• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Съвети за начинаещи готвачи.
hidrazin - майстор
Точно и аз така си мислех. Ще дам три лева за шепа стърготини. :lol: Че пък и чак френски. То у нас сигурно дъбове не растат. :cool:
Класиката е черница.
:partyman:
alsted - майстор
И пак трябва да се следи - престои ли, придава горчив вкус. Чел съм, че за да се избегне първо трябвало да се сварят клечките и да се хвърли въпросната вода. Правил съм го, само че после значително по-бавно оцветява. В някой момент ти омръзне да проверяваш и, когато се сетиш след много време - пак се огорчала :-D
kuger - майстор
Аз си го ползвам френския чипс, и съм доволен.
zdraveca - специалист
Явно с бук, няма много опити, но ако искаш пробвай. Нещата които са интересни тук, поне за мен са, дали стърготините ти са сухи или са пресни, дали са от сърцевина или има и кора в тях. Дали не е по добре, да е на цепеничка, дървото, защото стърготината много бързо ще отдаде цвят. И в края на крайщата, рискувай полвин литър, ако е толкова гадно нещо ще го минеш през активен въглен и ще си стане бял спирт.
Аз лично боядисвам, с черничеви клечки, и сушени плодове, сливи или стафиди, зависи каква е ракията. Само трябва да се внимава с плодовете, че може ако прекалиш да я обърнеш на компот. като обичам силно оцветени ракии с цвят на уиски. Белите и бледожълтиите не ме радват, но имам приятели, които обичат много бледи ракии , вкусове всякакви ...
stiv1961 - майстор
Класиката е черничеви цепенички, но без кората. Преди няколко дни сварих от сини сливи и ми казаха да сложа в бидона две-три ябълки, нарязани на кубчета и сложени в тензух. Та мисля да пробвам и този вариант.
teon - специалист
...казват,че ябълката поема метиловия алкохол ...ако е по-голям бидоня, тури още две три от мен :) ...предполагам в тензух, защото отделя малко пелте и може евентуално дестилата да се замъти...последното не е проблем след утаяване и прецеждане...аз ги слагам нарязани барабар със семките без тензух...
...ракия съм оцветявал и с кафе...има един сорт печено кафе чийто зърна лъщят като черна смола...2-3 зърна са достатъчни за 1л. ракия...
...за колегата който пита за бук,(може и да има) но не съм чул за букови бурета...може и да е легенда, не знам :? ,но съм говорил с познат от Поморие където навремето се правеше коняк Плиска,Сл бряг...на 'шишетата' им пишеше : произведен от винен дестилат отлежал (няколко) години в ДЪБОВИ бъчви...питам го откъде толкоз бъчви бре?...ами бъчви,изсипват един самосвал дъбови трупчета и... :wink:
VLADO66 - майстор
Коняка се правеше като през един цилиндър висок около 10м и диаметър 3-4 метра,пълен с дъбов талаш се прекарваше отторе надолу винен дестилат и ето ти бренди и или коняк :)
hidrazin - майстор
Амиии... Никакви цепеници и трупчета специално за брендито Слънчев бряг. Още по бай Тошово време се правеше от меласов спирт и дъбов екстракт. Поне с очите си съм виждал как в цистерните влиза топлия дестилат и му слагат една почти черна гъста течност - дъбов екстракт. Поне тогава беше в едни тумбести стъклени "дамаджанки".

Изображение

Това дето го пише VLADO66 вероятно е било за "по-марковите" брендита. :-D

:partyman:
VLADO66 - майстор
Сигурно :? -бяхме на бригада в един вимпром и ми разкриха измамата щото и аз бях хукнал да търся малките дъбови бъчви :-DА,навремето имаше един коняк Поморие/с червен етикет/,беше направо еликсир,наравно с френските коняци.
teon - специалист
...абе независимо от технологията, коняка си беше добър де :) ...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Оцветяване на ракия..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: