• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Съвети за начинаещи готвачи.
pavkatay - майстор
8180 написа:
Ако няма нещо ново, би трябвало във всяка аптека да го дават, ако заредят.
Преди година поисках за технически цели 2-3 шишенца - такива бях взимал и преди. После попитах до кога работят, ако не ми стигне. Услужливо ми предложиха да си взема литър в стъклено шише - май излезе и по-евтино. По памет 7-8лв./литър.
Апропо, по-добре се справя от техническия с остатъци от винетки, фоилия и под - вероятно заради градусите.

П.П. Конкретната аптека беше на Симеон, посока от пазара към М. Луиза малко преди Луиза по дясната страна.
Преди години жената миеше прозорците с такъв спирт :lol: . С него се охлаждаха локационните станции на самолетите и се зареждаше антиобледенителната система на фанара(стъкления похлупак на кабината). Радистите го изписваха за проба на станцията, а ние за проба на системата.Те пробите си се правеха, но и спирта беше бол. :roll:
valentor - специалист
Вий , кво сега ?
Да почна да ви купувам и разпращам ли ?
Веднага:
1. ще ни направят „организирана престъпна група”,
2. ще забранят продажбата на „медицински спирт”
Намерете си „правилната аптека”.
Посочих Ви пътя
ebahti - майстор
уловката е че алкохола е акцизна стока, по аптеките продават етилов спирт само че е в повечето случай е кръстосан с нещо та не става за пиене ,а само за външна употреба...така че не се прай на интересен-а ако знаеш нещо споделяй(може и на лични) иначе сичката ти информация е безполезна :evil:
8180 - майстор
Пичове,
Намерих шишето, за което писах.
Ебахти, може да е прав.
Пише: Етилов спирт 95%; Дермален разтвор; Етанол; Болнична опаковка.
Със ситни букви:
Състав: етанол, пречистена вода.
За дезинфекция, компреси, фрикции и т.н.
Предупреждения: Да се пазят очите. Да не се приема вътрешно; Запалим продукт и т.н.
Да не стане инфекция с тази тема!!

П.П. Цена 6,80лв.
ebahti - майстор
inspo написа:
http://apteka.framar.bg/18004396/%D1%81 ... z1mZnP6rLY

Виж коментари 7 и 8 :-D
Даеба теглото да ева....никой ли не може да светне аудиторията как да го набием на системата........от такива коментари ме е страх да си спретна една домашна водка :axe:
Фло - специалист
Пичове,пукайте без да ви мигне окото. Медицинския спирт е чист етилов алкохол 95 %-става си за пиене без проблем като се разреди с вода.Много по-чист е от доста марки алкохол на пазара,да не кажа всички.Spiritus vini е продукт с фармакопейно качество,което ще рече,че чистотата му е по-висока от такъв за хранителни цели. Може да си правите всякакви напитки :коняци, бренди,уиски ,както беше казал по-горе колегата за дъбовите бурета. За плътност и вкус и блясък добавяйте след като го разредите до 42-43 % по 1 грам на литър глицерин,пак от аптеката и половин грам захар на литър,ако ще правите бренди или коняк. Ако искате да извлечете някакъв аромат от гюрлюк или цвят ,който да си добавите в питието за собствен почерк ,то това става като накиснете дрогата/гюрлюка/ в 20 градусов спирт за 2 дена: 1част гюрлюк в 10 части спирт 20 градусов.После от тази настойка си откапвате в напитката до желания ефект на вкус и аромат.Да знаете,че великия Менделеев е станал доктор на науките с дисертация за водката и по-точно с контракцията на спирта във вода. Той е открил и обяснил защо като смесиш 1 литър спирт със 1 литър вода не получаваш 2 литра водка ами много по-малко. Колко по-малко пожелавам да откриете и вие!Наздраве и успех в лабораторната работа :partyman:
ХУЛИГАНЮ2 - специалист
Добре де,айде да сключим сделка-някой да ме светне за технологията,поради която беше отворена темата,пък аз ще ви отворя откъде какво и как.Не си правя вятър на езика,наистина знам къде има.99,7% чист за анализи.По-чисто от тва няма накъде.15 кинта литъра.
Е?
ХУЛИГАНЮ2 - специалист
А кво ви притеснява,че е акцизна стока?Плащаш-получаваш.Нали в цената е включен акциза?!И бензина е акцизен,но като си го платиш може да си бръмчиш колкото си щеш.Акцизната стока не е незаконна,просто цената й е по-висока.
Фло - специалист
ХУЛИГАНЮ2 написа:
Добре де,айде да сключим сделка-някой да ме светне за технологията,поради която беше отворена темата,пък аз ще ви отворя откъде какво и как.Не си правя вятър на езика,наистина знам къде има.99,7% чист за анализи.По-чисто от тва няма накъде.15 кинта литъра.
Е?
Хе ,хе ,най-силния спирт е 96,4 % ,пък чистотата е друго нещо! Чисти се с калиев йодит и сребърен нитрат ,декантация и редестилация.Както и да е! По твоя въпрос има много изписано в нета или как от зърненото нишесте се получава гликозен сироп /гликолиза/ ,който се подлага на ферментация с културни дрожди и се вари в казана за ракия.Трябва малко да се поровиш ,има и точна рецептура да ти е вкусно после питието.Най-общо вариш зърното с малко сярна киселина и като се свари ,колкото сярна киселина си сложил толкова слагаш и тебешир за неутрализация ,вариш още малко ,прецеждаш ,поизстива и вкарваш на топло ферментите. :partyman:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Зърнен спирт" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: