• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 17
Съвети за начинаещи готвачи.
Илчо Илиев - майстор
Еее, това е голяма идея, ша и давам на жинъта по три пъти на ден само пилета да яде :lol:
Ся сериозно, аз доста години гледах какви ли не добитъци, но все пак трябва да се смята малко..
Относно патките, не знам коя птица имаш точно в предвид-гъска или патица,но и двете са отврат за скубане..
На няколко пъти се хващах да гледам патици(юрдечки) и от немите и от крякащите, голяма работа са, корави са кат циганета, обаче това нещо няма скубане, както каза, под перата има пух, на който се вижда само връхчето и ако са и черни, гледката е страшна..
Има една легенда,че гъска и патица се скубят лесно като станат на 4,5-5 мес. ,като израсте напълно перушина и пух,но....
Относно вкуса на купено пиле и отгледано в къщи, има разлика, но е само в това,че във фермите ги дънят с витамини и антибиотици, докато храната в общи линии е еднаква, иначе ако се хранят с ярма, доста ме съмнява в крайния вариант...
За това бях се хванал преди време да гледам зайци,няма проблем със скубането, по-голямата част от храната им е евтина-сено/люцерна,но....не ми харесва вкуса на месото,а и вдигнаха двойно цената на зърното и не излиза сметката,но дори и при тези условия/цени, един заек(1,5-2кг трупно) излиза колкото едно пиле...
Илчо Илиев - майстор
Здравейте Колеги!!!
Да поразбутаме темата, някой нещо по въпроса с скубачката за пилета направи ли,че се навих да си направя и ако някой сподели опит ще съм безкрайно благодарен :prayer: :prayer: :prayer:
MMIel - специалист
Уфф, бях я забравил тая работа, ама то като не ти трябва не мислиш. Излюпиха ми се 30 пилета (15 вчера и 15 преди седмица). Патките се люпят в момента. Имам още една кокошка и една патка насадени. Ако всичко се излюпи ...... и трябва да се замисля тоя път от рано, че все се сещам за лесното, когато е късно :axe: .
Илчо Илиев - майстор
Абе те хората са го измислили от 100 г и не е нещо сложно да се направи, особено като има от къде да видиш кое как са направили...
Аз се притеснявах от къде ша са вземат палците,но се оказа,че и тук се правят и са евтини....
Не мога да измисля с какъв мотор да го въртя това нещо, като гледам и руските и хам'риканските клипчета не малък...
Тая година не ми потръгнаха зайците и си взех бройлери, първата партида(20бр) ги изклахме,но си е доста дърпане, та се сетих за тая машинария ся съм мноо навит да си направя..
MMIel - специалист
Барабан, казан и мотор от стара пералня. Барабана се изрязва почти целия да остане само задната ламарина, която ще се върти. На казана се нареждат неподвижните палци. Моторът си е монтиран за казана. Прави се една стойка от железа и нататък е лесно.
За палците пуснах вчера запитване по имейл в една дряновска фирма за гумени изделия, но най вероятно чак в понеделник ще ми отговорят. Ще пиша като имам информация.

Edit: Имам отговор за палците. Копирам го тук. Ще е полезен за всички интересуващи се. Ако изглежда, като реклама, модераторите да го затрият:
Здравейте ,
дължината на палеца е 90 мм.(обща дължина)
диаметъра в канала за захващане е 20 мм : диаметъра в основата е 24 мм ,
а на върха е 14 мм
цената за 1 и за 100 бр е 0.40 лв/бр без ДДС . може да си поръчате тук
или на тел 0888 20 61 62 ; 0887 64 03 09. работим с куриерска фирма
"еконт-експрес".
Последна промяна от MMIel на нед май 31, 2015 6:23 pm, променено общо 1 път.
kuger - майстор
Аз в момента коля, но не си давам зор. По 2 по 3 на ден. Машинката е хубаво нещо, ама и на нея да и търся място :? Скубането ми отнема цигара време, повече ме бави финото почистване след скубането.
Илчо Илиев - майстор
Собственика на тая фирма от Дряново е много точен, вчера го питах , цената е 40ст/бр, но ми даде и тел.на един който прави такива машини, там обаче нещата не са добри......иска 350 лв...
Това с казана и барабана го измислих, но ми се струва,че маторчето ще дойде малко, според мен ще трябва барем да е 750W, да не казвам 1 kW...
Доста клипове изгледах и моторите им са големички...
Ся търся някоя скапана пералня ,но със здрави лагери,а за барабана мисля да оставя периферийка към 10-15 мм. да не почне да се гъне...
Там където е нагревателя ще трябва да се направи по-голям отвор, да излиза перушината, а на долната страна на барабана(това което остане)тряя да се сложи парче гума да изтиква перата през отвора...
Не е нещо сложно,просто тряя да събера чаркалата и някой лев за палците де,че се слагат към стотина....
miroki - майстор
kuger написа:
Определено идват по-скъпо, но знаеш какво ядеш.
Не са по-скъпи. По-евтини са
Аз тъкмо приключих с нашите 24.
Моят дял са 8 бр.
От които 5,5 кг е само бялото месо не напълно обрано.
В момента цената на пилета е 4,50 за кг. Хубавите по 6 лв.
Да неговоря , че не става дума за пилета (евтините) инжектирани с водни разтвори.
Както им казват окрехкотени сега. И от там разлика в теглото.
Сметката за 24 броя е около 100 лв. По-евтино от да си ги купя.
А купените са обичайно без воденички, дробчета, сърца, глави и крака.
Гледани са 40 дена. Купени 3 седмични. С лампа. Средно по 3 гк. изчистено.
Остава разбира се един ден работа и за колене и транжиране. Което си е труд.
Мен единствено ме дразни кожата от пърленето.
За колене по подобие на клипа по-рано, щях да правя още миналата година с 10 литрови шишета от минерална вода. Но пак офанзивата ме хвана и прескочих.
Илчо Илиев - майстор
Колега miroki, би ли споделил малко повечко информация кое по колко и от къде си вземал,че да докараш такава цена-24 бр за 100 лв ...
Тези 40 дни какво са, времето което си ги гледал или възрастта на пилетата :?
stiv1961 - майстор
Да са хакна и аз тука :) - моите са 30 бр., купих ги на 20 дни х 2 лв. бройката. До сега( 36 дни вече) са изяли почти 2 чувала смески N 5 по 35 лв. Купил съм още 2 чувала и като ги изпапкат ще взема един чувал N 6 за изчистване. Равносметка- 5 чувала х 35 лв= 175 лв, пилетата 60 лв., лекарствата и витамините 12 лв.- общо 247 лв. за 30 пилета. Като ги заколя ще ги претегля и ще докладвам колко лева средно идва на кг.

Прикачен файл

11202066_856829087686442_5901609926601812905_n.jpg
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 17

Тема "Пърлене." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: