Съвети за начинаещи готвачи.
trevora - специалист
Майка ми на времето изцеждаше млякото във чорапогащник.Взимаш чорапогащник/нов по-голям размер,по-малък размер,цвят който ти не носиш.....и т.н./Изсипваше кофичките с кисело мляко вътре и на батерията в кухнята го окачваше.Така 12 часа.След това краставички,чесън,орехи,малко зехтин/навремето олио,нямаше таквиз глезотии/може малко магданоз,копър и задължително студена ракия :wink: Малко оф топик:Как се казва салата Снежанка в Бургас,моля бургазлии да не клюкарят :lol:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Nawremeto... :wink: ... нали и маслини нямаше, та като се добере баба до маслинки и ги слагаше в буркан, с олио иии след някое време на това олио почвахме да му викаме "маслинено олио". Не беше вече обикновено, де.
Баба правеше сладко от кайсии един буркан. Най-страшното кайсиево сладко на света! Висок буркан със стъклена капачка. Ръба намокрен и отгоре опънат целофан. Пръста си не можеш да топнеш :lol: . А вътре сиропът поел всичкото слънце, прозрачен, застинал. Кайсиевите половинки обърнати към стените на буркана, с по ядка вътре...
...Малкия Принц с неговата Роза....
Прииска ми се готварска чат-тема. Като един празничен обяд. Без бързане, със всичката потекла слюнка на света.
parvev - специалист
trevora написа:
Малко оф топик:Как се казва салата Снежанка в Бургас,моля бургазлии да не клюкарят :lol:
не съм от Бургас но едно време когато това ,което описвате като продукт (цедено кисело мляко,краставици и други) се казва МЛЕЧНА САЛАТА :tick:
svetliopi44 - Чирак...
parvev написа:
trevora написа:
Малко оф топик:Как се казва салата Снежанка в Бургас,моля бургазлии да не клюкарят :lol:
не съм от Бургас но едно време когато това ,което описвате като продукт (цедено кисело мляко,краставици и други) се казва МЛЕЧНА САЛАТА :tick:
Чувал съм да и казват и Сух таратор... :razz:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
То си Е Млечна Салата и Сух Таратор. "Снежанка" го измислиха заради менютата на Балкантурист.
dito - специалист
n_a написа:
...
Сори, Боби, бацилите са 2. Оня, Великия, прави млякото полезно, лечебно и кисело. С тенденция към още по-кисело.
Именно. Забелязвали ли сте, че повечето млека сега са сладки? Аз точно поради тази причина си купувам Елена, защото като наближи да и свършва срока на годност, си става доста киселичко. Подквасвал съм и домашно мляко с такава закваска и става нелошо.
Например в Данон има 1-3 заблудени бактерии, при необходими няколко десетки хиляди.

Някой се беше избъзикал, че всички бактерии в една кофичка се познават по име :lol:
trevora - специалист
parvev написа:
trevora написа:
:
Чувал съм да и казват и Сух таратор...
до тука йок, не и казваме така,още предположения?щото иначе ще ви питам за "странджанки" и "байганети" :lol:
tassel - специалист
Е, то "Странджанката" си е запазена марка. :lol:

А киселото мляко, което си го правим в нас, няма нужда от цедене. 50:50 краве и овче. Като обърнеш бурканя, не пада. :wink:
zmeios - специалист
tassel написа:
Като обърнеш бурканя, не пада.
То и това вече не е критерий (за купешките имам предвид, естествено че вашето домашно си е истинско)

Има млека по 4.5% на пазара, като обърнеш кофичката, не пада. На вкус - йок - почти няма мляко от крава вътре :( :(
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Странджанките, всеки който е закусвал на гара по морето ги знае. Нещо милинки бяха. Мен ми е странно с русенските казанлъшки понички, дето в Казанлък хабер си нямат за тях.
Хайде, казвай за бургаската снежанка, няма закога кого да чакаш! Заинтересованите минаха през темата вече.

Тема "Нов начин за цедене на кисело мляко" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: