• 1
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 102
Съвети за начинаещи готвачи.
katcko - специалист
Днес източих сока и го сложих в друг бидон,направих му воден клапан,преместих го в гаража на по-хладно и мога да кажа,че в момента на вкус е супер,което много ме радва:) Кажете каква е процедурата от сега нататък?
kapanec - специалист
Слагаш по 1гр серниста киселина на 1л вино. Изчакваш 15 дена прехвърляш го в друг съд и след 2-3дена започваш дегустация със хубави мезета ;)
КИМИ - специалист
katcko написа:
Днес източих сока и го сложих в друг бидон,направих му воден клапан,преместих го в гаража на по-хладно и мога да кажа,че в момента на вкус е супер,което много ме радва:) Кажете каква е процедурата от сега нататък?
След като си го прехвърлил- 20-30 дена трябва да стои на воден клапан,
после:
1. ако ще го бутилираш за дълго- с маркуч на пръчка на 10-15см. от дъното изтегляш виното в друг бидон, после ако не е бистро- добавяш бентонит, ако е с кисела жилка- добавяш калиев бикарбонаТ(Ии двата ги има в селск. аптеки) добавяш и 100г серниста киселина на 100л вино и бутилираш.

2. ако ще се пие на младо вино до зимата- изкарва се с маркуе както т.1 измиване на бидона от винената кал и връщане на виното в него или по-малък- за предп. до 35л. ако има, ако не- в големия, избистряне с бентонит. ако е кисело- както т.1 с калиев бикарбонат и в тоя случай без серниста киселина, или 1/2 доза и това е- имате бистро и стабилизирано младо вино.
bulhomes2 - майстор
Като сте рекли воден клапан, та воден клапан. Не Ви ли е жал да дупчите капака на бидона? Не е ли достатъчно просто да не се затяга докрай капака?
Mega - специалист
Моите бидони си имат дупка, която е запушена с гумена тапа - заводски. Само махам тапата и слгам маркучето. След това си връщам тапата.
КИМИ - специалист
Не ми е жал да дупча капака, защото мразя винарките. Достъпът на кислород след 6-7 мия ден не е препоръчителен, защото той е среда за о.етната ферментация.
bulhomes2 - майстор
Е, от къде ще дойде този кислород? Нали капака е затворен. Не е затегнат за да могат да излизат газовете от виното (като повишат налягането си). Кое ще накара кислорода да влезе? Преди няколко поста попитах, но не ми отговорихте. Ако имате 80 литра вино, а бидона (бурето) ви е 100 литра - какво правите с останалите в него 20 литра въздух с кислород?
kapanec - специалист
bulhomes2 написа:
Е, от къде ще дойде този кислород? Нали капака е затворен. Не е затегнат за да могат да излизат газовете от виното (като повишат налягането си). Кое ще накара кислорода да влезе? Преди няколко поста попитах, но не ми отговорихте. Ако имате 80 литра вино, а бидона (бурето) ви е 100 литра - какво правите с останалите в него 20 литра въздух с кислород?
Палиш една сярна лента и затапваш бурето до като гори лентата като свърши кислорода си угасва. А сярата не позволява да, се развива оцетната ферментация и др .
Последна промяна от kapanec на пон окт 14, 2013 9:36 pm, променено общо 1 път.
bulhomes2 - майстор
Еее бравос? На мен не ми требеше, че съм си надръндил бидоня до горе, ама нека да има акъл за поколенията... :lol:
valentor - специалист
Ето я увереността в утрешния денИзображение
редичката има продължение .
Кис-кис
  • 1
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 102

Тема "Вино" | Включи се в дискусията: