• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
Съвети за начинаещи готвачи.
kuger - майстор
Сега начи, колеги по чашка, и не само :-D
В кана Брити ракията може и да се поизбистри, ако е мътничка.
Но, трябва да се остави да подиша около месец, като се завива с тензух против "вредители". Градуса пада с 2-3 единици, но се вдига качеството.
Наздраве!
КИМИ - специалист
stiv1961 написа:
Е, той Stefan_62 не я вади от фризера и веднага да я дегустира.... докато си налее в чашата, докато среже домата на четири и го посоли ракията от -18 става на + 5 градуса
Щом изчаква- може, но фризера не подобрява ракията- просто само един градус се губи на месеца за аериране, на отворено, само с тензух но за сметка на това излитат всички дразнещи гърлото феноли и печелим че пием отлежала и омекотена ракийка, тия разни буренца и клечки са само за цвят.
КИМИ - специалист
Mega написа:
Тази вечер за сефте тествам новата ракия, която правих на ректификационна колона. Еми, страхотна е, наздраве - :partyman:
Да си я пиеш с кеф,
кАжи мезето, кАжи.
teon написа:
...да те питам как процедирахте натъй, от момента когато градуса падна къде 40 :?: (ако имаш спомени :) и не е тайна технологията де) :?...
Запомнете:Ракията ако не се преварява още веднъж- тя се спира не на 40, а на 45 градуса ако се вари на селски меден аламбик независимо от вместимоста му- 1 % първак лискате в огъня и събирате до 45 градуса да тече в момента от лулата, следващото се събира паток за следващия казан, затворен може да чака и за догодина.

Това е поредното "Правило на КИМИ'- да си го запишете на лист и на кабърче на стената, НЕ РАЗСЪЖДАВАЙТЕ- СЛУШАМ!, козируваш кръгом и изпълняваш! Аз съм оз. мл.л-т от запаса и искам военна дисциплина. :-D
teon - специалист
Mega написа:
Почна от 70 градуса по спомен и я спряхме на 40.
...като стигна около 40гр не пуснахте ли охлаждането в колоната?...там където варя, след падането до около 42-43гр, казанджията пуска допълнително охлаждане в колоната...в резултат на това ракията спира да тече за няколко минути,концентрира се, след което отново тръгва на 65- 70гр...натичат се около 3-5-7л зависи, и край... патоки за догодина не се събират не се събират...
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15

Тема "Варене на ракия" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: