Kumay написа:Страхотно на вид!И аз го тачех, Ники, до преди 6-7 години, но по едно време започнах да попадам на разни реколти, които не ми харесаха, а тези, които си пийвах изчезнаха.Сега си пийвам БОРДО понякога, но най-често някои селекции на ДОМЕЙН БОЙАР, САКАР и няколко наши изби покрай Ямбол.Пийвам малко аржентински и чилийски вина.В общи линии широк интерес имам към тази напитка.Та, това мезе е страхотно, като го гледам.Вярвам, че и на вкус... Браво!
Еди, аз най си тача Асеновградския мавруд!В малки дози!
Съвети за начинаещи готвачи.
Mega
- специалист
1205 мнения в "Домашен майсторлък - месна диета :-D"
EDI
- майстор
- Мнения: 10104
Mega
- специалист
- Мнения: 918
Edi, ти не си ли правиш вино? Догодина, живот и здраве мисля да сложа поне 300 кила грозде.
Отдавна съм разочарован от качеството на родните вина. Има и добри, но цените не са ми по джоба.
Ето един цитат от друг форум ...
Нека започна с това, че до 2001-ва имам 4 годишен стаж в предприятие за производство на вино и високоалкохолни напитки от всякакъв вид. Организирал съм износ на големи партиди българско вино за държави от цяла Европа (вкл. Франция), Япония, Канада, Израел, Русия, дори Ливан. През 1999 г. успях да реализирам износ на търговско количество ракия за САЩ - нещо, което до тогава никой не бе успял да направи. Познавам алкохолния бизнес у нас добре.
Именно затова смятам да ви поразкажа малко неща от кухнята на производствения процес на вината и ракиите в нашенските винпроми, които може леко да ви стреснат…
Грижата за лозата e основен приоритет на „Винпром Пещера“ – интервю с Егор Боев за сп. Агробизнесът /със съкращения/:
Винпром Пещера“, като най-голям изкупвач на гроздова суровина в България прави сериозни инвестиции в обновяване на лозовите насаждения. Въпреки, че работи с над 200 контрагенти, които добиват суровина от близо 100 хиляди декара лозя, компанията инвестира и в собствени масиви.”
Такаааааа…
Нека допуснем, че добивът на грозде от един декар е около 1000 кг., което не е никак малко. Какво получаваме? 100 хиляди тона грозде. Ако ракията се прави по нормален начин, няма как да получиш повече от 20л от 100 кг рандеман. Обаче, имайте предвид, че 1кг качествено грозде струва около 0,50 лв, т.е. ако всичко е редовно, 20 литра ракия ще излезе 50 лева само суровина. Ами разходи за производство, за бутилка, етикет, кашон, режийни, транспорт, РЕКЛАМА? А, забравих акциза и ДДС-то! И при тези разчети Винмпром Пещера би получила всичко на всичко 20 000 тона ракия, което сравнено с количествата, продавани годишно само в България е нищо. А те произвеждат и вино, което се прави пак от грозде…
Как се прави виното в България?
Да допуснем, че в края на кампанията за изкупуване на грозде винпромът има 100 единици грозде с различно качество. От него правим т.нар. “първо вино“, не повече от 50 единици. Това е истинската гордост на всеки производител. Една част от него се оставя за отлежаване, с друга се произвеждат няколко ограничени партиди предназначени за износ или за панаирни изложения и една съвсем малка част от него остава за подобрение на други партиди.
С остатъка от винени джибри примесени с обилно количество вода, захар и сухи дрожди правим още минимум 150-200 единици “второ вино“, което е най-често срещано на вътрешен пазар. Неговата цена е около 6-8 лева в момента (в зависимост от това колко е подобрено с вино от “първата ръка”).
Предната манипулация се повтаря с остатъците до получаването на “трето вино“. То се използва най-често за продажби на вътрешен пазар в категорията около 4 лв за бутилка. Всички знаете 5 литровите картонени опаковки (плащаш 3 - получаваш 5) с цена 12,00-15,00 лева.
Каквото е останало като утаечна кал и др. добавки от ферментацията отива за производство на “гроздова” ракия или на последното “четвърто вино“, което се предлага в едни много стилни пластмасови бутилки с форма на бъклица и звучни и креативни имена като “Мерлото на тати“, “Учиндолско усукано“, “Трепета на технолога“, “Меча кръв” и други подобни. Естествено, че и в най-ниските категории се добавя по мъъъъъничко от “първото вино”, но колкото по-надолу, толкова по-малко.
А какво става с ракията?
Абсолютно сте прави, когато си мислите, че в ракията от среден и нисък клас (с цена 7-8 лв за бутилка) в най-добрия случай има съвсем малко грозде. За нейното производство се използват отпадните продукти при производство на виното, т.е. винена кал, вода, захар, сухи дрожди и оцветители, и ароматизатори от растителен произход. Накрая полученият винен дестилат, който излиза с около 65-70 алк.градуса се смесва със спирт (за съжаление много често той е меласов) и омекотена вода за да не помътнее.
Успокоителното в цялата работа е, че всеки уважаващ себе си винзавод изпраща поне по една проба от ракията си за анализ в акредитирана лаборатория. Там при много прецизни условия се измерва съдържанието на метилов алкохол, тежки метали и др. отрови в нея. Този анализ е много скъп ако решиш да го правиш за купаж под 5 тона ракия например. Затова казвам, че заводската ракия, макар и с … да речем компромиси при влагането на качествени материали, е доказано неотровна."
Отдавна съм разочарован от качеството на родните вина. Има и добри, но цените не са ми по джоба.
Ето един цитат от друг форум ...
Нека започна с това, че до 2001-ва имам 4 годишен стаж в предприятие за производство на вино и високоалкохолни напитки от всякакъв вид. Организирал съм износ на големи партиди българско вино за държави от цяла Европа (вкл. Франция), Япония, Канада, Израел, Русия, дори Ливан. През 1999 г. успях да реализирам износ на търговско количество ракия за САЩ - нещо, което до тогава никой не бе успял да направи. Познавам алкохолния бизнес у нас добре.
Именно затова смятам да ви поразкажа малко неща от кухнята на производствения процес на вината и ракиите в нашенските винпроми, които може леко да ви стреснат…
Грижата за лозата e основен приоритет на „Винпром Пещера“ – интервю с Егор Боев за сп. Агробизнесът /със съкращения/:
Винпром Пещера“, като най-голям изкупвач на гроздова суровина в България прави сериозни инвестиции в обновяване на лозовите насаждения. Въпреки, че работи с над 200 контрагенти, които добиват суровина от близо 100 хиляди декара лозя, компанията инвестира и в собствени масиви.”
Такаааааа…
Нека допуснем, че добивът на грозде от един декар е около 1000 кг., което не е никак малко. Какво получаваме? 100 хиляди тона грозде. Ако ракията се прави по нормален начин, няма как да получиш повече от 20л от 100 кг рандеман. Обаче, имайте предвид, че 1кг качествено грозде струва около 0,50 лв, т.е. ако всичко е редовно, 20 литра ракия ще излезе 50 лева само суровина. Ами разходи за производство, за бутилка, етикет, кашон, режийни, транспорт, РЕКЛАМА? А, забравих акциза и ДДС-то! И при тези разчети Винмпром Пещера би получила всичко на всичко 20 000 тона ракия, което сравнено с количествата, продавани годишно само в България е нищо. А те произвеждат и вино, което се прави пак от грозде…
Как се прави виното в България?
Да допуснем, че в края на кампанията за изкупуване на грозде винпромът има 100 единици грозде с различно качество. От него правим т.нар. “първо вино“, не повече от 50 единици. Това е истинската гордост на всеки производител. Една част от него се оставя за отлежаване, с друга се произвеждат няколко ограничени партиди предназначени за износ или за панаирни изложения и една съвсем малка част от него остава за подобрение на други партиди.
С остатъка от винени джибри примесени с обилно количество вода, захар и сухи дрожди правим още минимум 150-200 единици “второ вино“, което е най-често срещано на вътрешен пазар. Неговата цена е около 6-8 лева в момента (в зависимост от това колко е подобрено с вино от “първата ръка”).
Предната манипулация се повтаря с остатъците до получаването на “трето вино“. То се използва най-често за продажби на вътрешен пазар в категорията около 4 лв за бутилка. Всички знаете 5 литровите картонени опаковки (плащаш 3 - получаваш 5) с цена 12,00-15,00 лева.
Каквото е останало като утаечна кал и др. добавки от ферментацията отива за производство на “гроздова” ракия или на последното “четвърто вино“, което се предлага в едни много стилни пластмасови бутилки с форма на бъклица и звучни и креативни имена като “Мерлото на тати“, “Учиндолско усукано“, “Трепета на технолога“, “Меча кръв” и други подобни. Естествено, че и в най-ниските категории се добавя по мъъъъъничко от “първото вино”, но колкото по-надолу, толкова по-малко.
А какво става с ракията?
Абсолютно сте прави, когато си мислите, че в ракията от среден и нисък клас (с цена 7-8 лв за бутилка) в най-добрия случай има съвсем малко грозде. За нейното производство се използват отпадните продукти при производство на виното, т.е. винена кал, вода, захар, сухи дрожди и оцветители, и ароматизатори от растителен произход. Накрая полученият винен дестилат, който излиза с около 65-70 алк.градуса се смесва със спирт (за съжаление много често той е меласов) и омекотена вода за да не помътнее.
Успокоителното в цялата работа е, че всеки уважаващ себе си винзавод изпраща поне по една проба от ракията си за анализ в акредитирана лаборатория. Там при много прецизни условия се измерва съдържанието на метилов алкохол, тежки метали и др. отрови в нея. Този анализ е много скъп ако решиш да го правиш за купаж под 5 тона ракия например. Затова казвам, че заводската ракия, макар и с … да речем компромиси при влагането на качествени материали, е доказано неотровна."
Последна промяна от Mega на пет яну 11, 2013 7:31 pm, променено общо 1 път.
Kumay
- майстор
- Мнения: 1294
Хицко написа:Най-добра е Стралджа. Но и там има химия.Изместихме месната диета с "течна"
Знам, че някои ще скочат на коментара ми, но съвета ми е - Пробвайте "Тиквеш"! Македонска "жълта" ракия. Не съм пияч, но на мен ми допадна
Тема "Домашен майсторлък - месна диета :-D" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература
- ↳ Връзки към Интересни сайтове
- Магазин
- ↳ Препоръки и Мнения за он-лайн магазина
- ↳ Крадeни инструменти !!!




