• 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 121
Съвети за начинаещи готвачи.
stiv1961 - майстор
Изтърва ,,изображението" май :-D
Извинявай, видях го, писали ме едновременно :)
a_anastassov - специалист
Нека и аз да споделя моята "технология" при сушенето:
Направил съм си сушилня, която е около 15VA (всеки може да изчисли разхода на електроенергия за определено време). Мат'риала се суши 10-15 дни денонощно (зависи от околната температура и влажност). "Разточва" се всеки ден или през ден. Поради "Българският държавен стандарт" за сол и подправки, правя малки количества, но редовно :lol:. Следват снимки от сушилнята и мат'риала за дегустации. Поради това, че темата е "...месна диета" няма да пиша с какво "прекарвам" "диетата".
Прикачен файл:
1.jpg
Прикачен файл:
2.jpg
Прикачен файл:
3.jpg
stenmark - специалист
Бях обещал да споделя какво стана с рибицата по рецептата на Валандър.И мнението ми е че не съм доволен.В рецептата е дадено 80гр. сол аз сложиш два пъти и пак е безсолно.А за солта мисля че всеки е чувал приказката.Станаха на две седмици и още е мека.Сложих телешки суджук седмица по-късно като всеки ден ги маганя и сигурно ще е готов преди нея.Вече няма да си правя експерименти и ще е по стария начин/един ден обвита с морска сол/.Няма по безвкусно нещо от безсолно месо.Чудя се дали да го използвам поне за нещо друго.Ако някой има идеи да сподели.
Теди - специалист
Режеш го на тънко и на руло с някакви пастети и плънки, за мезе си става екстра.
stenmark - специалист
Мега сега прочетох мнението ти за българското вино.Искам да споделя моето мнение с условието че не правя реклама на дадената фирма.Работил съм в изграждането на шато Катаржина и съм наблюдавал как правят вината и да ти кажа доста е по различно от това което си постнал.Вярно е че най-хубавото отива само за износ.Имаше бъчви които бяха по 500л и управителя ги пазеше като очите си.Естествено всичко това беше в отделна зала.Даже се изказваше че би прежалил големите съдържатели/10 000л/ за сметка на тези бъчви.Опитах ги и да ти кажа беше нещо супер.Запомних едно нещо че някой бяха от грозде Темпранийо,макар че там му казвах Темпранил.На Еди бих му препоръчил на Кортен Санта Сара,ще остане доволен.
Mega - специалист
stenmark,

Това по-горе беше цитат от друг форум, не са мои думи. Аз знам, че можем и правим хубаво вино, но това, което достига до нас на нормална цена определно не става! За това предпочитам доброто домашно вино. Баща ми го прави уникално, аз се уча още.

... Добър приятел работи за един от големите винпроми и какво ми е разказвал ...

Имам и приятели по Мелник, почти невъзможно е да си купиш Керацуда. Едвам си уредих 5 литра за разкош. Има много малко и хората си я пазят. Иди виж в магазина колко струва бутилка и след нея и като бит с тиган! Сега познай какво пиеш.
bivolan - напреднал
Абе чудя се нещо аз ли съм дефектен какво ли?
Значи слагам си по 80 грама сол в разтвора за пастърмата и ми се получава прекрасна. :tonqe:
За проба само един път направих едно парче със 120 грама и то единствено и само заради коментарите тука във Форума и определено иначе ми беше по-вкусна.Значи яде се и по-солената, но като че ли ми е леко натрапчива вече на сол.Определено ще си продължавам на 80грама и така.Верна е приказката "По вкус и цвет - товарищи нет" :partyman:

Наскоро някъде четох(може и тука да е било), че като се остави зарито в сол за 20тина дена, месото било узрявало и вкуса му ставал още по-хубав.Не знам само колко ще трябва да го изкисвам после след такова юнашко осоляване.Някакви идеи?

ПП
...ма кой ше го чака това месо да 20 дена да се осолява [-(
stiv1961 - майстор
В интерес на истината аз заложих на 100 грама сол и се получи идеално мезе.
stenmark - специалист
Не знам може аз нещо да съм изпортил,ама какво.Нека бъда точен,солта беше 5 супени лъжици,в нета прочетох че една се равнявала на 30гр.За вкуса естествено че Биволан е прав.Но салатата на Теди ми хареса като идея и ще пробвам.Аз по принцип харесват такива с повече неща и съм убеден че тази ще ми допадне.Аз правя една с броколи,но ще я споделя ако някой прояви интерес.
  • 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 121

Тема "Домашен майсторлък - месна диета :-D" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: