• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 42
Съвети за начинаещи готвачи.
Илиян Илиев™ - майстор
В момента опушвам с новото приспособление. Направих и снимки. Тази вечер може би ще ги кача. Казвам може би, защото пушека вече попи половин литър бяло винце, а не се знае до довечера колко още ще поеме и те така.
lz1wn - помощник
Здравейте,
може да съм закъснял но я погледнете това
http://www.smokery.narod.ru/index0.htm
Наздраве...
Илиян Илиев™ - майстор
Няколко снимки на току що опушена испанска скумрия, а за фон печена на жар преди да почне опушването.

п.п. Някои снимки са размазани, защото ръката ми трепери от глад и нетърпение.

Прикачен файл

DSC00117.JPG
DSC00117.JPG (49.84 KиБ) Видяна 27076 пъти

Прикачен файл

DSC00116.JPG
DSC00116.JPG (55.46 KиБ) Видяна 27076 пъти

Прикачен файл

DSC00115.JPG
DSC00115.JPG (49.18 KиБ) Видяна 27076 пъти

Прикачен файл

DSC00114.JPG
DSC00114.JPG (51.97 KиБ) Видяна 27076 пъти

Прикачен файл

DSC00113.JPG
DSC00113.JPG (58.21 KиБ) Видяна 27076 пъти
Илиян Илиев™ - майстор
След няколко минути след нас с детето остана това. Жената не яде риба и агнешко и аз се справям с тежката задача да погълна и нейната порция.

Пушената не я пипахме. Решихме да я опитаме утре, защото пушеното е по-вкусно след като престои 24 часа в хладилника.

п.п. Тук вече ръката ми трепери от погълнатото червено вино. Ако имаше бяло щеше да ми е спокойна ръката.

Прикачен файл

DSC00119.JPG
DSC00119.JPG (62.25 KиБ) Видяна 27071 пъти

Прикачен файл

DSC00118.JPG
DSC00118.JPG (67.36 KиБ) Видяна 27071 пъти
MMIel - специалист
Да поизтупаме старата тема от праха и да ви покажа и аз малко вкусотийки. Това ми е първата пушилня. Долното половин варелче се използва за огнище, а на дъното на горното се нареждат треските с които ще се опушва месото. Този вариант (60 литров варел) просъществува само няколко пушения. След това реших че ми е малък и си направих същото от 200 литров. Проблема и при двата варианта е трудното регулиране на температурата. В момента си строя външно барбекю с пушилня, защото се оказа че всички вкъщи много обичаме пушено и стана повече от година не съм купувал колбаси от магазина. След опушването готовата продукция се потапя във вряща вода за около 5 мин след което водата се изхвърля и се кипва нова и пак за 5 мин. Това последното е за да се убие силния аромат на пушек. Провесено е колкото да изсъхне от водата. А нататък всеки знае .... :partyman: Ето и снимките:

Прикачен файл

IMGP1673_resize.JPG

Прикачен файл

IMGP1675_resize.JPG Проверка на материала :)

Прикачен файл

IMGP1674_resize.JPG оптималната температура. На няколко пъти се запалиха треските и температурата стигаше до 95 градуса.

Прикачен файл

IMGP1680_resize.JPG Перфектно и от вътре и от вън.

Прикачен файл

IMGP1687_resize.JPG Готовата продукция :)
Илиян Илиев™ - майстор
Баце, цар си.

Аз смених квартирата и нямам начин да пуша, че хората над мен ще ми лазят по дядовия.

Все пак някой ден ще опитам това с врящата вода. Подушвам, че е по-добрия вариант.

Иначе аз май съм споменал, че регулирах температурата на ръка. Естествено е трудоемко и изисква определено количество вино докато се въртиш около пушилнята.

Според мен студеното пушене изисква по-малко грижи, но пък и повече време.

Имам колега от северна Румъния(над 800 километра северно от Дунав, ако не се лъжа). Разказвал ми е, че като заколят прасето заделват месо като за няколко дни, а останалото го опушват. Било то като наденици или цели парчета. Та ми е споменавал, че опушването трае няколко дни.

Евентуално ще го питам за подробности.

п.п. Какъв материал ползваш за пушека?
MMIel - специалист
За пушенето използвам бяло меше (от дървата за огрев :-D ), сливови клонки и черупки от орехи и бадеми. Не всички заедно ами каквото имам под ръка. Това лято ни изсъхна едната череша така че ще имам дървесина. Става с всякаква широколистна дървесина освен цер (бил смолист). А най добре ставало с костилкови дървета.
Цялата процедура:
Осолявам месото в саламура за около 12-24 часа(по добре 24часа, но като бързам и за 12 става). Саламурата е солен разтвор в който яйце се подава на повърхността колкото монета от 5 ст. В саламурата слагам също дафинов лист и бахар. Тук искам да ви обърна внимание че различната сол придава различен вкус на месото незнам защо е така явно и солта ни е боклук. Препоръчва се осоляване с не йодирана сол, ако някой знае къде се продава такава да свирка(с изключение на хималайската сол където 200гр е 2 лв. Тя става идеално, но излиза доста солено, като цена :-D ). После изкисвам месото за 4-8 часа съответно. Оставям го добре да се отцеди или го подсушавам с кухненска хартия и го мятам в пушилнята. При температура 60-70 градуса го пуша 5-6 часа. След пушилнята месото е готово за консумация, но има страшно силен аромат и вкус на пушек. Ако си имате маза с ниска температура (както е в старите селски къщи) месото прибрано по този начин има трайност 6 месеца(това е един от начините за консервиране на месо). Ако е за директна консумация следва заваряването както съм описал по горе на 2 пъти за по 5 мин със смяна на водата.
Рибата, предимно скумрия(правил съм и пъстърва) осолявам в морска сол за около 10 часа, изплаквам от солта и слагам в пушилнята. Пуша около 2часа и половина пак на 60-70 градуса. За пушене си купувам скумрия 800+. Рибата след опушването не се заварява, а се оставя да се изветри на въздух докато се убие силния мирис и вкус на пушек. Аз не я чакам, беля я и я консумирам още топла с бира вино ракия :partyman: Което не се изяде се обелва и се прибира в хладилника за следващите дни или пак обелено от кожата във фризера. Имайте в предвид че след престоя в хладилника пушеното е още по вкусно, но ако не се завие в опаковъчно фолио омирисва челия хладилник на пушек, не че ми пречи, но жената се сърди :axe: И така :partyman:
Тук се сещам за една подробност. Понеже ползвам топло пушене за рибата, я провесвам с опашката надолу(закачам я за челюстта) за да не и изтичат соковете, а пъстървата не я провесвам, защото има слаб гръбнак и се къса и пада. Нея я опушвам на скаричка в пушилнята.
Дано съм бил полезен на някой. Наздраве :-D :partyman:

Edit: Искам само да добавя че пушеното е канцерогенно, но пък е много вкусно. Има вариант да се приготвя пушено месо, като се избягва пушенето. Понеже жена ми е някакъв маниак на тема здравословен живот поръчах от ebay.com течен пушек (тук в БГ намерих само с връзки от някаква фабрика където го ползват за пушено сирене). Течния пушек си е пушек който е филтриран над 10 пъти на водна баня (не съм много сигурен в твърденията си, но които иска повече подробности да потърси в гугъл "как се прави течен пушек"(разбира се на английски)). Води се че не бил канцерогенен.
Илиянски, слушай сега. :partyman: Това е за хора дето нямат възможност за пушилня, но обичат пушено. Поръчваш си течен пушек от http://shop.ebay.com/i.html?_nkw=liquid ... m270.l1313 Добавяш го в марината, аз го добавям и в изкисването и след това провесвам мръвките във фурната на 60 градуса за 6 часа. Не става като в пушилнята, но става по хубаво от купешкото и трябва да не е канцерогенно. :partyman:
MMIel - специалист
Качвам няколко снимки от новата продукция в чисто новата пушилня (за която скоро ще направя тема в раздел "Всичко за вилата").
Дано не ви досаждам с тези вкуснотии. :-D

Прикачен файл

IMGP2645f.jpg Свински бут. След 6 часа в пушилнята, в момента преди заваряването.

Прикачен файл

IMGP2646f.jpg Свински бут. Снимка от обратната страна.

Прикачен файл

IMGP2647f.jpg Заваряването. 2 пъти по 5 мин със смяна на водата( виж горният пост)

Прикачен файл

IMGP2651f.jpg Готовата продукция вече се дегустира. Много вкусно и сочно (личи си на дъската). Увеличете снимката на резнатото парче за да ви потече слюнката :-D
Последна промяна от MMIel на ср авг 31, 2011 10:38 pm, променено общо 1 път.
MMIel - специалист
Заедно със свинското бях закачил и 2 рибки. Една скумрия и една тихоокеанска дива сьомга. Скумрията не успях да снимам, но по нататък ще постна снимки при следващи пушения(често опушвам скумрия). Ето снимки на сьомгата :-D

Прикачен файл

Picture 0058.jpg

Прикачен файл

IMGP2688f.jpg

Прикачен файл

IMGP2698f.jpg
Последна промяна от MMIel на чет сеп 01, 2011 11:14 am, променено общо 1 път.
torbalan - Дървен философ
течния пушек си е чиста химия, която се използва в прормишлеността, за да се избегне истинското пушене.... не защото е канцерогенно, а защото е скъпо :)

п.п.

ето я и моята импровизация от днес:

Изображение

след като я снимах импровизирах с капак от ламарина и уплътнение от весници...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 42

Тема "Опушване на месо и риба." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: