• 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 102
Съвети за начинаещи готвачи.
Стефко - специалист
И моето още не е готово. В бидона, като спускам запалена запалка, изгасва. Когато спре да гасне до повърхността, ще го опитам. За мен това е края на ферментацията.
valentin112 - специалист
Каква е теоретичната обосновка със запалката, Стефко?
ebahti - майстор
Тия дрожди къде се продават? Има ли ги по селскостопанските аптеки.............матряла неще да ври :evil:
MMIel - специалист
valentin112 написа:
Каква е теоретичната обосновка със запалката, Стефко?
При ферментацията се отделя въглероден двуокис, който е по тежък от въздуха и се стеле по повърхността на младото вино.
Но аз малко не съм съгласен че това е начина за проверка. Все пак младото вино не трябва да има досег с въздуха, защото започва оцетно-кисела ферментация. По тая причина при тихата ферментация се поставят водни клапани. Абе както казах по нагоре, "Колкото хора - толкова и начини за правене на вино."
А има и хора дето го изпиват преди виното да разбере, че трябва да почне да се разваля. :-D
LazarGanev - "Велик майстор"
Един познат беше поканил баща ми да се отбие на вино, а баща ми се съгласил, ама за по-нататък, като се избистри виното. Пък оня - а, амчи аз бистро не съм го пил :-D . Ако един мъж не си е изпил виното до Коледа - никакъв мъж не е :)
lybaka7821 - помощник
Здравейте.Може и да е писано някъде за технологията по която аз и баща ми правим вино,но не я срешнах.Ако я има моля за извинение.
Значи. Ние слагаме вече намачканот и изяистено ор чепки грозде в каца или един голям бадън преправен на каца.Зависи от реколтата. Изтачаме гроздовия сок за да слегне матеряла.после редиме дъбови летви през 4-5мм върху смъстеното грозде. С една напречна летва застопоряваме останалите летви,за да не се надигат от гроздовия сок,които наливаме обратно в кацата. Получава се пращината до средата а виното от дъното,почти до горе. Има опасност пти бурната ферментация,да прелее.За това оттачаме от виното в съдове и след бурната ферментация връщаме обратно в кацата. Съда е отворен. Не се запечатваПо този начин след седмица е готово за пиене. След 30тина дни бутилираме и правим пак за ракия.
Мога до някой ден да приложа снимков матреиал.
Успех
boltik - специалист
Мойто ве си е бистро.Като си нямам лозенце се конкам с това.Най-доброто менте :lol: За сега това е виното у нас с най-добри качества за десетина лева.Има червено,бяало и розово.1 чаша розово се равнява на 3 бяло.Червено не съм пил още,заради кръвното.Остава да пробвам чилйското и аржентинското и ще дам отзиви.

Прикачен файл

DSCN4987.JPG
valentin112 - специалист
Обистрят ли се вече вината колеги? Домашните, не тия от супермаркетите. Замотават ли погледа :rolleyes: и пръстите по клавиатурата?
stiv1961 - майстор
Още не.Е,га ти мерлото, маркучето още бълбука в буркана :-D
svetliopi44 - Чирак...
И на моето му е рано още .
  • 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 102

Тема "Вино" | Включи се в дискусията: