Не съм правил проба.
Пети ден, ама у наше село три дни температурите на са се дигали над нулата. През нощта е поне -10.
Та не мога да преценя дали е твърдо от студ или е поизсъхнало.
Май на 01.01.2011 ще е пробата - имам празник. Пък и гостите няма да имат никакъв вкус в устата, така че няма да им направи впечатление.
Яаааааа, каква интересна тема!
А аз съм оставил на терасата едно свинско бутче, загърнато в сол и ще пробвам да го суша след 5-6 дни. Дано да се получи нещо сред софийския въздух.
Случайно някой да е пробвал или някакви препоръки?
Всички рецепти дотук са вярни с някой изменения и допълнения.
1. След солта се изкисва в червено вино минимум 48 часа (придобива част от вкуса на виното).
2. Изцежда се, е се поставя м/у две дъски с тежест отгоре, която се увеличава всеки ден (4-5дни). Най-добре става със стяга като се притяга ежедневно.
3. След това подправките(задължително чимен) и се суши обвита с хартия(да не я кълват птиците) на сенчесто проветрива място. Консумира се след 5-7 дни. Колкото повече се суши става по-добра. Наздраве!
Да кажа и аз как я правя. Заравям месото в сол и го оставям на студено (правил съм опити да я правя лятото и да стои в хладилника, но не ми се получи). Всяка вечер им изхвърлям отцедилата се кръв и така около седмица докато спре да пуска кръв. Измивам от солта и я оставям 3-4 часа под течаща (капеща) вода. Ползваната сол се изхвърля задължително, защото е много вредна. От там нататъка с подправките е тънкостта. Никога не ми се получават еднакви. Чесъна е задължителен. Много трудно открих чимен (чак в Асеновград), но от него не усетих кой знае каква разлика. Веднъж замених виното с кампари и се получи страхотно. Та мазилото ми е чесън, готова подправка за домашна наденица (такова намерих) и кампари. Сушенето го правих на стълбището на студено, но сега съвсем скоро пробвах и на топло вътре и стана значително по-бързо.