• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 121
Съвети за начинаещи готвачи.
OwnerBG - специалист
Теди написа:
На И.Вазов пазара по сергийте има от там съм си купувал. На всеки пазар би трябвало да има.
Ще пообиколя за начало женския пазар. Имаше едно место с добри неща, но не съм наминавал.
Ако попадна на нещо интересно ще пиша.
OwnerBG - специалист
OwnerBG написа:
Теди написа:
На И.Вазов пазара по сергийте има от там съм си купувал. На всеки пазар би трябвало да има.
Ще пообиколя за начало женския пазар. Имаше едно место с добри неща, но не съм наминавал.
Ако попадна на нещо интересно ще пиша.
Чудо. Намерих 8 кг. шарена сланина подремнала в каче със сол и от време на време завивана със сняг.
Моменталически се пробва. Добре се държи на скарата.
Сега проблема е виното.
Мноу бързо свършва бре хора.
Ама то кога ли е било иначе.
Дайте акъл, дали да рискувам с нарязване на филийки и налагане с намачкан чесън и черен пипер.
Без варене и паприковане, само налагане.
Stefan_62 - майстор
Разгледай този сайт:
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=1886.0
В Гугъла има и други доста добри рецепти за обработка и съхранение на сланина.
Mega - специалист
Здравейте,

Я да попитам майсторите. Направих пастърма както на колегата в началото на темата. От разкошно телешко. Стана страхотна, но много солена. Понеже за трети път става така и се ядосвам на себе си. Та явно има тарикатлък как да стане точно солена, без да те кара да пишеш 3 литра вода. Тази осолявах с морска сол разтворена във вода. Не намирам никъде точно количество на разтвора. Сега пробвам същата, но от свинско филе, да видим какво ще излезне. Моля по-опитните да кажат какво е точното съотношение или начина за да не стане много солена, но пък и да не се развали от малко сол. ;)
Теди - специалист
Колко време я държиш и на колко тънко режеш парчетата зависи колко ще е солена.
Парчето контрафиле го режа на четири - през средата веднъж и надълго веднъж. Държиш ги 12 ч. не повече, ако искаш да не пиеш много вода/вино :)
Mega - специалист
Режа ги като твоите. Утре ще снимам.
OwnerBG - специалист
Stefan_62 написа:
Разгледай този сайт:
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=1886.0
В Гугъла има и други доста добри рецепти за обработка и съхранение на сланина.
Страхотна идея си откраднах.Благодаря.

Иначе сланинката която имам, ще нарежа на недиетични филии като за препичане, и ще я понамажа със счукан чесън и черен пипер преди да я предам на мъките върху скарата.
Junak - майстор
Mega написа:
Режа ги като твоите. Утре ще снимам.
Рибиците се почистват от ципите. Покрива се дъното на съда със сол и се поставят рибиците. Покриват се със сол и се държат 24 часа. След това се ИЗКИСВАТ 4 часа във вода. Пресоват се 4-5 часа между две дъски. Овалват се в смес от чимен, черен пипер, червен пипер, чубрица. Сушат се десетина дни.
Mega - специалист
Ето го резултата. Мирише на яж още, но много солено стана. Сега да видим на поправителния.

Прикачен файл

P3022524s.jpg
P3022524s.jpg (117.05 KиБ) Видяна 6803 пъти
valentor - специалист
Мега,
На моето „просто мезе”, което правя от свинско филе или бонфиле винаги правя разтвор от 80 грама сол, 20 грама захар, 100 грама спирт=ракия и 800 грама хубава вода, това всичко за 1000 грама = почти на литър.
Потопявам месото в този разтвор , за 24 часа и после на канапчето-да съхне. Никога не съм имал проблем със солеността.
На суджуци=луканки=наденици- винаги 19,5 до 20 гр. сол за килограм кайма.
Приказката 24 часа засипано със сол/ и морска/, и после обезсоляване във вода, я забравих преди няколко години, защото там/в тази „рецепта” / всичко е не рецептно, а някак си по друг начин.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 121

Тема "Домашен майсторлък - месна диета :-D" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: