Съвети за начинаещи готвачи.
bjohnev - специалист
n_a, не знам по какво си профи ;-) (без да се сърдиш), но дано да е в готвенето, а не в скарата.
Аз като дърт скараджия да ти кажа, че пържоли се обръщат само веднъж. Ако почнеш да ги въртиш като чеверме си губят хубавата раирана окраска!
Трика е, да уцелиш момента за обръщане така, че да не останат сурови, както и да не станат пък твърде сухи...
Стефан - майстор
Със сигурност няма да стигнем до единомислие по този въпрос. Тук всеки разсъждава и дава мнение съобразно собствения си вкус, опит, традиции, съвременна кулинария, и т.н.
Някой предпочита пържолите по-сухи, втори по-алангле, а пък във Франция ги ядат почти сурови. Въпрос на вкус, както е казало кучето.
За мен от особено значение е силата на скарата. Независимо дали е електрическа или на дървени въглища, тя трябва да пече бързо. Умерено силна.
Да кажа и аз как ги правя, защото винаги мен пращат там. За предпочитане е месото да е прясно. Но ако няма, замразеното трябва да се остави самО да се размрази. Вече никога не размразявам в микровълновата, защото силно се влошават вкусовите качества.
След размразяването ги начуквам с дървен чук в найлонова торбичка, като ги обръщам няколко пъти. След това ги осолявам и обработвам с млян чер пипер/на вкус/. Оставям ги поне 2 часа в хладилника. Всички тия процедури са съобразени с времето за консумация.
Следва печенето. Изчаквам няколко минути скарата да се сгрее/моята е електрическа/. Промазвам скарата със сланина/когато има/, и мятам мръвките. Отначало месото залепва, но когато започне да побелява от горната страна, отдолу вече е изпечено, и само се отлепва. Обръщам, и след няколко минути ги слагам в йенска тенджера за задушаване.
Така ги правя аз. Опитвал съм и с горчица, и с марината с вино, бира, подправки, но на мен не ми харесва.
Бон апетИ!
emil_v r - майстор
Malko spam , но ми напомнихте за две животни които съм изял :-D
Снимките когато са в целият си обем са ефектни .
Петелът мери с очите си по два начина дистанцийте - точно сега мери прецизно , рядко го прави .

Прикачен файл

PICT0019.JPG
PICT0019.JPG (111.62 KиБ) Видяна 9847 пъти

Прикачен файл

PICT0024.JPG
PICT0024.JPG (91.22 KиБ) Видяна 9847 пъти
Стефан - майстор
Липсва третата снимка - на кучето чудовище. Май от него ще стане само едно кебапче...... :lol:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
bjohnev написа:
n_a, не знам по какво си профи ;-) (без да се сърдиш), но дано да е в готвенето, а не в скарата.
Аз като дърт скараджия да ти кажа, че пържоли се обръщат само веднъж. Ако почнеш да ги въртиш като чеверме си губят хубавата раирана окраска!
Трика е, да уцелиш момента за обръщане така, че да не останат сурови, както и да не станат пък твърде сухи...
Няма какво да се сърдя. Това ми е работата. И много добре си я върша.
bullet - специалист
n_a написа:
Марината с някакъв алкохол за крехкост и подправки за аромат. Няколко часа до цяла нощ. Топваш в олио с чер пипер и още сухи подправки по желание, непосредствено преди мятане на скарата. Тайната на добрата скара е честото обръщане.
Май в Русе сме най добрите скараджии :-D
За алкохола съм изпробвал сто пъти и е абсолютно вярно. А честото обръщане го научих от професионален сръбски скараджия. Ако не се обръща поне по три пъти от всяка страна месото изсъхва, тъй като сока му избива от горната страна.
W123 - специалист
За обръщането има един пениз.Слага се на скарата и след половин-една минута се врътва на другата си страна.По този начин тази която е била отдолу се е запекла лекичко и не позволява толкова бързо да избяга сока от самото месо.
А ако трябва да стане бързо за няколко часа,в самата марината се използва и малко алкохол например водка.Ако има време,поне един ден освен олио,горчица и подправки се забърква и малко кисело мляко.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Ан-тъй! За начукването нищо не писах, че всяко месо и всяко парче е различно, пък ме мързеше. Основното е, да се отпусне месото. Става добре с опакото на ножа и с дървен чук.
Petyr - специалист
n_a написа:
Ан-тъй! За начукването нищо не писах, че всяко месо и всяко парче е различно, пък ме мързеше. Основното е, да се отпусне месото. Става добре с опакото на ножа и с дървен чук.
Ужас, ще се задавя със слюнки....

n_a, я кажи, че се обърках. Пържолите трябва да се обръщат често или стига едно обръщане в началото - само да се "затапят".
bjohnev - специалист
n_a написа:
n_a, ако беше написано това мнение във секцията шеги и отмора щяхме с месеци да му се радваме ... от друга гледна точка :headbash: =D> :prayer:

Тема "Питане за пържоли" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: