stiv1961 написа:Голям проблем, хора, помагайтеСпоред мен няма проблем да го залееш на ново със същият процент. За два дена зелето не е поело толкова бързо солта, но ако ти се струва, че ще го пресолиш направи го с 3% и след няколко претаквания пробвай чорбата, ако ти е безсолна можеш да добавиш допълнително сол докато ти хареса осоленоста. Но мисля, че няма да имаш проблем със същият процент. Аз съм добавял сол или разреждал с вода /ако случайно съм го пресолил/ и след седмица.. Майка току що ми се обади, че най- долния обръч на кацата се скъсал и саламурата изтекла. Дадох нареждане зелето да се пренареди в бидон и довечера ще ходя да зареждам с нова саламура. Въпросът е: колко процентов разтвор да заредя имайки предвид, че зелето е заредено в неделя около 18.00 часа с 4 % разтвор, а саламурата е изтекла между 10.00 часа вчера и 10.00 часа днес?
Мамка и помпа, сигурно голямо налягане прави за да скъса обръча
Съвети за начинаещи готвачи.
Stefan_62
- майстор
793 мнения в "Кисело зеле"
Фло
- специалист
- Мнения: 918
stiv1961 написа:Добреее, ще ви послушам и двамата, но като компромис ще направя 3.5 % и след седмица ще пробвам чорбатаИ аз подкрепям двамата! Когато залееш зелето със същата концентрация,то солта няма да стане повече отколкото е била(принцип на масообмена до изравняване на концентрациите на два разтвора с еднакъв състав )а ,ако не е имало време да я поеме сега ще може.Така,че не прави някакъв компромис, ами ползвай същата концентрация. Ако сложиш по слаб разтвор ,това което е влязло в зелето с по-висока концентрация ще излезе в разтвора заради равновесието и така ще нарушиш традиционната си рецепта.Благодаря за помощта
stiv1961
- майстор
- Мнения: 5124
Фло написа:И аз подкрепям двамата! Когато залееш зелето със същата концентрация,то солта няма да стане повече отколкото е била(принцип на масообмена до изравняване на концентрациите на два разтвора с еднакъв състав )а ,ако не е имало време да я поеме сега ще може.Така,че не прави някакъв компромис, ами ползвай същата концентрация. Ако сложиш по слаб разтвор ,това което е влязло в зелето с по-висока концентрация ще излезе в разтвора заради равновесието и така ще нарушиш традиционната си рецепта.Много си прав, слагам 4 %. Ееее, те за това харесвам форума

Тема "Кисело зеле" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература
- ↳ Връзки към Интересни сайтове
- Магазин
- ↳ Препоръки и Мнения за он-лайн магазина
- ↳ Крадeни инструменти !!!