Съвети за начинаещи готвачи.
hidrazin - майстор
пон юли 08, 2024 4:39 pmgogo7777 написа:
имаше едно, което при приготвянето слагаше пепел от печката :)
Маджун от сини сливи. :)
:partyman:
gogo7777 - майстор
Друго яче му казваше. Като смола се точеше
hidrazin - майстор
пон юли 08, 2024 7:24 pmgogo7777 написа:
Друго яче му казваше. Като смола се точеше
Може да има и друго име но това е май единственото сладко в което се слага дървесна пепел.
И да. точи се точно като пресен маджун на слънце. :-D
Да не говориш за петмез? :? В него не се слага или използва дървесна пепел.
:partyman:
P.S. Пестилът е почти напълно твърд. Реже се нож. Не се използва пепел а само яко сушене.
MamaMy - майстор
Баба слагаше варно мляко в сладкото от кайсии. Не е слагала пепел никъде.
hidrazin - майстор
пон юли 08, 2024 9:53 pmgogo7777 написа:
Май петмез да беше :?
То едно и също. Правил се е от много видове плодове и растения - като почнеш от черница при арменците, гроздова шира при гърците и други най-различни - смокиня, сливи, захарно цвекло, захарна тръстика... че и дини.
В крайна сметка целта е да се получи концентриран сироп с високо съдържание на захар БЕЗ да се добавя такава.
Имена най-различни - маджун, петмез, меласа...
Нооо... ПРОБЛЕМ. На повечето сокове от тези плодове и растения имат висока киселинност около pH 3-4
Дървесната пепел се слага да свали киселинността до към pH 6-6,5 и не се оставя в крайния продукт.
Обикновено се е слагала в платнена торбичка по време на изваряването и накрая са я махали.
Вероятно някъде направо са я бухали в чорбата и са я оставяли там, Сигурно се е утаявала и са отливали бистрата горна част.
пон юли 08, 2024 9:31 pmMamaMy написа:
Баба слагаше варно мляко в сладкото от кайсии. Не е слагала пепел никъде.
Не е слагала варно мляко а е киснела кайсиите във варна вода. Така не се разкашкват.
Същото като при рачела от тиква - парчета тиква се киснат във варна вода варно мляко оставено да престои.
Варта се утаява и отгоре остава варната вода в която се киснат ... нещата.
За ИСТИНСКИ рачел парчетата тиква дето си киснал във варна вода се варят в ОНАЯ меласа, маджун, петмез...
Фалшивия рачел се прави със захарен сироп. :)
:partyman:
MamaMy - майстор
Вярно така беше. Аз сладко и мармалад никога не съм правил. Само ги дегустирам. :-D
hidrazin - майстор
пон юли 08, 2024 11:00 pmMamaMy написа:
Аз сладко и мармалад никога не съм правил. Само ги дегустирам. :-D
Тарикат. Така и баба знае... :-D
:partyman:
hidrazin - майстор
Ааааа... И престанете с тези петмези и рачели че както съм се развихрил...
Нищо чудно есента всичкото грозде да стане на петмез и рачел. :-D
Пък и петмезът е много по-добър от сладката защото няма добавена захар.
Но пък си е истинска енергийна бомба с концентрираната си естествена захар + набор от всякакви минерали.
И разбира се вкусен.
:partyman:
P.S. ЕХААААААА... Какво съвпадение! Едва го Фнах - ТВ-то си върви на някакъв канал и чувам ... петмез и маджун. :shock:
Добре че е повторение и го имаше в тубата...

Тема "Сладка" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: