И моето още не е готово. В бидона, като спускам запалена запалка, изгасва. Когато спре да гасне до повърхността, ще го опитам. За мен това е края на ферментацията.
Съвети за начинаещи готвачи.
Стефко
- специалист
1011 мнения в "Вино"
valentin112
- специалист
Каква е теоретичната обосновка със запалката, Стефко?
MMIel
- специалист
valentin112 написа:Каква е теоретичната обосновка със запалката, Стефко?При ферментацията се отделя въглероден двуокис, който е по тежък от въздуха и се стеле по повърхността на младото вино.
Но аз малко не съм съгласен че това е начина за проверка. Все пак младото вино не трябва да има досег с въздуха, защото започва оцетно-кисела ферментация. По тая причина при тихата ферментация се поставят водни клапани. Абе както казах по нагоре, "Колкото хора - толкова и начини за правене на вино."
А има и хора дето го изпиват преди виното да разбере, че трябва да почне да се разваля.

LazarGanev
- "Велик майстор"
Един познат беше поканил баща ми да се отбие на вино, а баща ми се съгласил, ама за по-нататък, като се избистри виното. Пък оня - а, амчи аз бистро не съм го пил
. Ако един мъж не си е изпил виното до Коледа - никакъв мъж не е 

lybaka7821
- помощник
Здравейте.Може и да е писано някъде за технологията по която аз и баща ми правим вино,но не я срешнах.Ако я има моля за извинение.
Значи. Ние слагаме вече намачканот и изяистено ор чепки грозде в каца или един голям бадън преправен на каца.Зависи от реколтата. Изтачаме гроздовия сок за да слегне матеряла.после редиме дъбови летви през 4-5мм върху смъстеното грозде. С една напречна летва застопоряваме останалите летви,за да не се надигат от гроздовия сок,които наливаме обратно в кацата. Получава се пращината до средата а виното от дъното,почти до горе. Има опасност пти бурната ферментация,да прелее.За това оттачаме от виното в съдове и след бурната ферментация връщаме обратно в кацата. Съда е отворен. Не се запечатваПо този начин след седмица е готово за пиене. След 30тина дни бутилираме и правим пак за ракия.
Мога до някой ден да приложа снимков матреиал.
Успех
Значи. Ние слагаме вече намачканот и изяистено ор чепки грозде в каца или един голям бадън преправен на каца.Зависи от реколтата. Изтачаме гроздовия сок за да слегне матеряла.после редиме дъбови летви през 4-5мм върху смъстеното грозде. С една напречна летва застопоряваме останалите летви,за да не се надигат от гроздовия сок,които наливаме обратно в кацата. Получава се пращината до средата а виното от дъното,почти до горе. Има опасност пти бурната ферментация,да прелее.За това оттачаме от виното в съдове и след бурната ферментация връщаме обратно в кацата. Съда е отворен. Не се запечатваПо този начин след седмица е готово за пиене. След 30тина дни бутилираме и правим пак за ракия.
Мога до някой ден да приложа снимков матреиал.
Успех
boltik
- специалист
Мойто ве си е бистро.Като си нямам лозенце се конкам с това.Най-доброто менте
За сега това е виното у нас с най-добри качества за десетина лева.Има червено,бяало и розово.1 чаша розово се равнява на 3 бяло.Червено не съм пил още,заради кръвното.Остава да пробвам чилйското и аржентинското и ще дам отзиви.

valentin112
- специалист
Обистрят ли се вече вината колеги? Домашните, не тия от супермаркетите. Замотават ли погледа
и пръстите по клавиатурата?

svetliopi44
- Чирак...
И на моето му е рано още .
Тема "Вино" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература