• 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 102
Съвети за начинаещи готвачи.
Здравейте, хубава тема! За тази година ще споделяте ли опита си? Ако ще е интересно, аз мога да споделя моя.
stiv1961 - майстор
Ами споделяй :) , моя съм го споделил на предната страница със снимки :partyman: . Тази неделя сигурно ще претакам.
Вчера от Люлинския пазар купих 100 кг шевка и 90 кг каберне.
Смляха го, отделиха чепките. Всичко това ми струваше 202 лв.
Напълних бидон от 130 литра, като ширата стигна на 15 см от горния ръб, което според мен означава, че излезе 110 литра.
Температурата на въздуха вчера сутринта беше 15 градуса, а по обед, когато купих гроздето и го насипах в бидона - 22 градуса.
В мазето температурата е 20 градуса.
След наливането захаромера показа 21%. Интересното е, че два часа по-късно показа 22%.
Тази сутрин ферментацията беше доста бурна, нивото на ширата е наравно с ръба на бидона.

Правя вино за трета година, предишните две обаче с десертно бяло грозде болгар от моите асми. Доказа се, че не става добро вино от десертно грозде, особено бяло - изпих го разбира се, но така и не се избистри.

Тази година реших да направя червено вино, и затова купих от пазара.

Не ползвам други дрожди, освен естествените в самото грозде.

Въпросите ми:

1. Смятате ли, че са ме излъгали на пазара за килограмите грозде?
2. Да бъркам ли ширата всеки ден по време на бурната ферментация?
3. Трябва ли да има достъп на въздух по време на бурната ферментация?
4. Тъй като смятам да отделя виното от джибрите след бурната ферментация, кое е по-добре - в буре на 10 години, или в големи стъклени съдове ? Бурето е 140 литра, и ще остане доста въздух в него.
torbalan - Дървен философ
Ако имаш 110 литра течност от около 190 кг. грозде - всичко изглежда правдоподобно... и да са те излъгали, не е било с много...
crez - майстор
Емил Костадинов написа:
След наливането захаромера показа 21%. Интересното е, че два часа по-късно показа 22%.Тази сутрин ферментацията беше доста бурна, нивото на ширата е наравно с ръба на бидона.
Правя вино за трета година, предишните две обаче с десертно бяло грозде болгар от моите асми. Доказа се, че не става добро вино от десертно грозде, особено бяло - изпих го разбира се, но така и не се избистри.
Не ползвам други дрожди, освен естествените в самото грозде.
Въпросите ми:
1. Смятате ли, че са ме излъгали на пазара за килограмите грозде?
2. Да бъркам ли ширата всеки ден по време на бурната ферментация?
3. Трябва ли да има достъп на въздух по време на бурната ферментация?
4. Тъй като смятам да отделя виното от джибрите след бурната ферментация, кое е по-добре - в буре на 10 години, или в големи стъклени съдове ? Бурето е 140 литра, и ще остане доста въздух в него.
Захарноста се мери веднага след смъстването, сложиш ли сернистата киселина или калиевия метабисулфит веднага показанията се променят. Болгара е десертно грозде ила в него много плътна маса и бистренето(откаляването) става много трудно. По принцип бялото вино е доста капризно за правене. Бърка се поняколко пъти на ден докато трае бурната ферментация(около седмица) Бидона се покрива с тензух по време на ферментацията, пагубно е за виното ако се появат винарки (малки мушици) След около три седмици го източваш от майката в стъклени съдове, слагаш тапа и воден затвор, уплатняваш със болкит и започва т.н тиха ферментация и откаляването. След около месец с маркуч правиш първото преточване или т.н проветряване. Вземаш една дъска на нея наковаваш тънки летвички под 45 градуса като ги разминаваш през 1см. и пускаш виното да тече през така получените улеи. Увеличавайки пътя на виното и допира с въздуха то се проветрява, изчезва миризмата на сяра, окислява се. Връщаш утайката при майката и пак наливаш виното в чистия съд и вече затваряш плътно, като предварително запалваш малко сяра в едно съдче над виното. Това се прави дасе унищожат всички възможни микроби които биха вкиселили виното и отлагането на бяла смага по повърхнастта. След месец повтаряш операцията. В майката слагаш на 10л. вода 1кг. захар и правиш второ вино за ракия. Това е, наздраве. :partyman:
ПП от 100 кила грозде при сегашната суха година нормално се получава 50 л. вино, ако не си му слагал вода.
stiv1961 - майстор
По т.2- бъркай я. Аз лично потопих шапката с плътна кръстачка и закамих една дъска в тавана. Така шапката е постоянно в ширата и не изсъхва.
По т. 3- по време на бурната ферментация бидоните ми са без капак, значи има достъп на въздух.
По т. 4- след бурната ферментация налях виното в бурето като оставих 2-3 пръста въздух до гърлото на бурето. Затапих го с тапа като в средата пробих отвор за шлаух, който е вкаран на около 2-3 см над нивото на виното. Другия край на шлауха е в буркан пълен с вода. Така при тихата ферментация няма достъп на въздух. В събота токнах малко в една чаша и видях, че вече е почти избистрено :) / за две седмици/.
Отлях и 19 л шира в един галон от мин. вода пак с воден клапан. В събота ако се е избистрило източвам виното от бурето, измивам бурето от калта и пак наливам виното обратно като ще долея от галона толкова колкото да се напълни бурето.
Не знам дали това е правилният начин, но каквото толкова :)
Stefan_62 - майстор
stiv1961 написа:
По т.2- бъркай я. Аз лично потопих шапката с плътна кръстачка и закамих една дъска в тавана. Така шапката е постоянно в ширата и не изсъхва.
По т. 3- по време на бурната ферментация бидоните ми са без капак, значи има достъп на въздух.
По т. 4- след бурната ферментация налях виното в бурето като оставих 2-3 пръста въздух до гърлото на бурето. Затапих го с тапа като в средата пробих отвор за шлаух, който е вкаран на около 2-3 см над нивото на виното. Другия край на шлауха е в буркан пълен с вода. Така при тихата ферментация няма достъп на въздух. В събота токнах малко в една чаша и видях, че вече е почти избистрено :) / за две седмици/.
Отлях и 19 л шира в един галон от мин. вода пак с воден клапан. В събота ако се е избистрило източвам виното от бурето, измивам бурето от калта и пак наливам виното обратно като ще долея от галона толкова колкото да се напълни бурето.
Не знам дали това е правилният начин, но каквото толкова :)
Абсолютно правилно, но е хубаво към декември -януари да направиш още едно претакване на бурето и пак да го измиеш от калта, но не е задължително / е стига да има още вино в него де :lol: /. Взависимост от външната температура бурната ферментация протича за около 10-14 дена, а тихата за около 20-30 дена. Аз накрая преди да го налея в буретата / тихата го държа в бидони / го доизбистрям с желатин и тогаво го наливам. Но всичко е въпрос на вкус :lol:
teon - специалист
crez написа:
В майката слагаш на 10л. вода 1кг. захар и правиш второ вино за ракия.
...не е ли малко шекера :?...
stiv1961 - майстор
teon написа:
crez написа:
Аз го правя 1/3 захар спрямо вода :?
Stefan_62 - майстор
teon написа:
crez написа:
Малко е разбира се - /"Колкото повече, толкова повече!" казал Мечо Пух/ :lol: , от шекера зависи количеството на крайният резулта стига де е в рамките на разумното. Аз го правя 1/4 или на 10л. вода слагам 4кг. захар.
  • 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 102

Тема "Вино" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: