• 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 80
Съвети за начинаещи готвачи.
Stefan_62 - майстор
Mega написа:
Аз отварям, но да си питам. Значи оставям както виното с капак, но не стегнат.
Точно така, махаш обръча и поставяш само капака/ все пак в бидона си върви ферментация/ затова се издува като го стегнеш плътно и може да се пръсне. Когато приключи ферментацията си слагай обръча ако искаш, но просто няма смисъл от тази операция.
nikolson - майстор
Айде бе, аз вече хапнах свинско с кисело зеле. Иска още малко, ама не се стърпях... :drinkers:
Илчо Илиев - майстор
Е , то гладен не допича, бос не доушива.....
За бидона и капака... еми то няма смисъл да е затворен херметично,а и все пак трябва да се поглежда от време на време, ако не да се преточва,то поне да се понатисне, ако някоя зелка е изплувала....
То от горе си прави съга, която трябва да се обира внимателно,но ако му сложиш калиев сорбат, съгата или изчезва или силно намалява....
А за кисело зеле...аз още по-миналата седмица си правих свинско със кисело зеле.....бях накълцал 3 зелки в едни бидонче и то за седмица даже малко беше превтасало...
Иначе заложих 1 бидон 120л на глави и 1 бидон 80л кълцано, остава свинското, но вероятно ще е с патешко....
valentor - специалист
Илчо Илиев написа:
….,то поне да се понатисне, ако някоя зелка е изплувала....
Що изплувала, Илче ?
На питанката защо е изплувала – отговорът се разпада на две части:
1.
Защото солта е повече от 3 % и си има измислен герой “Арх…и….мед “, почти като архонт. Бил най –най-най-умен, та се сетил ,единствено той, за водоизместването (голЕМ кикот )

2.
Има ли решетки-било пластмасови,било дървени ?
Има я !
Има ли пластмасови бутилки/шишета/бидонЕ ?
Има я !
Ееее тогиС ?
Пълним вместимост с вода и полагаме върху решетката.
Няма ние да натискаме я. Нека водата да натиска- демек (на чист булгурски казано) тя /тежестта и/ да работи, а ние сме мнооого мързеливи
nikolson - майстор
valentor написа:
Илчо Илиев написа:
….,то поне да се понатисне, ако някоя зелка е изплувала....
Що изплувала, Илче ?
1.Защото солта е повече от 3 % и си има измислен герой “Арх…и….мед “

2.Пълним вместимост с вода и полагаме върху решетката.
Няма ние да натискаме я. Нека водата да натиска- демек (на чист булгурски казано) тя /тежестта и/ да работи, а ние сме мнооого мързеливи
Хич не разбрах връзката между маса и обем, формулирана на булгУрски, пък за вместимостта ще го прочета още няколко пъти, белким разбера. #-o
Stefan_62 - майстор
valentor написа:
Що изплувала, Илче ?
1.
Защото солта е повече от 3 % и си има измислен герой “Арх…и….мед “, почти като архонт. Бил най –най-най-умен, та се сетил ,единствено той, за водоизместването (голЕМ кикот )
Ами то някой зеленчуци и плодове, си плуват и в прясна /неосолена/ вода, а зелето е едно от тях :lol:
Илчо Илиев - майстор
valentor, Приятелю, всичко си има бидоня, баш както си го описал, и зелце си има и решетка си има и тубичка с вода си има, всичко си е ток и жици, но не всеки си ги има тея неща и е добре да си поглежда зелцето..
Това с 3-те % сол може и да има някаква далечна връзка, но в началото на нещата , като сложиш ония ми ти зелки, те са леко сухи...имат си въздух между листата и докато на всякъде се наводни...леееко изплуват и искат по-солидно натискане, после си седят мирно и чакат включване...

п.п. Съжелявам,че нямам снимачна техника под ръка, да ти фотам как съм го направил и правя от поне 20г....
nikolson - майстор
Stefan_62 написа:
Ами то някой зеленчуци и плодове, си плуват и в прясна /неосолена/ вода, а зелето е едно от тях :lol:
Ха де! Сиракузецът нещо такова е казал, ама аз друго разчитам...
valentor - специалист
Илче,
Успокоих сЪ, щот хамалогията мноооого я мразя , а кът видя че някой я прилага и ..хоп гледам да помогна на човека.
ОК, обЪркАл съм се.

Аз тЪй праЯ (по-горе сам писал) : 2,25 % водосолен разтвор + решетка върху зелето, а върху нея вместимост с вода
Илчо Илиев - майстор
ААА, и аз мнооого я мразя това нещо..работата и ич не си давам зор, кат може и с по-малко....
И идея си нямаш колко неща съм изобретил ....от мързел, ся не ма карай да ти давам примери....
Това с процентите малко ми бяга, просто не ми се смята и мисли де, но аз си слагам по 25-27 гр сол на л вода....
Иначе на втасалата трушия за саламурата си направих труда да премера колко сол в крайна сметка се слага...нали там има една заигравка с яйце ,че после незнам колко си още вода,че баба му фърчилото...
Аз кат сметнах, в крайна смета тряя 75 гр сол на л вода, обаче се оказа,че има разлика в солта и тая год. ми стана трушийката малко солена...
  • 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 80

Тема "Кисело зеле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: