• 1
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 102
Съвети за начинаещи готвачи.
Mega - специалист
Почти 24 часа след залагането се усеща миризма на джибре, но за сега няма бълбукане. Бъркам с един кол. Не знам, дали е достатъчно? Ако трябва бурно бъркане да докарам Хилтито? ;) Температурите не са се променили.
stiv1961 - майстор
А джибрите надигат ли се? Достатъчно е първите два- три дни да бъркаш с кола по- често/ 3- 4 пъти на ден/. После сутрин и вечер е достатъчно да обръщаш само шапката. Тя не трябва да стои дълго време на сухо. С хилтито ще им се завие свят на дрождите :-D
Mega - специалист
Нищо не се надига за сега, само сутринта усетих, че си мирише на джибре. Бъркам смело вчера 4-5 пъти. Сутринта пак разбърках. Има и пяна.
Последна промяна от Mega на съб сеп 28, 2013 5:53 pm, променено общо 1 път.
roly - специалист
Moeто е вече 4- ти ден в бурето, до вчера не се беше сетило да завира, снощи му забърках дрожди в хладка водица и захарчица и О чудо- на сутринта направило шапка. :-D
Явно си е искало мая за да започне да втасва.

Жената се амбицирала да минава стените на мазата с латекс-
взех такъв на варова основа, това може ли да се отрази на виното? :?
gechev - специалист
Може. Ще запечаташ стените и по тях ще се появи винен конденз. И мухи винарки. :lol:
roly - специалист
Тоест стената ще стане за кашмер...
разбрах- ще има война. :pal: :barb: :stumm:
teon - специалист
roly написа:
Жената се амбицирала да минава стените на мазата с латекс-
взех такъв на варова основа, това може ли да се отрази на виното?
...е..ееее, баш по туй време ли намери и тя бе :?: ...де'т се вика, сега 'хляба' на народа се пече :)(шегичка) ...нищо му няма на виното...остави я жената да си гледа там нейната работата...твоята работа сега е да го научиш на бъдещите песни и кавги :mrgreen:
hidrazin - майстор
Ми да се запиша и аз. Днес обрах само белите асми. Раждат за първа година и като махнах чепките и след смилането излезе 50 литра матриал. :-D Ще се пробвам да направя бяло вино. Пък ако не стане поне ще имам превъзходен оцет. :lol:
Веднага след смилането даде 19 захарност. Честно казано очаквах по-малко от бяло на асма. Коригирах до 23 и ще видим какво съм го забъркал.
:partyman:
Mega - специалист
hidrazin, аз съм начинаещ и не претендирам за точност, но ще цитирам какво пише в учебника по винарство от преди 30 години.

"За приготвяне на бели домашни вина захарността трябва да бъде около 20% (от 19 до 21%), но не и повече!"

... колегите да кажат дали е така, но това пиеше за белите вина.
Последна промяна от Mega на нед сеп 29, 2013 9:50 am, променено общо 2 пъти.
stiv1961 - майстор
За производство на вино чета една стара книга/ още не съм я прочел до края/
Прикачен файл:
Картина2.jpg
Та ето какво пише за захарността
Прикачен файл:
Картина1.jpg
Вчера брахме на дядото бялото грозде и то показа....... 12% захарност :sad:
  • 1
  • 31
  • 32
  • 33