• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Съвети за начинаещи готвачи.
Стефан - майстор
Емо говори за водна баня отворен тип, а не под налягане/ което е много сложно в домашни условия/. Само не ми е ясно какво иска да постигне с водната баня? Единствено против загаряне на дъното. За това е нужно да вземе само течната фракция от мотериала, а твърдата да пресова. Това с водната баня е излишна глезотия.
emil_v r - майстор
Бе вие убивате всичко казанджийско в мен бе !
Баси колко тичане за тези варели ....
А изглежда всичко просто и ясно .....
отстрани .

Ще гледам да изрежа големият варел , поне като печка , или нещо такова , или за охладителя , ще видя...
Добре че ми казвате , иначе мн. по- зле , ще варя ли варя , и ужассс .
Мерси за съветите.
Стефан - майстор
emil_v r написа:
Бе вие убивате всичко казанджийско в мен бе !
Мерси за съветите.
Не, БЕ! Ние само се опитваме да ти помогнем, за да не хвърляш излишно труд и материали на вятъра.
hygro - майстор
Стефан написа:
Емо говори за водна баня отворен тип, а не под налягане/ което е много сложно в домашни условия/.
С отворен тип не можеш да изкараш патоките - ще ти отиде едно ремарке дърва. За патоки казанът се кара докъм 18°, което означава около 2° за пращината т.е. температурата на кипене на двете течности е практически еднаква. Банята ще ври, а пращината не...
Стефан написа:
Само не ми е ясно какво иска да постигне с водната баня? Единствено против загаряне на дъното.
Ами глезотия си е, ама и наш Емо е мераклия - кеф ми е да гледам как напредва :)

Не е само за загарянето. Баш-мераклиите твърдят, че във водна баня, благодарение на равномерното подгряване, ароматът на плода се запазва най-добре. За тази цел слагат и механични бъркалки...

Някои варят само течността, но така също се губи от аромата - термичната обработка на плода дава етерични масла, които иначе се губят.

Освен това за професионалистите банята е печалба на време - източваш отработената пращина и наливаш новата направо в горещия казан. Има кран, с който с пуска пара от водната баня през пращината и така я подгряваш като капучино за няколко минути, а не чакаш часове. А Емо като специалист в пиенето, явно ще става професионалист в приготвянето :wink:
rulom - модератор
Не разбирам чак толкова от казани, ама да питам ( с цел разяснения, за мен и за Емо).
Чул съм, че на казани от този тип им слагат двойно дъно, нещо като решетка със ситни отвори, да може едрите частици да легнат на решетката и да не загарят, а течността да ври и циркулира.
Има ли нещо вярно ?
Другото което мога да дам като идея е, казана да се затвори до горния капак с някакъв варел, подобен на този малкия от снимката или да се иззида до капака.Така топлината ще може да обхваща целия казан и да се получава по-равномерно греене без загаряне.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ооо, Емо, здрасти! Има нещо положително в това, че бавно се учиш да спояваш. Ако възприемаше по-бързо, досега да си похабил материалите. Тези колена, дето си ги накичил там, де. На тези места трябва да сложиш холендри - как ще го разглобяваш после тоя казан? Има ракива холендри за медни тръби - потърси!
Стефан - майстор
Някъде правят и двойно дъно, но пак се получава загаряне. По-елементарния начин за това е на дъното да се постави около 4-5 см слама от житни растения/за предпочитане пшенична/.
За да не загаря - горелка на газ - има едни турски, които се слагат под казана, а бутилака е настрани. Една туристическа бутилка стигна точно за един казан при първата проба.
Стефан - майстор
LazarGanev написа:
За да не загаря - горелка на газ - има едни турски, които се слагат под казана, а бутилака е настрани. Една туристическа бутилка стигна точно за един казан при първата проба.
Лазаре, зависи от много неща. От значение е големината на казана, съответно количеството материал. От много голямо значение е и качеството на материала. От там произлиза и времето. Тъй, че една туристическа бутилка няма да стигне само за подгряването.

Абе, я моля тук да се изказват само хора, които наистина са варили някога ракия през живота си. Иначе, от нета всеки може да черпи всякаква информация. Практиката си е практика. Извинявам се, ако някой се почувства засегнат.

Емо, нали видя със собствените си очи нещо, което беше още топло..... и действащо. Май вярваш повече на снимките от нета, пуснати във форума?
Моят казан го описах - за 40л материал е и туристическата бутилка стигна точно и остана. Иначе Стефко от малък съм в казана на село с дядо си, кой съвместяваше и казанджийството с бакалията.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Домашен казан за ракия?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: