• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8
Съвети за начинаещи готвачи.
infomar
Нещо особено на сливовата ракия има ли, че имам три дървета и ме е жал да хвърлям плода. Направих компоти и сладко, ама остават около 100-120 кг синя слива :?
Мисля да смачкам плода и да добавя 20 кила захар с 60-80 литра вода и да бъркам после стандартно.... :? Колко се чака после. Май повече от кайсиевата.... или когато стане :lol:
VLADO66 - майстор
Ми когато стане-зависи от температурата.
Stefan_62 - майстор
infomar написа:
Нещо особено на сливовата ракия има ли, че имам три дървета и ме е жал да хвърлям плода. Направих компоти и сладко, ама остават около 100-120 кг синя слива :?
Мисля да смачкам плода и да добавя 20 кила захар с 60-80 литра вода и да бъркам после стандартно.... :? Колко се чака после. Май повече от кайсиевата.... или когато стане :lol:
Нищо, гледай да са хубаво узрели и задължително махни костилките. Захарта я разтвори в 60л. вода или едно към три и бъркане му е майката :lol:. Материалът е готов за варене когато плода /шапката/ започне да се навлажнява без бъркане или потъне на долу, може и след седмица, може и след две зависи от външната температура. Сливата пуска доста ракия така, че ако всичко е наред, ще изкараш добра реколта от огнена течност :partyman:. Успех.
Svetoslavoff1 - майстор
Ако е за теб и ти се играе, след като отделиш костилките може да ги смелиш(сливите) и пресоваш. Така ще отделиш предимно течната фаза. Можеш да спестиш меленето, като ги оставиш малко да поомекнат в съда(бидон?).
Аз лично никога не слагам алкохол в пластмасови съдове. След варене - в дамаджана или голям стъклен буркан непълни и покрити с тензух на хладно.
Успех и търпение да я изчакаш да отлежи поне годинка в подходящи условия!
ПП забравих - никакви гнили и зелени плодове, ама сигурно го знаеш.
infomar
Честно казано нямам търпило да вадя костилките на 100 кила сливи на които костилките не се отделят. Слагам ги така и каквото стане, но преди варенето задължително ще се махнат - предполагам, че ще се отделят и утаят. Нацепех ги с едно дърво преди да ги сложа във варела и ми казаха да изчакам 1-2 два дена, преди да сложа захарта с водата - малко да поомекнат. Ще ги врътна и с дрелката с онази работа за гипса :lol:
За захарта ясно 1 : 3 :partyman:
hidrazin написа:
..... Ми да Ви е сладко - и метанола, и етилен-гликола, и етилацетата, и кореселина, и ацетона, и висште акохоли... и другите знайни и незнайни химически братя. :lol: Иначе си е готино - каква "мека" ракия пък как ме "удари" !!! Ми не го е "ударила" а леко го е натровила и ефектите са идентични. :shock:
Просто потърсете и прочетете. Нищо лично спрямо добрата домашна и изключително рядко срещана успешна домашна ракия.
:partyman:
Цяла България си пие ракийка, остава да се притеснявам дали моята ще е по-долнокачествена от тази в магазина :? Всички рано или късно ще.....
infomar
На първи т.м. заредих един бидон със сливи. Днес сутринта, гледам, че от горе се е избистрило и шапката е потънала. Какво е мнението ви - дали да варя или да изчакам още няколко дена. Днес е седмият ден :?

И още един въпрос :
Патокът който съм събрал до сега - около 40 литра да го слагам ли в материала ли или да събера патокът и от тази ракия и да го пусна за преварка само него - т.е. преварка само на патока - ще стане около 60 литра към 20-25 гр. средно?
hidrazin - майстор
Доста бързичко. Дали да вариш е добре да провериш със захаромера. Патоките - в преварката.
:partyman:
iivanov - майстор
И един акъл, който ми даде наш форумен колега... :partyman: Направи проба с клечка кибрит.Ако гасне, значи има СО2, респективно ферментация.
infomar
Измерена захарност = 0, леко киселичко на вкус... и запалена клечка кибрит до нивото на повърхността гори :?
Мисля утре да варя, и в други ден събирам всички патоки и каквото сабя покаже... все ще излезе нещо над 40 гр.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8

Тема "Ракия - двойна преварка - как?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: