• 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 102
Съвети за начинаещи готвачи.
kapanec - специалист
Колега ако може малко повече инфо за гроздомелачка-ронкачка,снимки ,на ток ли е, цена от къде е купена или е самоделка.Че тая процедура със ронкане и смилане ми е най време губеща
илко илиев - специалист
колеги вчера обрахме и смяхме един тон грозде.вече то си знае работата да ври
valentor - специалист
Ръчна е , като под нея имам улей през който трябва да се избутва в бидоните оронканото.
300кг. грозде преминаха за около час и 30-40 минути.
Промишлено е произведена.
Цената е 360 - 380 лева при различните продавачи.
Потърсете в нета. Има инфо.
roly - специалист
Колеги, искам съвет:

Ще използвам един 150 л. бидон за бурната ферментация, та
да го затварям ли плътно с капак, капака леко открехнат ли или въобще без капак
през седмицата на бурната ферментация?
И ако е отворен- как да се спася от винарките?
caribi - специалист
Обезателно затваряш бидона с капака, но не плътно. В смисъл капака не го стягаш ако има обръч, или не го завиваш плътно ,ако е на резба. Целта е газовете отделени при ферментацията да излизат от бидона.Първите 2-3 дни бъркай, обливай шапката с шира. Относно винарките - пръскаш около бидоните с нуван -от агроаптеките, и подържаш хигиена в помещението.
Илчо Илиев - майстор
:headbash:
Последна промяна от Илчо Илиев на нед сеп 22, 2013 3:31 pm, променено общо 1 път.
caribi - специалист
Ако е силна и бурна ферментацията шапката да не избута кола нагоре и да вдигне покрива :weedman:
roly - специалист
На капака на бидона мисля да монтирам един вентил от безкамерна гума и на него маркуче потопено в буркан с вода, така хем мисля да залостя капака да не влизат винарки, хем да излиза газта от бурната ферментация да не гръмне бидоня :furz: и ще го отварям само за бъркането.
Какво ще кажете?
bulhomes2 - майстор
Илчо Илиев написа:
... скарата я залоствам с подходящо дърво на мартака/гредата...
Бидона в гърлото нали е по-тесен. Направил съм си едно бичме да "запъва" в стеснението и на него залоствам подпиралката на скарата.
  • 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 102

Тема "Вино" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: