аз правя зелето така: оставям зелето да повехне, след това с дрелка пробивам чуканчето и слагам сол, и затапвам с морков. после нареждам в бидоня, като на всеки ред слагам: глава целина за по добър вкус на армеенката ( така викат по търновския край на сока) един мамул( царевица) и хрян за ряз, както и червено цвекло и червена зелка за цвят. смятам по 300гр сол на 10 литра вода заливам осолявам и една седмица не го пипам. след това притакам един път седмично, но следя да не се образува съга (това бялото гадното) ако се появи започвам всяка вечер да притакам до изчезването. като изчезне спирам и така вече сме юни аз имам кисело зеле . слагам го в буркани чак през август, но то е останало за 4-5 буркана които се консумира през периода до озряване на новата реколта 
