• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 80
Съвети за начинаещи готвачи.
gogin - специалист
аз правя зелето така: оставям зелето да повехне, след това с дрелка пробивам чуканчето и слагам сол, и затапвам с морков. после нареждам в бидоня, като на всеки ред слагам: глава целина за по добър вкус на армеенката ( така викат по търновския край на сока) един мамул( царевица) и хрян за ряз, както и червено цвекло и червена зелка за цвят. смятам по 300гр сол на 10 литра вода заливам осолявам и една седмица не го пипам. след това притакам един път седмично, но следя да не се образува съга (това бялото гадното) ако се появи започвам всяка вечер да притакам до изчезването. като изчезне спирам и така вече сме юни аз имам кисело зеле . слагам го в буркани чак през август, но то е останало за 4-5 буркана които се консумира през периода до озряване на новата реколта :drinkers:
stiv1961 - майстор
Таз година кога да кладем зелето :) , май още много топло ми се вижда :?
VLADO66 - майстор
Аз го слагам между 7 и 14 ноември за да може технологично да стане по коледа защото ти си знаеш :drinkers:
Stefan_62 - майстор
stiv1961 написа:
Таз година кога да кладем зелето :) , май още много топло ми се вижда :?
Раничко е още, нека да застуди малко, че бързо ще превтаса :lol:, а ида навлезе масова на пазара, че цените са му малко височки още. Гледам по нашият край на големите производители не им се е завило още зелето и няма така масово предлагане като други години. Ще изчака ме още 2-3 седмици. :lol:.Аз винаги го правя м/у 1 и 15 ноември, но пак зависи от предлагането и температурите.
EDI - майстор
Топло е, пък и още не е излязло хубавото зеле, като гледам по пазара.И аз след средата на ноемврви го редя.
Стефко - специалист
Аз го слагам в седмицата след Димитровден
Илиян Илиев™ - майстор
Да, тогава е най-правилно. По-подходящо време за кисело зеле няма.
Миленица - специалист
Ние го наклаждаме след 7-ми ноември ... и то при няколко последователни студени дни.
Stefan_62 - майстор
Миленица написа:
Ние го наклаждаме след 7-ми ноември ... и то при няколко последователни студени дни.
Ами то тази година не се знае, както е тръгнало с тези температури може да го правим и Декември :lol:
stiv1961 - майстор
Стефко написа:
Аз го слагам в седмицата след Димитровден
Ама по нов стил или по стар стил- 26.10. или 08.11./ питам сериозно/ ?
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 80

Тема "Кисело зеле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: