Започвам с доста ябълки и повече шишета. Ако не е достатъчно топло можеш да сипеш около 50 грама оцет за да стартира по бързо. Рецептата е за едно 10-11литрово шише, но понеже слагам обикновено 7-8 шишета като краен продукт получавам около 4 десетлитрови шишета хубав оцет. Солта се слага на 10-11 литра прецеден оцет. Оставям си го в тях. Слагам ги в казана и почти ги кипвам отворени за да се пастьоризират. После прецеждам и е супер дупер бистър оцет. Солта предпазва в оцета да не се завъждат мухъл и плесен по време на тихата ферментация. 10 литра оставям жив и до юни свършва. Тогава се почват салатите без оцет - шопска, мешана, овчарска .... Абе доматени
Не му пречи и не се усеща солта, требе си да солиш салатата. Сещаш се , че и в киселото зеле, киселите краставички, .... и във всичките отворени туршии се слага само сол и вода.


