• 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 102
Съвети за начинаещи готвачи.
MMIel - специалист
Аз го правя на 22 за бяло и 24 за червено. Единственото бяло, за което знам че носи по голяма захарност и става като червено е мускат отонел. Ама тая година само ви чета. Разбрах че няма смисъл да правя вино, защото няма кой да го пие. Миналата година направих около 60 литра и още имам към 3-4 литра. По-миналата направих около 100л и го раздадох, така че по добре ракийка. Тя никога не стига :) :partyman:
bulhomes2 - майстор
Ба го у гроздето. Вчера го смлях - таман 23% захарност. Сутринта меря - 25%?!? И все точа от канелката - демек малко филтрирано. Тая вечер - пак 25. В книгата пише в никакъв случай да не се разрежда с вода, ами с по-нискозахарно грозде. Ма няма отде, та тъй ша е. Или да го разредя, а? В агроаптеки ли се търсят шибаните дрожди и съпътстващите ги серни истории, та дано потръгне да ври?
stiv1961 - майстор
Да ти дам малко 12 % :-D от на дядото. Вярно е, че не трябва с вода. Чувал съм, че разреждат със захарен сироп напр. 1/5 захар спрямо вода, но не съм пробвал. По- миналата година разредих мерлото с вода и виното стана август миналата година :-D
А дрожди трябва да има у всяка агроаптека. Има и онлайн:
http://agro-magazin.com/index.php?main_ ... cts_id=153
kuger - майстор
Оставял съм бяло на 21% захарност, придобива вкус на превъзходен оцет, с добавка - цвят. Правя го на 23%.
Аз ползвам услугите на http://vinarko.com/ , по-евтино е май, доволен съм!
hidrazin - майстор
bulhomes2 написа:
Ба го у гроздето. Вчера го смлях - таман 23% захарност. Сутринта меря - 25%?!?
Сутринта вече нищо не можеш да мериш. Два часа след смилането и захарността започва да пада. Няма начин да се вдигнала захарността до сутринта. Има две обяснения - неправилно мерене първия или втория път. Другото е температурата. Ако когато си го брал е било много слънчево и топло гроздето е било напечено и топло. Затова и ти е показало 23% а после като си го прибрал на сянка и на по-хладно през нощта се е охладило и е показало по-голяма захарност. Друго не ми идва на ум. Има си таблици за поправка на захаромера в зависимост от температурата.
Пък моето бяло вино го направих с по-голяма захарност (22-23) по няколко причини. Първо не ми се вярва бяло грозде и то от асма да ми даде захарност 19 по захаромера. Вярно че част от него (около 25%) е мускат отонел ама чак пък толкова? Мисля че захаромера ми лъже и то нагоре. Второто е че захаромерите - тези евтините не мерят само захарност а по-точно процент на сухо вещество. Някъде бях чел че за да се сметне горе-долу точната захарност от показанията на захаромера се вадят две единици.
Обикновено в домашни условия се мери сухо вещество, което не е точно захарността. За да се определят захарите обикновено се вадят две единици от стойността на сухото вещество.
Как се прави домашно вино
Ето и таблицата за корекция спрямо градусите:
Таблица за отчитане съдържанието на захари в гроздовата мъст
Та общо взето съм решил да рискувам. В крайна сметка може да стане сладко вино и тогава ще отиде за ракия. :-D
:partyman:
kuger - майстор
Та общо взето съм решил да рискувам. В крайна сметка може да стане сладко вино и тогава ще отиде за ракия. :-D
:partyman:
Остави го следващото лято ще направи повторна ферментация, и ще е още по-добро.
Имах такъв случай, идва Нова Година, а виното батак, ври, та се къса.
Ами, зарязах го. На следващата година, края на август, си мисля да оправям съдовете, че...., приготвям голям леген за всеки случай. Пускам да тече в него, а то олио, и хвърля искри. Бегом за бутилки, още 2-3 имам от него, не е мръднало. Пазя го за "спешъл" случаи, а не е правено по специални технологии.
katcko - специалист
Здравейте колеги,
тази година за първи път съм решил да правя вино,прочетох темата и ще споделя с вас какво свърших до сега.
Днес купих 200кг Кабарне,стоварих го в мазата и започнах да го меля
Прикачен файл:
WP_20130930_002.jpg
Прикачен файл:
WP_20130930_003.jpg
След като смилах определено количество го изчиствах от чепките и в бидона,днес времето ми стигна само около 70кг утре продължавам.Това което изчистих и смлях му премерих захарността и тя беше 22,по моя аматьорски захаромер,веднага се чух с приятелите,които ми препоръчаха това грозде,а те са стари винари и също си купиха днес от там,та по техният уред,който е про казаха,че показва 22,6.Препоръчаха ми да сложа около 1 кг захар на всичкия материал.На бидона който вече беше готов сложих около 350 гр и след 2 часа захаромера показваше 23.
Прикачен файл:
WP_20130930_006.jpg
По времето в което сложих захарта,сложих и около 40-50 гр. серниста киселина,разбърках хубаво и оставих за около 2 часа,преди да сложа дрождите.
Прикачен файл:
WP_20130930_005.jpg
Току що приготвени дрожди и 20 мин. по-късно,когато би трябвало да са готови за добавяне към материала.
Сложих ги,разбърках хубаво,затворих и утре сутринта ще видя какво се случва.
Новобранец съм,ако някъде греша,сега е момента за съвети,че имам за утре още 120-130кг грозде,което ще го последва същата съдба.

Прикачен файл

WP_20130930_001.jpg
КИМИ - специалист
Според мене правилно действаш- остави 1 педя до капака празно да не излиза, затвори го с капака да няма винарки, но без стягане със скобата и после бъркане на шапката сутрин и вечер.
katcko - специалист
КИМИ написа:
Според мене правилно действаш- остави 1 педя до капака празно да не излиза, затвори го с капака да няма винарки, но без стягане със скобата и после бъркане на шапката сутрин и вечер.
Така съм направил,оставил съм около 30 см. до капака
КИМИ - специалист
Сега мериш всеки ден захарността и като падне до определена стойност(ТУК ще помоля специалистите за съвет)-
при каква захарност се прехвърля за тиха ферментация- моята сега е 10 на 5-тия ден?
  • 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 102

Тема "Вино" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: