хай наздраве тогаз. Мен ми е едно палачинково, ша му се не види и гърл партито дето си спретнах за днес.
Съвети за начинаещи готвачи.
Съни
- специалист
327 мнения в ""Направи сама" на печката :)"
kaishew
- специалист
- Мнения: 230
Рецептата е всички зеленчуци които са на пазара,плънка от ориз,гъби,моркови и т.н. малко бира и 3 часа в пеща.Подника и при нас го няма като такъв,произведен в Първомай,но в момента нямам адреса.Изработен е от едрозърнеста глина и е най-подходящ за пещи.Иначе за 5 години имам над 5 счупени гювеча.
Илчо Илиев
- майстор
- Мнения: 1549
Stefan_62 написа:Не е от това Стефко, аз ползвах доста години един, който си беше спукан и все в загрята фурна съм го слагал,но накрая , като го мия, явно по-силно съм го търкал или съм го чукнал в мивката и се разпадна....kaishew написа:Иначе за 5 години имам над 5 счупени гювеча.Ами ако си ги слагал в предварително загрята пещ, така се получава / за да не се спукат гювечите се слагат в студена фурна и след това се загряват/![]()
А за пеща....малко трудно ще стане да сложи гювеча,а после да я опалва....

Съни
- специалист
- Мнения: 103
Здравейте отново. Гледам никой не рачи ми подари подник та да си подкарвам мойто си аз хихи. Сега сериозно. На този ден преди цели 22 години в живота ми се появи най-скъпото и обичано от мен същество. Е, с годините взе и да ме плаши, щото я не е срам, се оказа, че ми е одрала кожата буквално /а аз да я тража толкоз години- нейната кожа хихи/ и за разкош ми е олепила и всичките кусури... Но маминото си е мамино та да й посветя една рецептичка днес. И тъй като е доказано и неопровержимо, че Съни и логика са две несъвместими понятия та рецептата ще е с риба моля ви се. Нещо, което чавето не понася да гледа, камо ли да опита. И така е от дете магарето му с магаре. И пак извън логиката пък, се оказа, че майсторът на мойто пораснало недоразумение вчера взе, че реши, че това било неговата риба и ако съм искала да яде туй да съм правела. Глупав бил, баа. Ся да си наляга парцалите да го видя как ще ми осигурява сьомга на трапезата еври седмица.
И след тези излияния по същество. Онзи ден /докат аз преглъщам неизбежния факт , че този уикенд ще ми се разкаже играта щото то съботата мое да си е 8 март ама у назе ще е тошов ден- демек замина ми измисленият, но празник, а в неделята ще го направя мамин зарад хубавелката си, / чувам аз един разговор между брат и сестра. „-Рагу от сьомга ве, много ще ти хареса. - Ти сигурна ли си? – Сигура ве брато, ще си оближеш пръстите.” Слушам си аз, преговарям си кво ми е поръчало чавето за ден дена и ич не връзвам, че тез щуротии на мойта глава. И носи се нашичкия с препоръчаното с три сърца от любимата сестра цело кило сьомга и вика искам като сестра ми. Ша му се не види. Аз строила сто рецепти за сьомга и обикновено го раздавам гаврош пред рибарския, а той ся донесъл ми съкровище и вика кат сестра ми. Ми кво да правя като нъл именик и требе обуя плюшките и само да се усмихвам викам добрйе ве. Ко ся кат сестра ти? И се оказа следното: Филенцата риба се овкусяват със сол/там се внимава, че има подправка после/ и черен пипер и се накисват сока от един лимон и малко бяло вино. Последното естествено добавих на свой акъл щот аз на тъкъв урок съм била по мариноване на риба. Престоя два часа и след това обзаведена с една подправка за риба на Котани с босилек /към която обаче аз добавих и моя си с девисил – едно малееше, едно аз пък риба без девисил нища/овалях рибока и го настаних в гювеча. Може, разбира се ,и в йена, ама ако не си изпочупил надлежно я капака, я самия съд на съответното от две части. Върху рибока нарязах на едро три глави лук и нарязах на колелца лимон. Добавих и маринатата, в която спаха рибките и захлюпих да не се ядосвам повече, че не е мойта рецепта. Забравих го у фурната за около час щото имах там и едно охо бохо да творя и още нещо си и след час вече умилостивена от първата ракия и сладките приказки с приятели благоволих да махна капака и да го запека. Туй то философията „на сестра ми”. Не подозирайте тук презрителна нотка. Хубавите неща обикновено са точно толкова лесни за изпълнение. Обаче аз се озовах пред друг казус. Мъжо взе че се влюби в нещото и рече само така да го правя, а аз май се оказа, че това не е точно моята риба. Да ми се неначудиш. Затова сега съм решила онуй дет скрих да си го направя по мой си начин и много ще внимавам да не му ареса на – той си знае- та да си похапна с кеф.
Ето и малко снимки от суровото рагу през пълненето на гювеча до готовото ястие,с което пак запазих семейния мир. Извън майтапа страхотни благодарности на зълва ми, защото всеки път когато видя мъж ми да яде риба за мен е успех. Знаете полезно е и така нанатък. Сега ще посветя тази година да измисля как да накарам и малката проклетия да прояде. Кво като е зодия риби. Все ще има няква рибка дето да я яде освен риба тон в консерва. Щом баща й прояде...
И след тези излияния по същество. Онзи ден /докат аз преглъщам неизбежния факт , че този уикенд ще ми се разкаже играта щото то съботата мое да си е 8 март ама у назе ще е тошов ден- демек замина ми измисленият, но празник, а в неделята ще го направя мамин зарад хубавелката си, / чувам аз един разговор между брат и сестра. „-Рагу от сьомга ве, много ще ти хареса. - Ти сигурна ли си? – Сигура ве брато, ще си оближеш пръстите.” Слушам си аз, преговарям си кво ми е поръчало чавето за ден дена и ич не връзвам, че тез щуротии на мойта глава. И носи се нашичкия с препоръчаното с три сърца от любимата сестра цело кило сьомга и вика искам като сестра ми. Ша му се не види. Аз строила сто рецепти за сьомга и обикновено го раздавам гаврош пред рибарския, а той ся донесъл ми съкровище и вика кат сестра ми. Ми кво да правя като нъл именик и требе обуя плюшките и само да се усмихвам викам добрйе ве. Ко ся кат сестра ти? И се оказа следното: Филенцата риба се овкусяват със сол/там се внимава, че има подправка после/ и черен пипер и се накисват сока от един лимон и малко бяло вино. Последното естествено добавих на свой акъл щот аз на тъкъв урок съм била по мариноване на риба. Престоя два часа и след това обзаведена с една подправка за риба на Котани с босилек /към която обаче аз добавих и моя си с девисил – едно малееше, едно аз пък риба без девисил нища/овалях рибока и го настаних в гювеча. Може, разбира се ,и в йена, ама ако не си изпочупил надлежно я капака, я самия съд на съответното от две части. Върху рибока нарязах на едро три глави лук и нарязах на колелца лимон. Добавих и маринатата, в която спаха рибките и захлюпих да не се ядосвам повече, че не е мойта рецепта. Забравих го у фурната за около час щото имах там и едно охо бохо да творя и още нещо си и след час вече умилостивена от първата ракия и сладките приказки с приятели благоволих да махна капака и да го запека. Туй то философията „на сестра ми”. Не подозирайте тук презрителна нотка. Хубавите неща обикновено са точно толкова лесни за изпълнение. Обаче аз се озовах пред друг казус. Мъжо взе че се влюби в нещото и рече само така да го правя, а аз май се оказа, че това не е точно моята риба. Да ми се неначудиш. Затова сега съм решила онуй дет скрих да си го направя по мой си начин и много ще внимавам да не му ареса на – той си знае- та да си похапна с кеф.
Ето и малко снимки от суровото рагу през пълненето на гювеча до готовото ястие,с което пак запазих семейния мир. Извън майтапа страхотни благодарности на зълва ми, защото всеки път когато видя мъж ми да яде риба за мен е успех. Знаете полезно е и така нанатък. Сега ще посветя тази година да измисля как да накарам и малката проклетия да прояде. Кво като е зодия риби. Все ще има няква рибка дето да я яде освен риба тон в консерва. Щом баща й прояде...
Прикачен файл
сьомга рагу - сурова.jpg (49.17 KиБ) Видяна 3309 пъти
Прикачен файл
сьомга-вече маринована.jpg (48.09 KиБ) Видяна 3309 пъти
Прикачен файл
овкусен рибок.jpg (66.43 KиБ) Видяна 3309 пъти
Прикачен файл
в гювеч с екстри.jpg (45.9 KиБ) Видяна 3309 пъти
Прикачен файл
сьомга с лук в гювеч-порция.jpg (65.04 KиБ) Видяна 3309 пъти
Тема ""Направи сама" на печката :)" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература
- ↳ Връзки към Интересни сайтове
- Магазин
- ↳ Препоръки и Мнения за он-лайн магазина
- ↳ Крадeни инструменти !!!