Andri01 написа:Е,то и при мене не останало,до 1 година: сааде 525600 минути. Ще изчакам да се избистри и почвам продажбите....цели 2 шишета по 1,5л.Неустоима оферта ми направи и едната бутилка запази. Сериозен съм!

Andri01 написа:Е,то и при мене не останало,до 1 година: сааде 525600 минути. Ще изчакам да се избистри и почвам продажбите....цели 2 шишета по 1,5л.Неустоима оферта ми направи и едната бутилка запази. Сериозен съм!
kuger написа:Благодаря!Ако не намериш нейде наблизо, обади се, ш ти пратя..
Щеше ми се да мине без гъба, май няма да намеря ....
hidrazin написа:Кви сте ги надробили бре? Какво чакане година, две...пет? И гъба не трябва.Пич, ще пробвам рецептата ти. Ако не стане, ще ти изпратя квото съм сътворил
200 г захар или мед
1 филия ръжен хляб
15-20 г прясна мая за хляб
няколко зрънца сухо грозде (стафиди)
1 литър вода
Захарта и водата се варят в тенджера (по-голяма) 20-тина минути.
Като поизстине до към 35-40 градуса се слага ръжения хляб и разтворената мая.
Покрива се с марля и се оставя на топло и ТЪМНО за 2-3 дена за да ферментира.
После наливаш в две шишета по литър ( да са до половината) и бухаш по няколко зърна стафиди.
След 1-2 седмици на стайна температура и ТЪМНО оцета е готов.
Прецеждаш и използваш. Едната половинка може да я използваш за "закваска".
Доливаш СЛАБО вино и чакаш да стане. После отливаш оцет, слагаш вино и ....
Градуса на добавеното вино не трябва да е над 14. Нито пък да има консерванти. Каквито и да са.
Ако виното е силно или има консерванти и петилетка няма да ти стигне.![]()
Става и само с вино и натурален оцет. Малко по-бавно ама не е ясно от къде ще вземеш натурален оцет?
Иначе един от методите за получаване на оцет е този на Шутценбах.
Има и разно варианти - към закваската(готов оцет) може да се добавят различни плодови сокове - например малинов сок.
Общо взето принципа е следния - оцетните бактерии си папат спирта и правят оцет.![]()
Та става и само с прибавяне на разреден етлов спирт.
Още много може да се пише но и това е достатъчно.
hidrazin написа:Ако е "кораво" ще трябва да разреждаш. Дано няма консерванти - никакви!!!По-горе май писах, че е правено виното "по правилата", серниста , дрожди, бентонит. Кога биваше, дърпаш чаша от него, и почват "да ти пушат петите"
Ще стане и само с шира от по-слабо грозде - от някоя асма например.
То си готова сладка вода - стопляш до към 35-40 градуса, слагаш ръжения хляб и маята. После ... както по-преди.
За ръжения май си прав... Ми пробвай от някоя свястна фурна.
Не ме дразни че се опитваш да дразниш.![]()
И пиши какво е станало. Не съм правил от много години. Сега го правя в магазина.![]()
А руснаците си използват разредена оцетна киселина. В шишетата е чисто бяло.
Е, поне преди доста години беше така. Ама го няма вкусът и аромата.
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: