• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 80
Съвети за начинаещи готвачи.
Stefan_62 - майстор
stiv1961 написа:
Голям проблем, хора, помагайте :sad: . Майка току що ми се обади, че най- долния обръч на кацата се скъсал и саламурата изтекла. Дадох нареждане зелето да се пренареди в бидон и довечера ще ходя да зареждам с нова саламура. Въпросът е: колко процентов разтвор да заредя имайки предвид, че зелето е заредено в неделя около 18.00 часа с 4 % разтвор, а саламурата е изтекла между 10.00 часа вчера и 10.00 часа днес?
Мамка и помпа, сигурно голямо налягане прави за да скъса обръча :-D
Според мен няма проблем да го залееш на ново със същият процент. За два дена зелето не е поело толкова бързо солта, но ако ти се струва, че ще го пресолиш направи го с 3% и след няколко претаквания пробвай чорбата, ако ти е безсолна можеш да добавиш допълнително сол докато ти хареса осоленоста. Но мисля, че няма да имаш проблем със същият процент. Аз съм добавял сол или разреждал с вода /ако случайно съм го пресолил/ и след седмица.
EDI - майстор
И аз съм на мнение за същия % сол.
stiv1961 - майстор
Добреее, ще ви послушам и двамата, но като компромис ще направя 3.5 % и след седмица ще пробвам чорбата :) Благодаря за помощта :supz:
Stefan_62 - майстор
stiv1961 написа:
Добреее, ще ви послушам и двамата, но като компромис ще направя 3.5 % и след седмица ще пробвам чорбата :) Благодаря за помощта :supz:
:drinkers: :partyman:
Фло - специалист
stiv1961 написа:
И аз подкрепям двамата! Когато залееш зелето със същата концентрация,то солта няма да стане повече отколкото е била(принцип на масообмена до изравняване на концентрациите на два разтвора с еднакъв състав )а ,ако не е имало време да я поеме сега ще може.Така,че не прави някакъв компромис, ами ползвай същата концентрация. Ако сложиш по слаб разтвор ,това което е влязло в зелето с по-висока концентрация ще излезе в разтвора заради равновесието и така ще нарушиш традиционната си рецепта.
stiv1961 - майстор
Фло написа:
И аз подкрепям двамата! Когато залееш зелето със същата концентрация,то солта няма да стане повече отколкото е била(принцип на масообмена до изравняване на концентрациите на два разтвора с еднакъв състав )а ,ако не е имало време да я поеме сега ще може.Така,че не прави някакъв компромис, ами ползвай същата концентрация. Ако сложиш по слаб разтвор ,това което е влязло в зелето с по-висока концентрация ще излезе в разтвора заради равновесието и така ще нарушиш традиционната си рецепта.
Много си прав, слагам 4 %. Ееее, те за това харесвам форума :supz:
Stefan_62 - майстор
"stiv1961" и като стане зелето готово се обади да го пробваме с ракийка :partyman: дали си го докарал на вкус. :lol:
Последна промяна от Stefan_62 на вт ное 13, 2012 7:33 pm, променено общо 1 път.
valentor - специалист
Зелето ми, за което писах по-горе, започна да отделя специфичния мирис за ферментация, а е само на два денЯ.
Как Ви се вижда тая картинка ?
VLADO66 - майстор
Ами топличко е и ако реактора е на топличко е нормално. :cool:
stiv1961 - майстор
Stefan_62 написа:
"stiv1961" и като стане зелето готово се обади да го пробваме с ракийка :partyman: дали си го докарал на вкус. :lol:
Направих необходимото и сега чакам...... като стане заповядайте в кулинарния ми център ,, Наздраве" :partyman:
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 80

Тема "Кисело зеле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: