filmatoplo написа:Ами нас ни затисна вече снегаКрасота
![]()
.Тази вечер опитах и моите -стават
, сега вече да идва снега.




filmatoplo написа:Ами нас ни затисна вече снегаКрасота
![]()
.Тази вечер опитах и моите -стават
, сега вече да идва снега.
Stefan_62 написа:Здравейте, искам да попитам кога може да се овалват суджуците с брашно/докато са още влажни или като поизпрънат малко/. Благодаря предварително.Февруари месец, питах за тази операция, но понеже не получих тогва отговор, да питам пак
stiv1961 написа:То не било брашно ами някаква ,, бяла благородна плесен". Виж какво е писал за нея колегата
stiv1961 написа:Виж какво пише за Горнооряховския суджук:
При относително постоянните условия на сушене (температура 15—18 °С и влага около 75 %) в помещенията се развива характерна за района благородна плесен, която не позволява гранясване на мазнините и образуване на сив пръстен, допринася за равномерно изсъхване на продуктите и засилва аромата на растителните подправки. Рутината на майсторите при пресоването на парчетата е от особено значение за да не се напукат червата и едновременно с това да се придадат характерните подковообразна форма, елипсовидно сечение и еднаква дебелина на парчетата, чрез равномерно разпределение на тежестта и постепенно натягане на пресата. Суджуците се заразяват с плесента от дървените дъски по време на пресоване, спорите се разпространяват в помещенията от слабите въздушни течения и мицелите им облагат равномерно цялата повърхност на суджуците. Характерните климатични условия (сух, студен въздух и слаби въздушни течения) в района на производство през периода от месец септември до месец май и специфичната микрофлора са предпоставка за утвърждаване на условията на сушене при производство на "Горнооряховски суджук".
Ако искаш прочети цялата статия, аз извадих това за плесента само:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 01:BG:HTML
stiv1961 написа:За това ще правим като valentor- с кожички от стари суджуциЯсно
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: