• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 25
Съвети за начинаещи готвачи.
nikivd - специалист
В моите сложих 40% телешко, 50% свинско (не тлъсто) и 10% Сланина :) Тук е доста студено нощем, за тази нощ го дават -7 градуса. Чудя се дали ще исъхнат вобще :?
nikivd - специалист
julian1960 написа:
Селитра се слага на 10 кг месо 1 грам ако нямаш селитра сложи две лъжици захар и малко мед е нама да е същ резултата но става
Хора защо се тровите със тази селитра? Тя се слага само за цвят! Аз лично я заменям със 3-4гр. червен пипер на кг. месо. :)
LazarGanev - "Велик майстор"
Не се слага за цвят, а като консервант - запазва вида и вкуса на суровото месо. Цвета от червения пипер или червена боя няма нищо общо. Селитрата, когато е в норми не е вредна, но трябва да се слага само на трайни продукти - които ще се консумират след месец да речем (луканки, суджуци пастърми), не е за прясна кайма и наденички за скара. За да се спарват дозите, най-добре е да се ползва нитратна сол (вместо обикновена) за смляното месо
nikivd - специалист
Колега не знам къде си чел тези глупости, но селитрата е забранена в доста страни, и е канцероген. Технолог, който работи от години във фирма за производство на месни продукти ми даде рецептата. Каза ми да не слагам селитра, защото тя е само за цвят!!!
filmatoplo - майстор
Да питам- външната част на луканките започна да посивява или побелява -просто червото съхне , така ли правят вашите , не миришат тоест не са развалени нещо -изядох 2 за тест -нищо им няма , ама пак да питам. :? :)
a_anastassov - специалист
След като кашляш (кихаш) без усложнения, значи всичко е нормално :lol:Ако имаше проблем със стомаха щеше да те е страх да кашляш ако не си в тоалетната. Това беше шега. Според мен потъмняването е нормално - при мен винаги е било така.
LazarGanev - "Велик майстор"
nikivd написа:
Колега не знам къде си чел тези глупости, но селитрата е забранена в доста страни, и е канцероген. Технолог, който работи от години във фирма за производство на месни продукти ми даде рецептата. Каза ми да не слагам селитра, защото тя е само за цвят!!!
Ти си чул от технолог, пък на мене родителите ми са технолози и от как се помня в къщи се правят суджуци :wink: . Канцерогени са всички консерванти, а тях сега ги слагат дори и на хляба. Не случайно казах, че се слага само на трайните деликатеси. Сега се ползва нитратна сол, което се същото, а червения пипер се ползва за запържване на боба и за паприковане на сланина :-D
valentor - специалист
Айде, като за първо писание, да се включа:
filmatoplo написа:
…външната част на луканките започна да посивява или побелява….
Е, те това нЕкои му казват „бяла благородна плесен”. Приема се , че е резултат от правилна ферментация.
За да получа този резултат си събирам кожички, бели, от предишни серии, и след хидратирането им, потопявам в тяхната „вода” следващата серия. Сега например, днес, облях с такава „вода” суджуците си, като кожичките съм си ги събирал през пролетта на 2011.
valentor - специалист
Ето и малко нагледен материал: първа серия, към последна фаза на изсушаване, като се забелязва начало на побеляване с "бяла благородна плесен"
Прикачен файл:
13122011-1.jpg
13122011-1.jpg (64.83 KиБ) Видяна 18962 пъти
а втората серия е на около 4-5 дена, един път затискана за една нощ, и два пъти обливана с "водичка за бяло"
Прикачен файл:
13122011-2.jpg
13122011-2.jpg (64.37 KиБ) Видяна 18962 пъти
очаква се продължение
filmatoplo - майстор
:prayer: Разгеле успокоих се -същото побеляване :partyman:- Не щеме ний богатства ... - не щеме ний пари ...- ний искаме свобода и човешки правдини :wink: .
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 25

Тема "Въпрос за суджук, луканка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: