• 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 34
Съвети за начинаещи готвачи.
Илчо Илиев - майстор
gechev, ние правим така дроб като загине домашния любимец по коледа...
Понякога се пекат на скарата,но като няма кой...печем във фурна.
Иначе преди време имаше из магазините едно касапско мезе..или нещо подобно се казваше, карантия завита в було,обаче нещо бяха объркали цените и на мен не ми хареса...
А на тоя майстор съм му гледал доста от клиповете и наистина е феноменален,е освен,че готви все барани, а тук е малко трудно да си намериш овче месо,но това е една друга тема..
Преди години имахме овце и позаколвахме , та тоя е много прав за овчия дроб, няма нищо общо с останалите,е освен заешкия..
Иначе , аз ако го правя тоя дроб на жар/скара по този начин, бих го понакиснал за час-два с оцет...
Абе важното е да има мезета и бера и най-вече с кого да ги споделиш...

teon, ти да не си мислиш,че в кренвирша има кожа.....само кокали и лой и най-вече колаген, а как и от какво го произвеждат....оставям го на твоята фантазия..
Кожи има от доста години по някои магазини и понякога си вземам,но преди ги правех само тях на скара/грил тиган..
Почиствам, осолявам, малко чер пипер и червен и ги пльосвам на скарата и за секунди от една квадратна педя кожа, става нещо като кюфте...обръщаш докато добре се препече и...газ на берата..
Преди си печахме крилца на жар,но....при цена 4,5лв/кг ми мина мерака...
После минахме на трътки, пак на жар,но и те станаха скъпи...
И сега ...на кожи..
Абе на който не му пречат...(холестерол, диабет, кръвно), са си добро мезе за малко пари
Pgv64 - специалист
И ето сефтето на валандърчетооо...:
Мариновани пикантни свински гърдички-рецептичка:
Първо омазахме валандара с сланинка!
После си сипахме малко ракийка и започнахме да готвим:
1 .5 кг пресни свински гърдички
Марината: 1 шише соев сос
3-4 скилитки чесън -пресован
1 лъжица мед
кимион ,черен пипер,босилек(малко), лют пипер на вкус
2 лъжици зехтин
50гр червено вино кипнато на котлона
Без сол!!!!!
Гърдичките се накисват в маринатата за 24 ч. и после върху валандарчето.когато се изпекат (алангле) се поливат със сока на 2 лимона и се слага 1 глава печен лук на филийки,захлупват се в йенска купа за 10 мин. да поемат ароматите и ...воала -готови за консумация с ракийка естествено!
А втората гозба е : челадинки , лук ,магданоз , 1 скилитка чесън, домат пресен(обелен) , черен пипер, сол , зехтин 2 -3 лъжици . След 5 -6 мин бъркане се слагат 2- 3 яйца и бъркане още 2 мин.Яйцата да са рохки ,не препържени! Е това е второто мезе!
Третото беше салата с розови домати :-D
Поляхме обилно с хубава ракийка и... те така!
Ето и снимки:
Извинявам се - снимките са в обратен ред... .Бе, няма значение то ракията свърши и гърдичките също... :-D

Прикачен файл

Снимка0241.jpg
Снимка0241.jpg (60.89 KиБ) Видяна 5175 пъти

Прикачен файл

Снимка0240.jpg
Снимка0240.jpg (84.96 KиБ) Видяна 5175 пъти

Прикачен файл

Снимка0239.jpg
Снимка0239.jpg (77.1 KиБ) Видяна 5175 пъти

Прикачен файл

Снимка0238.jpg
Снимка0238.jpg (76.16 KиБ) Видяна 5175 пъти

Прикачен файл

Снимка0236.jpg
Снимка0236.jpg (99.46 KиБ) Видяна 5175 пъти
Теди - специалист
С огромни благодарности към Стоян/Stiv1961 ето и нашето сефте :partyman: :drinkers: :prayer:

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
petkov_75 - специалист
Чак сега ли бре, Теди?! :? С здраве да си го ползвате и да ви е сладко! :prost:
И аз съм приготвил едни гадни ребърца,но още се чудя каква марината да им спретна! :? Някакви препоръки?! :-D
Илчо Илиев - майстор
Аз по принцип не ползвам маринати в общо приетия смисъл, макар,че преди време пробвах разни варианти-соев сос, вино+подправки+чесън,но....не ми хареса..
Сега само овкусявам месата със сол+чер+червен(лют) пипер и ги оставям поне 3 дена в хладилника ..
stiv1961 - майстор
Браво, Теди сефтоса го :) Илчо, кой ще чака три дни, аз също овкусявам със сол, черен и червен пипер и ги оставям в хладилника толкова време колкото трае аперитива :)
Илчо Илиев - майстор
ЕЕ, Приятелю, то вярно,че вълк пастърма не суши,но аз обичам да изпипвам нещата и когато ще има мероприятие , изваждам месата 3-4 дни по-рано и ги подготвям ...
Обаче, когато няма време за това, соля на скарата, но си е друго като узрее месото, особено свинското, за пилешко и заешко не важи в такава степен,но кайма и меса свински задължително ги оставям 2-3 дни с подправки и сол да си узреят..
MMIel - специалист
Браво, Теди. =D> =D> =D> Прекрасно изглежда започнах да преглъщам чак :). За следващият път си приготви един микс от зеленчуци по вкус. Печи ги до готовност и ги разбъркай с чист масло и сол(Рецептата е споменавана по напред в темата). Ще си оближеш пръстите.
Krass - майстор
С огромни благодарности към Стоян/Stiv1961

Абе къде изчезна този човек :?
hidrazin - майстор
Krass написа:
С огромни благодарности към Стоян/Stiv1961

Абе къде изчезна този човек :?
Ай стига вече. За този въпрос вече си има тема от ПЕТ страници и то съвсем прясна:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 45&t=43666
Да е жив и здрав !!! Ама четете го тоя форум де! :lol: Ще взема да те накажа с един валандър!!!
:partyman:
  • 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 34

Тема "Рецепти за ,,Валандар"" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: