Съвети за начинаещи готвачи.
zdraveca - специалист
И аз се метнах на едни корнишончета, от най -скъпата сергия на пазара, по 2лв килото, ама нали е за идеята сега 2-3 килца. Малко се забавих тази година с трушията, но изчаквам 4-5 малки динки, специално си ги поръчах лятото да ми ги насеят по -късно за трушийката :-D .
Да попитам за чесъна, узрели главички ли слагаш в бидончето?
stefko047 - специалист
[quote="kiroslavov"]В София, борсата в Дружба, но ти е малко далече :)[/quote]
да кажеш нещо за грамажите в рецептата колко вода оцет и останалите
stefko047 - специалист
[quote="stefko047"][quote="kiroslavov"]quote]
да кажеш нещо за грамажите в рецептата колко вода оцет сол захар си сложил?
stiv1961 - майстор
Айде, почнахте ли я :) , от днес и аз съм зареден.
5 кг корнишони
4 кг моркови
2.500 кг чорбаджийски чушки
3.500 кг карфиол
1 лилава зелка
1 зелка ,,кьосе"
10-тина люти чушки ,,шипка"
3 коренчета хрян
20-тина скилидки чесън
малко листа керевиз.
Всичко измито, омешано и положено в бидонЯ. Налях 20 л вода и притиснах отгоре. След това източих в една кофа 7-8 л вода, сипах 0.800 кг морска сол, 1 л оцет и 1 шепа захар. Разбърках докато се разтопи солта и обратно в бидона.
Прикачен файл:
191020142575.jpg
Прикачен файл:
191020142579.jpg
Автоматиката за претакането също е на линия :)
Прикачен файл:
191020142577.jpg
Пожелавам си успех...... също и на вас :partyman:

Прикачен файл

191020142578.jpg
kuger - майстор
На предпоследната снимка не беше ли помпата от зелето? Не и ли се "такова такованката" от соления разтвор? Аз пробвах с една Лидълска, но тя става по-скоро за водно оръдие :-D
stiv1961 - майстор
Същата :) , но за зелето на мястото на гофрирания смукателен маркуч слагам ППР тръба ф32 защото бидона е по- дълбок. А бе за сега работи, пробвах я на ,,сухо" в една кофа.
timo1 - специалист
Браво,а решетката за натискането на материала от къде е ?аз имам такива но за буркани,ако не е таина кажи от къде си я купил :partyman:
stiv1961 - майстор
Решетката я купих от една известна железария в Стара Загора, но предполагам на много места продават. Имаше различни диаметри.
timo1 - специалист
stiv1961 написа:
Решетката я купих от една известна железария в Стара Загора, но предполагам на много места продават. Имаше различни диаметри.
Мерси,следващия месец се прибирам в Бг ако не намеря ще ти пиша да помогнеш :)
donnna - специалист
Туршия за ракия...

1л. оцет
1кг. захар
12 супени лъжици сол
30 аспирина - обикновени смлени на прах

разбърква се
Добавя се 2 кафени чаши олио.
Маринатата се разбърква периодично в продължение на 24 часа.
След 24 часа се нарязват зеленчуците - моркови, карфиол, зелени домати, кервиз/целина, камби - на ситно, като за мезе за ракията. Слагат се в буркани от компот. Залива се с маринатата, слага се пластмасова капачка.

Не се вари, не се слага на слънце...

След 24 часа може да се пие ракия с нея.

п.п. След като свърши в маринатата се слагат наново зеленчуци. Този път стоят 72 часа преди консумация...

Тема "Смесена зелена туршия" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: