• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 33
Съвети за начинаещи готвачи.
Stefan_62 - майстор
VLADO66 написа:
Тази година взех румънска пуйка и се оказа много вкусна.
Изображение Нашата също беше румънска и стана перфектна.Миналата година купих турска и не, че не стана, но тази ми се стори по вкусна. :drinkers:
bulhomes2 - майстор
Да не цитирам, ама верно ли пуйки ядете по Коледа? По нашия край и по Плевенско, от как се помня (мааалко над 40 годин) по туй време рязко измират прасетата.
Stefan_62 - майстор
bulhomes2 написа:
Да не цитирам, ама верно ли пуйки ядете по Коледа? По нашия край и по Плевенско, от как се помня (мааалко над 40 годин) по туй време рязко измират прасетата.
Ами всеки яде каквото иска :lol: . Вярно е, че по стара традиция по Коледа се колят прасетата/който ги има/ и се яде свинско. Преди години коледа изобщо официално не се празнуваше/политика на тогавашното правителство/ и свинско се ядеше по Нова година /говора основно за градовете, по селата се спазваше традицията да се празнува/. От както се чества на 25.12., в нашето семейство на коледа ядем пуйка, а за Нова година се набляга на свинското / за съжаление някой хорица не могат да си позволят и двете :sad: /. Но както казах по-горе въпрос на вкус по различните региони се приготвят различни менюта. Важното е да сме живи и здрави, пък кой какво ще яде по празниците си е негово решение. :drinkers:
Съни - специалист
Пуйки, патици и сие гледам много недоверчиво аз, ама най-вероятно щото ги гледам само в магазина и мразя да не ми се получават нещата та така ми е по-лесно да викам, че гроздето е кисело. Всеки да си хапва каквото му е сладко, а аз чакам да ме убедите, че няма са изложа и да нахраня кучката Дейзи с едно пуешко или патешко творение. Снощи пак къделих едни свински такива ама понежи бяха обилно поляти с... чакам снимачния екип да са съвземе и да ми сдаде мат'рял, че да се изфукам.
Stefan_62 - майстор
Понеже днес е последният ден от коледните празници, а и Стефанов ден реших да пробваме и малко свинско. Ето малко свински глезотийки за празника :lol:
Изображение
"Маринован свински врат" на фурна. Стана страхотен и доста винце замина с него :lol: Наздраве :partyman:
Съни - специалист
Честито ти име с тази вкусотия. Е поне по ника де.
Stefan_62 - майстор
Съни написа:
Честито ти име с тази вкусотия. Е поне по ника де.
Благодаря "Съни" макар и със закъснение, но два дена не мога да се вредя до компа :lol: от щерката.
kuger - майстор
Прикачен файл:
20131229_163940 (600 x 450).jpg
20131229_163940 (600 x 450).jpg (88.06 KиБ) Видяна 1726 пъти
Днес /б.а. вчера/ забърках нещо от един вестник. Не очаквах да се получи, изненадах се от резултата :shock:
Тани - модератор
Илчо Илиев написа:
Виж за това ще искам обяснение,защото тая изложба дет са изложих не беше веднъж...
Ся то не беше пуйка,а пуяк, и беше 10-12 кила, без карантиите, натъпках го с карантийките, гъбки ...

Илчо Илиев написа:
Друга причина(според мен) е ,че патицата не е бройлерна и малко по-трудно се изпича, макар,че съм пекал за Коледа домашна пуйка, в опит да направя ха'мриканската мечта, дори пеща бях запалил и....стана едно огромно ..нищо, от вън беше поопекано,но вътре си беше сурово, макар,че седя в пеща 4 ч....
Точно днес гледах едно кулинарно предвавне в което казаха, че пуйката се пече по половин час за килограм ... сам смятай защо не се е получило :wink: :partyman: Най-вероятно сполучливите опити са били с по-дребни екземпляри :lol:
Илчо Илиев - майстор
Така е Тани, но в тая същата пещ съм опекъл доста агънца, натъпкани с гъби и разни други неща, и за тези 4 ч омекват и кокалите....
Според мен проблема е ,че при птица дебелото месо е в средата, там където е и плънката и става една голяма топка, която трудно е изпича, докато при агнето ,там където е плънката е най-тънко...
Не на последно място е и,че аз се мъчих да пека дърт пуяк,а не бройлерна пуйка на 3 мес....
Сега една друга идея имам,но....
Да пробвам пак да опека пуяк,но....в гювеч..
Запитах в Троян , има 16 л гювечи, надявам се да влезе в пеща,а и да се събере един приличен пуяк, там смятам,че е по-вероятно да стане...
За сега са мечти,но.....
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 33

Тема ""Направи сама" на печката :)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: