• 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 42
Съвети за начинаещи готвачи.
stiv1961 - майстор
filmatoplo написа:
На прав път сте , трябва да стане като пулверизатор .
Точно така го нарекох и аз като обяснявах как направих моя генетатор :)
gechev - специалист
Руснаците, които според мен са връх в опушването препоръчват опилки от плодни костилкови плодове смесени с малко хвойна, индийско орехче, дафинов лист и др. Можеби сместа на опилките зависи от вида на опушвания материал. Изрично отхвърлят чама заради смолата. Иначе руски бекон или риба са връх. Норвежката сьомга пасти да яде пред руската. Руска си купувам от "Берьозка" както и истинско краве масло. Поне мирише на такова. Помня миризмата от навремето.
stiv1961 - майстор
gechev написа:
Руснаците, които според мен са връх в опушването препоръчват опилки от плодни костилкови плодове смесени с малко хвойна, индийско орехче, дафинов лист и др.
Аз слагам дафинов лист, бахар и орехови черупки на свинските мръвки. Чудя се в събота какво да сложа при опилките за пилето :?
stiv1961 - майстор
Дааа, започвам с едно малко разочарование :sad: . Подготвих пилето в саламура за около 36 часа, варих го двайсетина минути и го заложих в пушилнята с един брус сланина и три сварени яйца.
Прикачен файл:
010220142350.jpg
Прикачен файл:
010220142351.jpg
До тук добре, обаче като запалих генератора, включих вентилатора като обърках полюсите :-D и вентилатора замина. Сложих един, който ползвам за барбекюто от джанта/ повечето са виждали снимките/ обаче изглежда няма достатъчно дебит и в пушилнята влиза много малко дим :sad: Явно ще търся компресорче за аквариум.... а до тогава по класическия метод- на газовия котлон, топло опушване. След два часа ще постна снимка на готовата продукция. Честит празник :partyman:
Илчо Илиев - майстор
Стив, първо се опушва,а след това се вари.....
Дано се получи!
stiv1961 - майстор
Аз пробвам рецептата на един съфорумец от ракията.ком. А тя е/ направо копвам и пействам, само ще му поправя граматическите грешки доколкото мога :-D /:

Слагам отрязаното на две пиле във саламура/слага се толкова сол във водата че като пуснеш едно яйце то трябва да изплува и да се покаже на повърхността колкото 5 стотинки/ да престои за един ден.След това го вадя и го слагам в скороварка в която има вода само до решетката/моята скороварка има оригинална решетка,ако няма може да се ползва чинийка обърната с дъното нагоре вместо решетка/,слагам половинките едно върху друго.Затварям скороварката и слагам на котлона. Варя пилешкото 10 минути от започването на излизане на пара през баланса.Ако варенето е повече пилето направо се е разпаднало вътре и е на парчета.Това време е за бройлер, ако е домашно или кокошка се вари 15 минути, свинското държа около 20 минути. Ако е по-тънко 15-16, а по дебело 20 мин. Но не повече. Изваждам пилешките половинки и със здрава връв ги връзвам за костта на копана,оставям ги да изстинат и да изсъхнат и хоп в тенекията .

Рибата я пуша по същия начин ,но без саламура и без варене .Само за 10-12 часа в сол измивам я малко и като изсъхне хоп в тенекията.Свинското го режа на толкова дълги парчета че като ги закача на електродите да не опират в талаша.Благодаря за идеята за стария хладилник!!!Имам такъв и се чудих къде да го хвърля.
Илчо Илиев - майстор
Еее, това е друга работа, трябва да се пробват различни технологии,а иначе важно да има мезета и вина,останалото са приказки....

:drinkers: :partyman:
stiv1961 - майстор
Такааа, прецених че един час на 70-80 градуса е достатъчен за опушване на мръвките защото предварително бях посварил пилето
Прикачен файл:
010220142352.jpg
Всичко беше наред :supz:
Прикачен файл:
010220142354.jpg
Промених малко рецептата на на колегата, той не изварява после а направо ги окачва да изстинат. Аз ги пуснах за десетина минути във вряща вода/ без яйцата/ и след това ги закачих отвън да изстинат
Прикачен файл:
010220142355.jpg
Прикачен файл:
010220142356.jpg
Прикачен файл:
010220142357.jpg
stiv1961 - майстор
Както се казва в рекламата на бисквити,,Орео"- Мммммм, не мога да се сдържа :-D , месото е вкусно и крехко, кожата на сланината направо се топи в устата, яйцата също са много вкусни само им трябва мерудийка :)
Прикачен файл:
010220142358.jpg
Другият път ще шпиковам бялото месце и бутчетата със сланинка да са по- блажнички. Спирам да пиша, че ръцете ми вече са мазни :partyman:
  • 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 42

Тема "Опушване на месо и риба." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: