Съвети за начинаещи готвачи.
kostadin_spasov - специалист
Привет колеги, стара е темата ама не се здържах.
Рецептата от Зарата-Стиви е истинската за "Яйца по Панагюрски", а за добавената тема с осмянката - е "осмянка" му казва дядо в Ямбол, а тук в П-ще му казват "висменка" ама на скара с ямболската ракиика :drinkers: на дядо Мишо /Царя/ и добра компания, все ми е тая как ще го наричате :partyman:
MMIel - специалист
Правя яйцата, като бат Стоян и винаги съм се притеснявал, че рецептата ми не е много точна, но след одобрението на Костадин Спасов (визирайки от къде е) съм спокоен. Единствената разлика е че яйцата са пъдпъдъчи (гледам пъдпъдъци и яйца не купувам) и че отгоре поръсвам със черен пипер и босилек освен неговите подправки.
iivanov - майстор
Вариация на"яйца по панагюрски"са"яйца подлучник".Там яйцата се пържат от двете страни и се залива с кисело мляко и счукан чесън.В олиото от яйцата се запържва червен пипер и се залива отгоре.След това яйцата се изхвърлят и се поднасят валандърските мръвки на stiv1961
stiv1961 - майстор
iivanov написа:
Вариация на"яйца по панагюрски"са"яйца подлучник".Там яйцата се пържат от двете страни и се залива с кисело мляко и счукан чесън.В олиото от яйцата се запържва червен пипер и се залива отгоре.След това яйцата се изхвърлят и се поднасят валандърските мръвки на stiv1961
Аз не бих ги изхвърлил защото съм луд фен на яйцата :supz: , но и с мръвки може :-D
Въпрос, колко оцет да сложа в кажи речи 500мл вода. При 1 супена лъжичка и вряща вода яйцата пак се "разкишкват".
Ако сложа повече оцет ме притеснява да не киселят. Дали не съм уцелил яйца от нещастни кокошки и затова ? :-D
stiv1961 - майстор
ilko_g написа:
Въпрос, колко оцет да сложа в кажи речи 500мл вода. При 1 супена лъжичка и вряща вода яйцата пак се "разкишкват".
Ако сложа повече оцет ме притеснява да не киселят. Дали не съм уцелил яйца от нещастни кокошки и затова ? :-D
Не е от оцета, една супена лъжица е добре. Следващия път след като заври водата пускай яйцата от ниско, почти на нивото на водата. Е, ще гледаш да не се попариш с вряща вода.
filmatoplo - майстор
:-D И жена ми тъй бае с яйцата :supz: ама със Стив и показахме как става :yawinkle: .
hidrazin - майстор
Аз съм фен на тия яйца и всичко тук е почти вярно, с изключение на заливкта (запръжката).
По оригиналната рецепта се заливат с мазнина, оцветена от изпържването на моркови нарязани
на ситно, а не от запръжка с червен пипер. И с него става. Един съвет - нека мазнината да е смесена.
Примерно олио и малко краве масло. Ако заместите олиото с хубав зехтин резултата е невероятен.
Да Ви е сладко!
:partyman:
torbalan - Дървен философ
hidrazin, твоя ник ме стряска, а в готварска тема като го видя - направо в ужас изпадам ;)
stiv1961 - майстор
hidrazin написа:
По оригиналната рецепта се заливат с мазнина, оцветена от изпържването на моркови нарязани
на ситно, а не от запръжка с червен пипер.:partyman:
Ясно, ама от къде я извади тая ,,оригинална рецепта", че аз нещо не мога да я намеря. Аз също съм върл фен на яйцата, независимо как са приготвени и доста ровя из нет-а да си търся рецепти с яйца. Даже и в ,,Уики"- то я пишат с червен пипер :?

В Панагюрище е известна следната рецепта, която се предлага по заведенията из цяла България, като под наименованието „Яйца по панагюрски“:
3 яйца се счупват в подходящ съд с вряща, подсолена вода. Изваждат се след 5 мин. с решетеста лъжица, така че жълтъците да не се разтекат.
В плитка чиния се слага начупено бяло сирене, върху което се нареждат яйцата. Полива се обилно с препържено масло и червен пипер.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 1%89%D0%B5

Тема "Яйца по Панагюрски" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: