• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 121
Съвети за начинаещи готвачи.
naB4o - специалист
Свински врат на промоция от 1 верига.
Ред сол, ред месо... 48 часа осоляване, след това 1 денонощие го киснах, като на няколко часа сменях водата, понеже си се концентрираше със сол. След това смесих следните подправки:
- Бял пипер
- черен пипер
- червен пипер
- чубрица
- кимион
- сол
Всички бяха по 1 пакетче, като чубрицата и червения пипер си ги слагах на око, според това какъв цвят да добие поръската.
С вдевачка за протеинови топчета и царевица за шарани, пробих и завързах с по 1 влакно всяко парче месо :rolleyes: хаха
Увих ги в хартия и провесих на балкона. Съхнаха около 10ина дни. Бяха 6 парчета, като едното беше "тестово" и то свърши преди съвсем да си изсъхне. През ден правех проверка дали е станало, и то докато стане свърши. И понеже ми е така сефте (изключвам ланския опит, понеже беше само 1 парче, ей така за проба) дадох по 1 парче на нашите, на тъстовете, ей туй го нарязах снощи, и след постване във фейсбук, дойдоха едни комшии с каничка винце да го полеем и то замина. Та имам още малко в запас в хладилника, ама както гледам, ще свърши бързо бързо. Другия път ще взема повече месо и по-голяма продукция :)

Равносметката от към близо две кила месо, стана към едно кило сухо. (не съм го смятал точно, но се преполови +-100-120 грама)
Цялото удоволствие ми излезе под 20 лв.
Този месец ме налягат доста разходи, ГО, данъци, прегледи и малко по-високи сметки за ток, иначе сигурно щях да направя още 1-2 партиди.
Успех с начинанието на всички!!! И да имате вино.
Stefan_62 - майстор
naB4o написа:
Свински врат на промоция от 1 верига.Ред сол, ред месо... 48 часа осоляване, след това 1 денонощие го киснах, като на няколко часа сменях водата, понеже си се концентрираше със сол. След това смесих следните ................
Успех и занапред в производството на мезелици :drinkers:
п.п. някой все още имаме достатъчно количество винце да подлагаме на мезетата :lol: :drinkers:
Stefan_62 - майстор
Да продължа вчерашната сесия на подготовката на рибицата за сушене.
след осоляването по рецептата на колегата "valentor" със завишаване малко на солта:
Изображение
подредба за притискане:
Изображение
вече месото е между дъските:
Изображение
малко оветряне преди подправките:
Изображение
вече омазано по рецептата на Стоян /stiv1961/:
Изображение
и вече закичено да съхне:
Изображение
Утре ше повторя мазането с подправките и вече ще чакам да стане за деагустиране и :drinkers: А сега хайде :drinkers:, че кучето ме чака за разходка.
stiv1961 - майстор
Ох на баткоооо, браво, мераклийско направено мезе.
Stefan_62 - майстор
stiv1961 написа:
Ох на баткоооо, браво, мераклийско направено мезе.
:drinkers: Благодаря, ще видим краиният резултат когато изсъхнат и станат готови за консумация, но съм сигурен, че вкусовите им качества от направата им сборно от двете рецепти ще е перфектна. В понеделник ще купя и една телешка рибица и ще повторя рецептата. Ха :partyman:
gechev - специалист
Повече няма да посещавам тая тема. Натдадох с три кг от посещения и след това по ровене в хладилника.То не бяха суджуци, филета, паламуди минете на нещо по постно бе засрамете се.
stiv1961 - майстор
gechev написа:
Повече няма да посещавам тая тема. Натдадох с три кг от посещения и след това по ровене в хладилника.То не бяха суджуци, филета, паламуди минете на нещо по постно бе засрамете се.
Като дойде пролетта, тогава ще се хванем за зеленото :-D
Stefan_62 - майстор
gechev написа:
Ето нещо постно за този сезон http://napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=28&t=6742 :lol: :drinkers:, но както каза Стоян на пролет живот и здраве ще похапваме зелено и пак с мезелици, но ще вкараме и Валандърите в употреба :lol: Ха :drinkers:
stenmark - специалист
Не правих снимки от операцията,но ще снимам резултата какъв е.Ще напиша как постъпих.Рибица 1.5кг поставих в тенджера и залях с разтвор по рецептата на Валентор.Няколко пъти четох темата,но не видях на колко се равнява примерно 80гр. сол.По разрових се из нета и се оказа че една супена лъжица е равна на 30гр. сол/не всички имаме ел. везни/Та рецептата направих : пет суп.лъжици сол,една чаена захар и около 100гр.ракия + около 1л.вода.Така залятото месо държах 12/14часа .после 3 часа вися да се окапе и после овалях в подправки по избор.На 13.01. има голям мач/фен съм на Ливърпул/ и тогава ще отрежа да опитам,а дали ще става,съвети.Но ще снимам и кажа как е на вкус.
Последна промяна от stenmark на вт яну 08, 2013 9:46 am, променено общо 2 пъти.
Stefan_62 - майстор
stenmark написа:
Не правих снимки от операцията,но ще снимам резултата какъв е.Ще напиша как постъпих.Рибица 1.5кг поставих в тенджера и залях с разтвор по рецептата на Валентор.Няколко пъти четох темата,но не видях на колко се равнява примерно 80гр. сол.По разрових се из нета и се оказа че една супена лъжица е равна на 30гр. сол/не всички имаме ел. везни/Та рецептата направих : пет суп.лъжици сол,една чаена захар и около 100гр.ракия + около 1л.вода.Така залятото месо държах 12/14часа .после 3 часа вися да се окапе и после овалях в подправки по избор.На 13.01. има голям мач/фен съм на Ливърпул/ и тогава ще отрежа да опитам,а дали ще става,съвети.Но ще снимам и кажа как е на вкус.
=D> Ще чакаме отзиви за вкусовите качества и снимков материал на напречен разрез :lol: :drinkers:
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 121

Тема "Домашен майсторлък - месна диета :-D" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: