• 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 102
Съвети за начинаещи готвачи.
kapanec - специалист
[quote="stiv1961"]

Здрасти за твоя случай трябва да знаеш и колко е алкохолния му градус предполагам че 7-8градуса .Правиш следното изваждаш всичкото Вино само виното без пращините(джибрите или както там му викате по вашия край) слагаш в друг съд на по топло място 15-18 градуса да е помещението на 100л вино 20 литра топла вода и си купуваш ДИАМОНИЕВ ФОСФАТ пакетче(30гр) разбъркваш хубаво и започва чакане и опитване когато спре да ти сладни го прехвърляш в друг съд и на 1 литър вино слагаш 1 мл серниста киселина затваряш съда плътно и изчакваш 2 седмици и започваш да си го пиеш след тоя двуседмичен период. :drinkers:
stiv1961 - майстор
kapanec написа:
stiv1961 написа:

Здрасти за твоя случай трябва да знаеш и колко е алкохолния му градус предполагам че 7-8градуса .Правиш следното изваждаш всичкото Вино само виното без пращините(джибрите или както там му викате по вашия край) слагаш в друг съд на по топло място 15-18 градуса да е помещението на 100л вино 20 литра топла вода и си купуваш ДИАМОНИЕВ ФОСФАТ пакетче(30гр) разбъркваш хубаво и започва чакане и опитване когато спре да ти сладни го прехвърляш в друг съд и на 1 литър вино слагаш 1 мл серниста киселина затваряш съда плътно и изчакваш 2 седмици и започваш да си го пиеш след тоя двуседмичен период. :drinkers:
То виното е извадено от джибрите отдавна и върви тихата ферментация, ама доста време мина.....карай , февруари, март ще пием хубаво мерло :)
MMIel - специалист
@kapanec до някъде е прав, защото и ние вадим виното (червеното) от джибрите за тиха ферментация след като е достигнало около 0-1-2-захарност т.е. след като е преминала бурната ферментация. Твоята захарност ми подсказва, че май трябва да изхвърлиш виномера, а ако е верен значи е сбъркана (поне за мен) технологията за правене на вино.
filmatoplo - майстор
Чета и се учудвам :? , при нас няма лошо вино , тоест то до нова година рядко стига :-D Пиенето му започва още при големите балони излизащи от бурето -малко е мътно , човека черпещ с виното се оправдава че като застудее то ще се избистри :-D .Всяка прилика с вашия метод -не ни е позната :drinkers: :-D .Нашия виномер е -абе мерим виното само с 3 и 5 литрови тубички , а дегостация в 200 гр чаши :drinkers: .за спама -шега да бъда извинен -коледа наближава :rock: -при нас морето е вино, вървиш по плажа -намираш 1,50 и си купуваш 1 литър от бакалията :wink: -това е лаф на местен чакал.
valentor - специалист
В края на септември бях сложил 157 кг мерло + 105 кг червен мискет+135 кг каберне + 23 кг мускат отонел. Държах го 6 шест дена да ври и го прелях за тиха ферментация в туби/бидони от вода 11 единадесет литрови, пълни по около 10-10,5 литра, на капачките на които имам монтирани водни сифони. Извадих към 215 литра. Въпреки от предишните си опити да знаех, че виното става през зимата, а и количеството което налях имах предвид да ми стигне до февруари 2013 , бях се отчаял по причина че беше сладко. И ето, че всичките ми страхове/съмнения са били напразни. Виното си стана сега, в началото на януари 2012. Никаква сладост. Тежко искрящо вино. Сега се чудя как да го съхраня до след година, това което остане, а то ще е поне едно 80 литра.
svetliopi44 - Чирак...
Олееее , то мойто взе да свършва , а вашето сега става .... :shock:
MMIel - специалист
Една година така ми остана. Напълних го в 10л туби от минерална вода до капачката. Сложих по 10мл серниста киселина на туба и прибрах в килера на тъмно. Виното беше перфектно до септември, когато свърши :)
jekasus - майстор
За хората, дето си разреждат виното :-D

Прикачен файл

DSC_0237.JPG
daniel.genchev - напреднал
Здравейте колеги.
Стягате ли новият винен сезон? Аз още обикалям да си търся бидон, тази година за пръв път ще правя вино. Баща ми вчера мачка грозде за неговото вино, но по нашият край още не са за почнали да продават.
stiv1961 - майстор
Що, чух, че в Оряховица продавали мерло по 80 ст. Утре и аз ще ходя на гроздобер на лозето. Майка разправя, че видяла няколко човека с торби грозде/ само да не е моето/ :-D
  • 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 102

Тема "Вино" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: