Аз го правя на 22 за бяло и 24 за червено. Единственото бяло, за което знам че носи по голяма захарност и става като червено е мускат отонел. Ама тая година само ви чета. Разбрах че няма смисъл да правя вино, защото няма кой да го пие. Миналата година направих около 60 литра и още имам към 3-4 литра. По-миналата направих около 100л и го раздадох, така че по добре ракийка. Тя никога не стига

Съвети за начинаещи готвачи.
MMIel
- специалист
1018 мнения в "Вино"
bulhomes2
- майстор
- Мнения: 5537
Ба го у гроздето. Вчера го смлях - таман 23% захарност. Сутринта меря - 25%?!? И все точа от канелката - демек малко филтрирано. Тая вечер - пак 25. В книгата пише в никакъв случай да не се разрежда с вода, ами с по-нискозахарно грозде. Ма няма отде, та тъй ша е. Или да го разредя, а? В агроаптеки ли се търсят шибаните дрожди и съпътстващите ги серни истории, та дано потръгне да ври?
stiv1961
- майстор
- Мнения: 5124
Да ти дам малко 12 %
от на дядото. Вярно е, че не трябва с вода. Чувал съм, че разреждат със захарен сироп напр. 1/5 захар спрямо вода, но не съм пробвал. По- миналата година разредих мерлото с вода и виното стана август миналата година 
А дрожди трябва да има у всяка агроаптека. Има и онлайн:
http://agro-magazin.com/index.php?main_ ... cts_id=153
А дрожди трябва да има у всяка агроаптека. Има и онлайн:
http://agro-magazin.com/index.php?main_ ... cts_id=153
kuger
- майстор
- Мнения: 4293
Оставял съм бяло на 21% захарност, придобива вкус на превъзходен оцет, с добавка - цвят. Правя го на 23%.
Аз ползвам услугите на http://vinarko.com/ , по-евтино е май, доволен съм!
Аз ползвам услугите на http://vinarko.com/ , по-евтино е май, доволен съм!
hidrazin
- майстор
- На линия
- Мнения: 25931
bulhomes2 написа:Ба го у гроздето. Вчера го смлях - таман 23% захарност. Сутринта меря - 25%?!?Сутринта вече нищо не можеш да мериш. Два часа след смилането и захарността започва да пада. Няма начин да се вдигнала захарността до сутринта. Има две обяснения - неправилно мерене първия или втория път. Другото е температурата. Ако когато си го брал е било много слънчево и топло гроздето е било напечено и топло. Затова и ти е показало 23% а после като си го прибрал на сянка и на по-хладно през нощта се е охладило и е показало по-голяма захарност. Друго не ми идва на ум. Има си таблици за поправка на захаромера в зависимост от температурата.
Пък моето бяло вино го направих с по-голяма захарност (22-23) по няколко причини. Първо не ми се вярва бяло грозде и то от асма да ми даде захарност 19 по захаромера. Вярно че част от него (около 25%) е мускат отонел ама чак пък толкова? Мисля че захаромера ми лъже и то нагоре. Второто е че захаромерите - тези евтините не мерят само захарност а по-точно процент на сухо вещество. Някъде бях чел че за да се сметне горе-долу точната захарност от показанията на захаромера се вадят две единици.
Обикновено в домашни условия се мери сухо вещество, което не е точно захарността. За да се определят захарите обикновено се вадят две единици от стойността на сухото вещество.Как се прави домашно вино
Ето и таблицата за корекция спрямо градусите:
Таблица за отчитане съдържанието на захари в гроздовата мъст
Та общо взето съм решил да рискувам. В крайна сметка може да стане сладко вино и тогава ще отиде за ракия.
kuger
- майстор
- Мнения: 4293
Та общо взето съм решил да рискувам. В крайна сметка може да стане сладко вино и тогава ще отиде за ракия.Остави го следващото лято ще направи повторна ферментация, и ще е още по-добро.![]()
Имах такъв случай, идва Нова Година, а виното батак, ври, та се къса.
Ами, зарязах го. На следващата година, края на август, си мисля да оправям съдовете, че...., приготвям голям леген за всеки случай. Пускам да тече в него, а то олио, и хвърля искри. Бегом за бутилки, още 2-3 имам от него, не е мръднало. Пазя го за "спешъл" случаи, а не е правено по специални технологии.
katcko
- специалист
- Мнения: 66
Здравейте колеги,
тази година за първи път съм решил да правя вино,прочетох темата и ще споделя с вас какво свърших до сега.
Днес купих 200кг Кабарне,стоварих го в мазата и започнах да го меля След като смилах определено количество го изчиствах от чепките и в бидона,днес времето ми стигна само около 70кг утре продължавам.Това което изчистих и смлях му премерих захарността и тя беше 22,по моя аматьорски захаромер,веднага се чух с приятелите,които ми препоръчаха това грозде,а те са стари винари и също си купиха днес от там,та по техният уред,който е про казаха,че показва 22,6.Препоръчаха ми да сложа около 1 кг захар на всичкия материал.На бидона който вече беше готов сложих около 350 гр и след 2 часа захаромера показваше 23. По времето в което сложих захарта,сложих и около 40-50 гр. серниста киселина,разбърках хубаво и оставих за около 2 часа,преди да сложа дрождите. Току що приготвени дрожди и 20 мин. по-късно,когато би трябвало да са готови за добавяне към материала.
Сложих ги,разбърках хубаво,затворих и утре сутринта ще видя какво се случва.
Новобранец съм,ако някъде греша,сега е момента за съвети,че имам за утре още 120-130кг грозде,което ще го последва същата съдба.
тази година за първи път съм решил да правя вино,прочетох темата и ще споделя с вас какво свърших до сега.
Днес купих 200кг Кабарне,стоварих го в мазата и започнах да го меля След като смилах определено количество го изчиствах от чепките и в бидона,днес времето ми стигна само около 70кг утре продължавам.Това което изчистих и смлях му премерих захарността и тя беше 22,по моя аматьорски захаромер,веднага се чух с приятелите,които ми препоръчаха това грозде,а те са стари винари и също си купиха днес от там,та по техният уред,който е про казаха,че показва 22,6.Препоръчаха ми да сложа около 1 кг захар на всичкия материал.На бидона който вече беше готов сложих около 350 гр и след 2 часа захаромера показваше 23. По времето в което сложих захарта,сложих и около 40-50 гр. серниста киселина,разбърках хубаво и оставих за около 2 часа,преди да сложа дрождите. Току що приготвени дрожди и 20 мин. по-късно,когато би трябвало да са готови за добавяне към материала.
Сложих ги,разбърках хубаво,затворих и утре сутринта ще видя какво се случва.
Новобранец съм,ако някъде греша,сега е момента за съвети,че имам за утре още 120-130кг грозде,което ще го последва същата съдба.
Тема "Вино" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература
- ↳ Връзки към Интересни сайтове
- Магазин
- ↳ Препоръки и Мнения за он-лайн магазина
- ↳ Крадeни инструменти !!!

