Съвети за начинаещи готвачи.
gogata1987 - специалист
bulhomes2 написа:
Не баш. Майка ми има магазин за такива работи.
Сачовете са 2 вида. Едните ги правят само някъде по Хасковско. На друго място глината не става. Тъмнокафеви са на цвят. Леки са, крехки, не трябва да се мокрят. Първото им запичане е много важно. Бавно се нагрява и се маже най-добре с мас, докато се изпече хубаво. От там нататък вече може да се ползва, но пак не трябва да се мокри. Само се забърсва...
Другия вид не са много популярни, защото скоро беше измислена технологията им за производство. Фирмата е за техническа керамика и след доста опити уцели сместа така, че да не се пука при работа. Спомням си, че най-големия им зор беше в нагрят сач да налееш олио. В началото направо се пръскаха. Почти бели са на цвят. По-тежки са, твърди и могат да се мият. Не са нужни първоначални запичания. По-скъпи са 1 лев от другите.
Не мога да кажа в кой е по-вкусно, защото рядко готвим в сач. Аз не мога да намеря разлика, но някои твърдят, че има. Честно казано повече си е "изгъзица" и не е за ежедневно ползване. Предимството на сача е, че задържа по-дълго ястието топло. Затова се сервира с него на масата, обикновено върху дървена поставка или специална за сач (с дръжки). За специалната мога да кажа, че беше към 9-10 лв, обаче за цените на сачовете трябва да питам по-късно, че сега не ми вдига телефона.
Ако засилия бащицата да пращам на някой по куриер сач, ще е само заради форума. Защото куриера е на 6-7 км от магазина, отиване и връщане за изпращане, отиване и връщане за наложения платеж и явно става "танто за кукуригу".

Мерси за разясненията. Ще поразгледам в София за втория вид. Ако кажеш и името на фирмата(може и на ЛС) ще съм много благодарен. :partyman: ДАно намеря такива, защото наистина няма да ми е удобно да те муфтя да ми пращаш по Еконт сач, още повече че е съмнително дали ще стигне цял. :lol: Поздрави!
bulhomes2 - майстор
Съмнява ме, че няма да ги намериш из София. Иначе това е фирмата - http://www.keramosilikat.com/contact.html Няма ги сачовете в асортимента и даже не съм сигурен дали сина (той се занимава със сайта и търговията) се разправя с тях. Баща му ги измисли повече от инат, че как тъй не може да постигне такава смес... Прави ни общо взето след като му поръчаме и когато му остане по-свободно време. За 1-2 сача ме съмнява дали ще тръгне да се разправя с куриери.

Звънях сега на майка да ми каже цените, ама не ги знае и тя наизуст. От 4 до 10 лв били от 25 до 40 см. Демек ако най-големия бял (40 см) е 10 лв, същия кафяв е 9 лв. Щом най-малкия кафяв (25 см, ама може и 22 да е - никой досега не ги бил мерил с рулетка :lol: )е 4 лв, значи белия е 5 лв. Другите размери са по средата...
gogata1987 - специалист
Да изтупам темата от прахта - от Женския пазар си купих такъв бял сач, който няма нужда от изпичане и разни обработки(по думите на продавача). За разлика от кафявият сач, който си купих от крайпътна сергия близо до Български извор, този звънти като го чукнеш и е доста по-тежък. Довечера мисля да го сефтосам с първата рецепта от темата. :partyman:
5kof - специалист
Ще бъда много благодарен( мисля не само аз) , ако гогата сподели как се е представила новата придобивка. Интересува ме дали ще стане да се ползва на газов котлон или трябва плавно нагряване на електрическа плоча.
ZEDYCUS - майстор
Бавно на ел. котлон. :supz: На газов котлон си пукнах единият сач- големия, въпреки опита за бавно подгряване. Не че сега не го използвам, пукнатината се запуши от мазнината и саждите. :partyman:
Mega - специалист
Тези дни ходих из троянско по работа и си купих от магазина на Bulhomes2 един по-голям, отличен 40 см. сач. Надявам се скоро да го сефтосам с приятели на вилата. Че с малкия, тъкмо ни се услади и то свършило. ;)

... Извинявам се на bulhomes2, че не се обадих, но часа беше доста неприличен за почивен ден, към 15 някъде.
bulhomes2 - майстор
Е, бива ли такива работи?!? Ако беше питал майка щеше да ти каже къде съм. Даже е възможно да съм бил на вилата...
gogata1987 - специалист
5kof написа:
Ще бъда много благодарен( мисля не само аз) , ако гогата сподели как се е представила новата придобивка. Интересува ме дали ще стане да се ползва на газов котлон или трябва плавно нагряване на електрическа плоча.
Споделям - трагично се представи. А именно - експлодира, в буквалния смисъл на думата. Съмнявам се нещо да съм объркал - загрях го бавно и тамън се наведох да сложа мръвките с малко мазнинка, и из кухнята се разлетяха горещи шрапнели. :shocked: Честно казано, не знам как се разминах без някое извадено око или нещо подобно... Чудя се дали да си купувам нов "бял" сач или да си остана на стария "кафяв" модел...
bulhomes2 - майстор
Гаранция, че този бял сач не е от производителя, за който говорих. Не знаех, че и на това са направили ментета. Но се зачудих, че са стигнали до женския пазар, защото както споменах по-горе - това не му е основната дейност и го прави само като му остане време (и след заявка).

Сигурен съм защото точно за това производителя ми обясняваше как е стигнал до сместа. Направил първите няколко бройки, които не се пукали при нагряване. Повикал един друг (който пък прави подложки за сачове) да му се похвали. Нагрели един сач и втория го накарал да сипе олио. И сача се пръснал. И тогава разбрал какво трябва да търси от сместа и след много опити го постигнал.

Мега, ще те помоля да направиш същия опит и ако се пръсне - ще ти подаря един или ще ти върна парите. Аз също мога да го направя, но днес едва ли ще намеря време, а и съм пристрастен в случая.

gogata1987, както виждаш това е опасно. На твое място бих информирал продавача от който си го купил и ако не престане да ги продава, вече бих се обърнал към КЗП.
Mega - специалист
... Моя не е от белите. Взех си кафяв, голям. Освен това аз го загрявам с мазнината. Никога не сипвам когато вече е горещ. Принципно си слагам всичко в него и започвам. Но ще кажа тезни дни, дори и снимков материал ще има. ;)

Тема "Сачове, мезета и други вредни работи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: