Съвети за начинаещи готвачи.
profy - специалист
По всяко време, ама пътем осигури яйца от щастливи кокошки ! :lol:
Във Варна съм, сезонът приключва края на октомври, морския, де.
Е, по-точно, в едно село до Варна, че не и понасям диалекта.
sdeath - специалист
Най-добре без скара на дърво, така става най-добре и сочно :) ей сега е сезона за планинарите и скараджиите очертава се по-дълго това лято :)
Pgv64 - специалист
Значи колеги , червоугодници , за мен скарата е само на дърво (дървени въглища). Другото е компромис.Не се ли опуши мръвчока и не замирише ли на дърво -не е същия.Ето една рецептичка за скара от мен: Едно свинско вратле ,около 2кг без кокал. Нарязва се на пържолки дебели около15-20мм.Срязват се жилките да не се свива пържолката и се начукват хууубаво да станат почти "двойни".Поръсвам ги с черен пипер и кимион 2:1 пропорция , ама леко и ги слагам настрана.Правя марината от 1 и1/2 шишенце соев сос , 80-100 гр вино червено(кипното но котлона за 2-3мин.) , 1 и1/2 голяма лъжица мед стопен,1,лъжичка микс кимион с ч.пипер, 1/3 пакетче на "маги" за скара,2-3 лъжици зехтин,3-4 скилитки пресован чесън, и който обича 1/4 лъжичка лют пипер.Така направена маринатата преседява около час да поемат всички съставки и после редя пържолите на редове в тенджерка или йена с капак.Ред пържоли поливам богато с соса и така докато наредите всичките и отгоре доливате остатъка от маринатата.Не ги натискате. Преседяват в хадилника минимум 12ч. -идеално около24ч. И после на скарата.Скарата я позасилвам , мажа я с сланинка и ги мятам да се поожарат(капсуловат) после ги въртя по често на малко по слаба жар. оставям ги задължително алангле.Когато са готови ги слагам в йенска тенджера с капак и ги поливам с сока на 2-3 лимона.10 минути след това са позадушени и готови за консумация!И най важното никаква сол.
А сега те ви и съоръжението на което правя мръвчока:
Прикачен файл:
Снимка0170a.jpg
Снимка0170a.jpg (34.64 KиБ) Видяна 2214 пъти
Прикачен файл:
Снимка0168a.jpg
Снимка0168a.jpg (46.22 KиБ) Видяна 2214 пъти
Докато се пекат мръвките задължително се поливат с ракийка или винце-това за мен вътрешно. А самите пържолки или друга мръвка с остатъка от маринатата разредена с маалко водичка, след като сме ги извадили от тенджерчето.Ако има и музика направо си оставам на скарата :-D Надявам се да ви хареса! :wink:

Тема "Питане за скара" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: