налепите по-вените.Когато ходяа на зеленчуковияа пазар гледа много зеленина се копува,като мерудияа,пресен лук,спанак,червено цвекло и много брокули и аспержи-те били 2 вида бели и зелени и постойанно се продават яабълки.За боровинки,къпини и яагоди няма да споменавам.Банани се копуват само от зелените.Като пожълтеят ги копувам 3-4 кг.за 50 ст. скъсахме се от сокове.А те зелените били пълни с витамини.И още аз се чудя защо чехите ги копуват тези неща,ето сега е бум на сините сливи.Гроздето и доматито трябва да са кисели,в противен случай не ги копуват.Отговорът бил следнийт:Хората мислели за здравето си.Чехияа с най-малко сърдечни съдови заболявания в европа.Да и те лапат свински мръвки,но с мярка.Забеляазал съм,че си хапват много риба и то определено океанска.Шаран само на Никул ден.И много бира.Тука като каниш някоя мома на среща я каниш на бира,в БГ на кафе.
torbalan - Дървен философ
хм
явно и за българин не ставам - аз ги канех на водка с кола някога :)

а за храните - ми на скарата ще мятаме по-сухи мръвки... и така...
хем няма да е в топ 10, хем ще го съчетаем с бира или винце ;) и някак ще се живее...
Стефко - специалист
boltik написа:
....В същото време газировката чисти налепите по-вените..

Дрън дрън. Налепите/ медицински липидите/ се чистят от артериите от добрия холестерол. По вените не се натрупват липиди. Айде не се изказвай неподготвен.
ArturDent - Почти Безобиден
Доста глупости в тази статия.
Вземете например солта - трябва ли да се откажем от нея?
torbalan - Дървен философ
да се откажем - не, но да прекаляваме - не трябва :)

солта сама по себеси не е вредна, но прекаляването е вредно :)
Тани - модератор
Дори тези ... грама сол на ден които препоръчват да не се надвишават нямат нищо общо с истината. Количеството сол НЕОБХОДИМО на организма е правопропорционално на количеството вода . Колкото повече вода пием - толкова повече сол му е необходимо!
ArturDent - Почти Безобиден
А как ще си набавим необходимото количество от натрий - с ядене на килограми ядки ли ?
Да не говорим пък за йода, който поемаме със солта. Даже производителите на сол са длъжни да я йодират.
Стефко - специалист
Колкото и да дебатираме, според мен няма да достигнем до еднозначен отговор кое е полезно, и кое е вредно. В общия случай.

Давам пример с магданоза - доказано е, че той спомага за понижаване на кръвното налягане. Значи, за хипертониците той е полезен, докато аз не трябва даже да го помирисвам с моето ниско кръвно налягане.

Здравословното състояние на всеки човек е в резултат от неговия личен начин на живот. Оставям на страна генетично наследствената обремененост. В последните години никой не знае какви храни консумира - та те нямат никакъв вкус. Пълни са с нитрати и всякакви гадости. Може би само домашните храни от растителен и животински произход донякъде са годни за ядене.

Ще си позволя да дам съвет на младите хора. За мен вече е късно. Само мога да вземам мерки "след дъжд качулка", както се казва. Млади хора, ако искате, послушайте ме. На времето и аз бях здрав, и за нищо не мислех. Пък и нямаше кой да ми даде съвет как да се грижа за здравето си, колкото и да съм добре в момента. След 20+ годишна възраст е необходимо ако не всяка година, то през година да преминавате на пълен профилактичен медицински преглед - пълна кръвна картина, ЕКГ, и т.н. Но не формално, а истински. Това е необходимо за това, че ако има някакви, макар и малки отклонения от нормите, навреме да се вземат мерки. Пълната кръвна картина дава показания как функционират отделните органи в организма. Не съм лекар, но това съм разбрал от многото ходене по доктори, и анализирането от моя страна.

Всички органи в човешкия организъм са важни, затова ги има. Но бих казал, че едни от най-важните органи са дебелото черво, черния дроб, жлъчката, бъбреците, тънките черва, и т.н. Всичко е с взаимовръзка. Може да не съм изчерпателен, но ако някой от изброените органи не функционира правилно, дава отражение на други. Като сърце, мозък, отделително система, бял дроб, щитовидно жлеза, панкреас, и т.н.

Приемете извиненията ми за дългия ми пост, но се замислете по какъв начин живеете.
ZMeyGorianin - майстор
За мен има само два вида храни- вкусна и здравословна! Аз съм за първата! Всичко опира както се спомена по-горе в темата до мярката! Колкото и да ми е вкусна една храна никога не съм взимал "допълнително". Храня се в горе-долу в едно и също време като рядко пропускам закуска, обед или вечеря. Е с алкохола малко прехвърлям определената от "някой" мярка, но там нещата се компенсират, тъй като работата ми е такава, че два месеца не близвам нищо- "сух режим" и черния дроб си почива- после наваксвам. Навремето диети се даваха и спазваха само в болниците при определено заболяване- сега гърмят навсякъде колко е полезно да пасеш и се тъчеш с безвкусици от Менделеевата таблица и след това да компенсираш липсата на полезни вещества с "хранителни добавки, мултивитамини и други скъпо струващи ла.на". Но карай да върви- нали трябва да се прави бизнес- тези денонощни тъпи и досадни реклами пари струват :evil:
Тани - модератор
Ако ще говорим за здраве , то здравето се постига чрез СПИРАНЕ НА ХРАНЕНЕТО! Това е известно от хиляди години. Хубаво казва Стефан да се ходи на профилактични прегледи и това е много полезен съвет. Наистина важното е обаче какви действия ще предприемем след като вече са ни открили някакви отклонения в работата на някой орган! Да се доверим на фармацевтите :? . Аз не бих! Това са шайка търгаши , които нямат интерес да ни излекуват , а напротив - колкото по-болни и по уплашени от несъществуващи епидемии сме . толкова по-добре за финансовите им интереси! Едно пречистване на организма има много по-голям положителен ефект от повечето лекарства , които лекуват само симптомите! Хубаво е за няколко дни годишно всеки профилактично да си почисти организма от всички гадости , които поемаме с храната. Признавам си , че аз прибягвам до това само когато имам проблеми и все се каня да ми стане навик , но уви... :axe: . Факт е обаче , че всеки път има положителен резултат! Представям си какъв ще е ефекта от едно пълноценно гладуване само на вода за повече дни!
Относно това какво е вкусно и какво не - това са навици,които са ни натрапени от родители , приятели и най-вече реклами! Всички знаем как с чаша кока кола всичко е по-вкусно и дори е полезно!

Тема "Най-вредните храни" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: